積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324363 4062
JicJicmom 發表於 2010-9-3 12:50:49 |顯示全部樓層
回復 3319# cklife

CK ~~ 咁0既天都吽左成幾日喇, 日日都話有狂風暴雨, 講左4日水都無滴.......
今早都涼左D架喇~ 希望落多幾場雨 (唔好咁大 ....) 咁0既氣溫實在惡頂....
我未敢醃野住呀 ..... 我本來上星期日想買大芥菜醃鹹菜, 想想下都係過多2星期先.
天台有唐檸, 我又唔敢醃住.....
回復

muitau 發表於 2010-9-3 13:16:27 |顯示全部樓層
各位好呀積媽好呀!!
積媽你啲生活充實成咁...好彩1日得24小時咋...
你個網袋好惦,ck果個仲惦,成幾層! 邊間買架講問?
係呢,你研究到點車好條長裙未呀?
回復

mono 發表於 2010-9-3 13:18:47 |顯示全部樓層
原來工作地方好近呢!
落咗雨應該涼啲,空氣好啲啦。
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-3 13:27:02 |顯示全部樓層
回復 3323# mono
HEEHEE ~~~ 我地遲D可以食晏時交收野.... XDDD
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-3 13:33:55 |顯示全部樓層
回復 3322# muitau

研究到喇妹頭~ 不過要再試. add7icon
每一次上堂都會學多少少野 , 希望下星期可以試做多一次.
回復

mono 發表於 2010-9-3 13:43:11 |顯示全部樓層
回復 3324# JicJicmom
HEEHEE ~~~ 我地遲D可以食晏時交收野.... XDDD
=======================
好呀!真係好方便!
積媽連車衫都得!好勁呀!
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-3 14:03:18 |顯示全部樓層
回復 3326# mono

MONO ~~~ 妹頭講車D長裙, 唔係話真正0既裙呀.....
係餅仔來呀.... XDDD
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-3 14:05:13 |顯示全部樓層
老師的溫馨提示呀各位~~~~~~
http://www.hkplants.com/thread-11235-645-1.html
#add6icon 12896樓呀 ~~~~~
回復

月光光 發表於 2010-9-3 14:06:03 |顯示全部樓層
回復  mono

MONO ~~~ 妹頭講車D長裙, 唔係話真正0既裙呀.....
係餅仔來呀.... XDDD
...
JicJicmom 發表於 2010-9-3 14:03

整得好靚呀積媽,今次我仲唔第一個食
回復

花園仔 發表於 2010-9-3 14:21:35 |顯示全部樓層
積媽及大家好!

而家開始好多種植物都可以落種籽架罅!
好似芥蘭, 椰菜, 西蘭花....都OK架!

過, 如果想食粗壯又淋甜嘅菜心就忍耐多一陣,
去衫兄度買定60日菜心種籽, 過咗中秋三日後落種籽就啱嘞!
廿幾日後可以移苗, 再一個月就食到淋甜菜心嘞!
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-3 14:24:00 |顯示全部樓層
回復 3330# 花園仔
積媽及大家好!
======================================
老師好~~~~
真係要多謝老師溫馨提示呢~~~~~~
我仲未買新菜盤, 要快D至得囉.......
回復

小寶 發表於 2010-9-3 14:38:14 |顯示全部樓層
回復 3328# JicJicmom

好彩我買左兩個菜苗盆...呢幾日有野玩
回復

cklife 發表於 2010-9-3 15:02:12 |顯示全部樓層
回復  cklife

CK ~~ 咁0既天都吽左成幾日喇, 日日都話有狂風暴雨, 講左4日水都無滴.......
今早都涼左D ...
JicJicmom 發表於 2010-9-3 12:50

等濕度低D先啦...太濕真係唔多惦檔....
我諗住寒露之後先至做皂,霜降之後先至諗醃菜或浸酒....臘月先做臘肉

白露---是天氣轉涼的像徵,白天雖然溫暖,但早晚己經轉涼,要注意添依。
秋分---秋分過後降水量也不是很大,暴雨和大雨機會非常小,但降水的次數卻增多起來。
寒露---秋高氣爽,適合行山鍛鍊肺氣。
霜降---此節氣正是大陸北方地區醃菜的季節。此時細菌繁殖得慢,食物不易變質,菜價也便宜,是適合醃菜的時候。
回復

cklife 發表於 2010-9-3 15:03:18 |顯示全部樓層
各位好呀積媽好呀!!
積媽你啲生活充實成咁...好彩1日得24小時咋...
你個網袋好惦,ck果個仲惦,成幾層! 邊間 ...
muitau 發表於 2010-9-3 13:16

係熊貓酒店果間...好耐先有得賣一次..好快賣晒..
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-3 15:07:59 |顯示全部樓層
回復 3333# cklife
CK 真係好野 ~~~
你知唔知我尋晚SEARCH 醃檸檬資料, 竟然搵到你唔知係2006 定係20080既帖呀~ add4icon
霜降---此節氣正是大陸北方地區醃菜的季節。此時細菌繁殖得慢,食物不易變質,菜價也便宜,是適合醃菜的時候。
我對霜降呢一日, 極有感情~~~~ add4icon
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-3 15:09:53 |顯示全部樓層
回復 3334# cklife

我響將軍澳買, 過多一日去想買多2隻都無哂喇......
回復

chayote 發表於 2010-9-3 15:19:29 |顯示全部樓層
回復 3330# 花園仔
積媽及大家好!

=======================================
問地主借菜苗盆,秋播黃三興芥籣培苗成功
回復

muitau 發表於 2010-9-3 15:32:50 |顯示全部樓層
回復  mono
係餅仔來呀.... XDDD  ...JicJicmom 發表於 2010-9-3 14:03

惦喇積媽, 恭喜晒呀
回復

muitau 發表於 2010-9-3 15:35:23 |顯示全部樓層
積媽及大家好!

如果想食粗壯又淋甜嘅菜心就忍耐多一陣,
廿幾日後可以移苗, 再一個月就食到淋甜菜心嘞!花園仔 發表於 2010-9-3 14:21

老師,
熊熊慾火燒緊我喇,淋甜菜心,等我,一定要種呀今年!!!
回復

muitau 發表於 2010-9-3 15:46:30 |顯示全部樓層
我諗住寒露之後先至做皂,霜降之後先至諗醃菜或浸酒....臘月先做臘肉

白露---是天氣轉涼的像徵,白天雖然溫暖,但早晚己經轉涼,要注意添依。
秋分---秋分過後降水量也不是很大,暴雨和大雨機會非常小,但降水的次數卻增多起來。
寒露---秋高氣爽,適合行山鍛鍊肺氣。
cklife 發表於 2010-9-3 15:02

原來中國啲節氣係咁解既,又學到野,唔該晒!
回復