積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324354 4062
JicJicmom 發表於 2010-8-23 23:11:09 |顯示全部樓層

今晚終於影到佢喇 ~
佢係我天台0既老友記 ~~ 佢幫我食左好多蚊 , 雖然第一次見到佢時嚇到我死死下.....

秋播種子就係用呢隻培苗箱喇 ~ 多謝monse ~~
有底盤,有透明高身面蓋, 獨立高身小盤 , 可以翻用好多次~~

因為有保濕,所以種子好快發左芽 .
青瓜一馬當先 , 飛碟型  squash 排第二

呢隻野, 一包得四粒種子咋 .....

綠芥蘭頭都唔執輸

綠茄子, 心形車厘茄, 蜜糖豆仲未有聲氣, 雷公仔浸左2日有芽出, 入左泥.

評分

查看全部評分

回復

hellokitty_971 發表於 2010-8-23 23:12:32 |顯示全部樓層
脹卜卜青蛙
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-23 23:14:26 |顯示全部樓層
回復 3242# hellokitty_971
hellokitty ~~ 第一次見到佢,真係比佢嚇死 ~~~
我估可能係響d泥 / 娘家植物度跟來的 ~~
回復

小寶 發表於 2010-8-23 23:30:25 |顯示全部樓層
回復 3241# JicJicmom

我屋企d"青蛙仔"好夜先出來做野架, 你d squash種子放得唔夠深, 種子們戴帽了~
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-23 23:40:11 |顯示全部樓層
回復 3244# 小寶
@.@""
小寶 , 我剛上去加番泥+幫佢脫左帽.....
回復

小寶 發表於 2010-8-23 23:43:13 |顯示全部樓層
回復 3245# JicJicmom

叻叻!!有冇問d植物脫左帽係咪c服d呢~
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-23 23:51:06 |顯示全部樓層
回復 3246# 小寶
小寶 ,
得你提醒, 仲唔喇喇林咩~
有呀 ~~ 我問佢地 : 好d呀呵老細 ? 有咩吩咐隨便開聲~
最緊要夠疏肝~
回復

小寶 發表於 2010-8-23 23:55:06 |顯示全部樓層
回復 3247# JicJicmom

小寶都係面皮較厚口多多啫~
希望d老細聽完你唱歌仔之後乜都聽哂你話啦~
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-24 00:09:34 |顯示全部樓層
回復 3248# 小寶
預左位老細會移民去小寶田架~~~ 梗係要聽你話喇 ~~ ^^
回復

小寶 發表於 2010-8-24 00:16:50 |顯示全部樓層
回復 3249# JicJicmom

吓, 咁呢位老細要照住細佬我喎, 我對種植squash無咩信心 ~
回復

mono 發表於 2010-8-24 00:19:26 |顯示全部樓層
青蛙仔食得好住得好啵!
回復

惡姨 發表於 2010-8-24 15:44:02 |顯示全部樓層
我喺惡田第一次見到蛙哥仔, 真係比佢嚇左一大跳, 後來就做左好朋友喇
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-25 09:49:39 |顯示全部樓層
今日發現, 綠茄子, 心形迷茄都出芽了~~ 不過無乜陽光,小苗長了了...... 點算好?
小寶牌吹波節瓜, 有3隻瓜授粉了~~ 笠左袋~

唐檸檬點至可以採收呢? 好多隻.... 數過有成16-17隻..... 會用黎醃鹹酸檸檬 ~

評分

查看全部評分

回復

吉祥 發表於 2010-8-25 10:15:33 |顯示全部樓層
積媽早~~
盆唐檸檬種得好靚呀, 仲有十幾個咁多, 咁醃鹹酸檸檬係咪同醃鹹柑桔一樣做法呢?add3icon
回復

muitau 發表於 2010-8-25 12:30:36 |顯示全部樓層
積媽午安各位午安,
你就好啦,有個老友記....不過好似孤零零左啲喎,你有無打算幫佢....
仲有你唐檸個盆咁細就有咁多隻收成?!好"種"黎喎!!
回復

Taikau 發表於 2010-8-25 13:01:23 |顯示全部樓層
請問培苗箱在那裡買? very good

謝謝
回復

may.sun 發表於 2010-8-25 13:11:55 |顯示全部樓層
回復 3246# 小寶

而家先知乜野叫戴帽
回復

農夫 發表於 2010-8-25 14:24:43 |顯示全部樓層
老友記好得意呀,點解天台都會有青蛙既?好神奇呀!
回復

cklife 發表於 2010-8-25 14:54:29 |顯示全部樓層
老友記好得意呀,點解天台都會有青蛙既?好神奇呀!
農夫 發表於 2010-8-25 14:24

前面講左,懷疑佢係偷渡客,呢係泥度偷渡入境....
回復

cklife 發表於 2010-8-25 14:56:22 |顯示全部樓層
積媽早~~
盆唐檸檬種得好靚呀, 仲有十幾個咁多, 咁醃鹹酸檸檬係咪同醃鹹柑桔一樣做法呢? ...
吉祥 發表於 2010-8-25 10:15

我亞媽又係好中意醃檸檬....佢做法就係同鹹柑桔咁醃....唔知積媽既同唔同...
積媽...我朋友話可以開始釀酒喎...不過我見仲成日落雨...係咪得乾燥D先呢....我諗住下個月無乜雨開始攪...你有無題議呀?
回復