積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324364 4062
chayote 發表於 2010-9-3 15:59:29 |顯示全部樓層
回復 3339# muitau
妹頭,忍5著末e+去買種子lo!望下佢地幻想下,等月尾大灑!買5蚊都有突,落一隻茶匙都多到要送親朋,留得種子在,那怕冇得種?
回復

cklife 發表於 2010-9-3 17:27:32 |顯示全部樓層
回復  cklife
CK 真係好野 ~~~
你知唔知我尋晚SEARCH 醃檸檬資料, 竟然搵到你唔知係2006 定係20080既帖呀 ...
JicJicmom 發表於 2010-9-3 15:07

依家寫BLOG慢左,search無咁易搵到喇...以前網友話會問,CK點解我search咩都有人份!
回復

cklife 發表於 2010-9-3 17:28:25 |顯示全部樓層
回復  cklife

我響將軍澳買, 過多一日去想買多2隻都無哂喇......
JicJicmom 發表於 2010-9-3 15:09

報告...熊貓酒店昨日仲見到積媽果隻有得賣...
回復

cklife 發表於 2010-9-3 17:29:43 |顯示全部樓層
原來中國啲節氣係咁解既,又學到野,唔該晒!
muitau 發表於 2010-9-3 15:46

係呀...節氣好有用,同身體健康仲有好關係架...
回復

cklife 發表於 2010-9-3 17:33:25 |顯示全部樓層
回復  muitau
妹頭,忍5著末e+去買種子lo!望下佢地幻想下,等月尾大灑!買5蚊都有突,落一隻茶匙都多到要送親 ...
chayote 發表於 2010-9-3 15:59

今日好大雨呀..聽日先啦...淨話出街買少少野,半身濕左番黎.......即刻去飲薑水...
回復

花園仔 發表於 2010-9-3 17:58:22 |顯示全部樓層
回復 3339# muitau
老師,
熊熊慾火燒緊我喇,淋甜菜心,等我,一定要種呀今年!!!
============================

妹頭,

嘩! 見你咁緊張, 講埋下集嘞!

到衫兄度買埋<80日菜心種籽>, 過咗冬至後三日落種籽....嘻嘻!
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-4 10:45:44 |顯示全部樓層

回復 3345# cklife
CK , 早晨呀~
我同你一樣, 淋左雨返屋企第一件事係啪杯薑茶落肚 !!!! XDDD
我家大夫成日話, 中國曆法+節氣係一本源遠流長0既統計學來, 好有用~~~~ 我老豆媽子呢, 以前成日跟農曆日子來整野食, 不時不食呀~~~
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-4 10:47:22 |顯示全部樓層
回復 3346# 花園仔
老師早晨呀~~~~
咁快講埋下半集比妹頭聽, 佢真係坐唔安食唔落喇.....
今日好似天氣好左D , 唔知妹頭會唔會入左去衫兄呢?
回復

cklife 發表於 2010-9-4 11:35:20 |顯示全部樓層
回復  cklife
CK , 早晨呀~
我同你一樣, 淋左雨返屋企第一件事係啪杯薑茶落肚 !!!! XDDD
我家大夫成日話 ...
JicJicmom 發表於 2010-9-4 10:45

我依家都會架...都會跟住節令整野食,年紀大喇.....唔病就等於補左身喇...
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-4 11:50:35 |顯示全部樓層
回復 3349# cklife
CK 早晨~~
我老公屋企就唔識呢樣野喇, 試過有次八月成卅幾度天氣, 整左一大煲炆山瑞 (老爺話買得好平好抵....) 我一件都無食, 因為唔中意食+覺得無理由呢D天時來食........
我老公呢,食完之後病左成星期, 又發燒又出紅疹.
我老爺就血壓狂飆+頭暈身慶.
回復

cklife 發表於 2010-9-4 12:38:13 |顯示全部樓層
山瑞唔係秋天先肥既咩?

話時話山瑞係荃灣好少見到呀...想買都無得買....淨係見到有賣水魚咋....
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-4 12:46:29 |顯示全部樓層
CK ,我唔知又唔識. 但我知自己唔食得呢類野. 所以都無深究呀.
我只知佢係野味 ( ?? 係唔係呢?) 野味.....唔會夏天食架.....
老爺好重手呀, 又紅棗,又冬菇又火腩.....
回復

alilovebyj 發表於 2010-9-4 13:23:41 |顯示全部樓層
去衫兄度買定60日菜心種籽, 過咗中秋三日後落種籽就啱嘞!
廿幾日後可以移苗, 再一個月就食到淋甜菜心嘞!
======================================
弊!成個星期無上黎,睇唔到呢度!

前晚就落咗60天菜心添…
回復

cklife 發表於 2010-9-4 15:39:36 |顯示全部樓層
CK ,我唔知又唔識. 但我知自己唔食得呢類野. 所以都無深究呀.
我只知佢係野味 ( ?? 係唔係呢?) 野味..... ...
JicJicmom 發表於 2010-9-4 12:46

巧巧味咁喎....秋冬天食好呀..山瑞滋陰嘛,膠質又重養顏呀....我老公中意食,不過我搵唔到黎買,夏天食難消化d囉....
回復

花園仔 發表於 2010-9-4 20:35:22 |顯示全部樓層
回復 3353# alilovebyj
弊!成個星期無上黎,睇唔到呢度!

前晚就落咗60天菜心添…
====================

唔緊要啦! 早咗十零廿日啫!
冇所謂架! 真係要準得咁緊要咩, 嘻嘻!

(如果跟足菜心嘅粗壯度, 淋甜度有保証啲囉!)
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-5 09:54:25 |顯示全部樓層
呢2日天氣涼番d , 生菜們又大左

蜜糖豆

呢一棵一開始就無真葉.....

芥蘭頭好樣衰 ......

綠茄子

花皮蕃茄

無花果出來了....

吽左d有機紅皮薯 , 就黎可以種.....

韭菜花

回復

小寶 發表於 2010-9-5 10:10:31 |顯示全部樓層
一分耕耘 , 一分收獲 我都要勤力D喇~~~~
回復

吉祥 發表於 2010-9-5 10:36:47 |顯示全部樓層
回復 3356# JicJicmom
積媽及大家早..
我D蜜糖豆發左好耐都出唔到芽, 想問下呢..你D係點發架...
回復

llaus 發表於 2010-9-5 10:41:45 |顯示全部樓層
蜜糖豆唔使發啦
放入泥大約兩cm 左右,幾日至一星期就出芽啦是
回復

fianfumy 發表於 2010-9-5 12:35:14 |顯示全部樓層
巧巧味咁喎....秋冬天食好呀..山瑞滋陰嘛,膠質又重養顏呀....我老公中意食,不過我搵唔到黎買,夏天 ...
cklife 發表於 2010-9-4 15:39

山瑞真係好嘢來喎 , 記得我媽媽生前冬天一定買好幾次來煲湯和炆 , 我就好鐘意食囉,  這幾年我自己買過2-3次囉, 我在紅磡街市每年冬天都見有架, 生劏山瑞, 不過唔平 , 要$78-88/斤 ( 睇部位)  , 一舊都要3-4斤呀 ...
回復