積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324349 4062
肥寶寶 發表於 2010-8-28 22:01:41 |顯示全部樓層
我浸左3粒夕張蜜瓜的種子3日,今日見到條根生得好長呀!
應該過兩天會有葉!!
回復

農夫 發表於 2010-8-28 22:22:54 |顯示全部樓層
JJM,
你D花都幾傷,如果黑雨......
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-29 18:09:07 |顯示全部樓層
放學了~~~ 今日學0既係 :
卷蛋~~~
R1024017 (Large).JPG
栗子卷蛋
R1024019 (Large).JPG
紅豆綠茶卷蛋 ~
R1024034 (Large).JPG
回復

huen923 發表於 2010-8-29 21:51:41 |顯示全部樓層
回復 3283# JicJicmom
積媽: 好好味呀!! 我只會整 muffin & marble pound cake
可否PM我學整CAKE 地址, 我都想學呀
Thank You
回復

mono 發表於 2010-8-29 22:24:09 |顯示全部樓層
好味!幾時有得親身試食呢?
回復

mono 發表於 2010-8-29 22:27:10 |顯示全部樓層
回復 3269# JicJicmom
哦 ~~~~~~ 小寶你照田雞~~~~~~~
請問要唔要呢隻臭積積幫手??
===================
臭積積個樣真的很不爽呢。
回復

mono 發表於 2010-8-29 22:29:14 |顯示全部樓層
積媽,妳個培苗箱向邊樹買㗎?有無少格數啲㗎?
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-29 23:47:17 |顯示全部樓層
回復 3284# huen923
HUEN923 , 請收PM ~
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-29 23:49:23 |顯示全部樓層

回復 3287# mono

MONO, 呢個箱係花友送比我架 ,係國貨來~幾好用. 個盤夠深,有底盤, 仲有透明開孔面蓋.
下次喇,我地有開GATHERING 響小寶度,我整D過黎大家一齊食呀~
綠茶紅豆好好食,係低糖配方來.
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-29 23:53:13 |顯示全部樓層
尋日終於砌左隻菜架了~~ 呢隻架係放響水錶位上面,為方便抄錶哥哥,我只會有一邊用來放堆肥箱.
R1023934 (Large).JPG
我本來已經有一隻, 呢2隻0既大細高低係一樣的 ~

希望下星期有時間可以去陳乜記度買大菜盤 ......
回復

alilovebyj 發表於 2010-8-30 08:31:24 |顯示全部樓層
積媽,我想問下,見你和老師都種雷公,咁翠妃係咪唔岩時候呢?
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-30 09:30:15 |顯示全部樓層
回復 3291# alilovebyj

ALISON ,
我都係跟老師下種, 佢種乜我就跟咋....
我估,佢地都係苦瓜, 呢個天時種都OK卦~
回復

Aileena 發表於 2010-8-30 09:32:49 |顯示全部樓層
想借問聲, 乜苦瓜而家仲啱種咩?
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-30 09:40:08 |顯示全部樓層
而家下種,天氣又唔會太凍, 亦唔會太熱, 我覺得OK囉~
回復

Aileena 發表於 2010-8-30 10:07:19 |顯示全部樓層
thank you, 等我都落種再試一下圥
回復

mono 發表於 2010-8-30 16:58:41 |顯示全部樓層
回復 3289# JicJicmom
MONO, 呢個箱係花友送比我架 ,係國貨來~幾好用. 個盤夠深,有底盤, 仲有透明開孔面蓋.
下次喇,我地有開GATHERING 響小寶度,我整D過黎大家一齊食呀~
綠茶紅豆好好食,係低糖配方來.
===========================
響小寶度 GATHERING 好呀!有就通知我呀。有得食又有得玩。
回復

小寶 發表於 2010-8-31 10:17:24 |顯示全部樓層
積媽真係一位勤力充滿幹勁的年青小伙子
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-31 10:55:36 |顯示全部樓層
回復 3297# 小寶
小寶及各位早晨呀 ~~~~
我要請你飲茶~~~ 你讚我~~~
我覺得日子唔可以亂過, 更加唔可以白過. 響各方面都容許之下,要學多D , 睇多D, 當然最緊要係..種多D......
未請你飲茶前, 先送你及各位睇下靚花花 :
布袋蓮, 種左佢成2個幾月, 開左有1X菖花了....

MONSE送的藍星花

無喇喇發現的老爺牌蘭花.....咩來呢? 加多利?
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-31 10:58:45 |顯示全部樓層
另一邊廂....
極速吹波中的節瓜 , 上星期五至人工授粉....

韭菜花

蜜糖豆出葉了....
種左3粒, 2 粒出葉, 1 粒無葉
回復

吉祥 發表於 2010-8-31 11:03:44 |顯示全部樓層
回復 3283# JicJicmom
積媽早呀~~
巻蛋好好味呀, 今朝要黎做早餐...
回復