積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324404 4062
ChrisTsui 發表於 2010-3-1 12:06:59 |顯示全部樓層
積媽~
刁草+藍天白雲好靚呀,尋日天氣真係好好,玩得好開心,下次再玩過~
多謝小寶比我地任食車厘茄,自取小苗,仲有大寶o既即摘金桔~
回復

mono 發表於 2010-3-1 18:07:13 |顯示全部樓層
積媽,想問妳個天台點樣可以減少蚊吱同蒼蠅。我試過向盤底飛咗十幾隻蒼蠅出嚟。想死!
呢幾日朝濕,又多蚊吱。我只係種咗十盤野都唔夠。己經攪成咁。唉!
回復

亞實 發表於 2010-3-1 18:51:09 |顯示全部樓層
我都好想知點樣可以減少蚊吱同蒼蠅。 THANK YOU積媽
回復

JicJicmom 發表於 2010-3-1 22:36:25 |顯示全部樓層

mono , 阿實,
我呢個幾星期都係主要做防虫工夫, 因為我比較多野, 所以要做多好多工夫..... 我主要都係用捕虫紙+矽藻素+綠油油防虫 , 無可能防得哂, 都係盡做而已 :
捕虫貼 -
我有2款, 一款係衫兄貨, 單面+比較軟身, 受潮後易捲起. 我將佢固定捲響膠飲品樽上面, 用竹仔"棟"起佢黎捉虫
另一款係台灣貨 , 雙面+比較硬身, 頭尾有孔, 我用小鐵線將佢綁好響竹仔上面 .
矽藻素 -
上年團購我買左4包 , 好好用~~ 主要用黎澆水落泥, 令泥入面小虫飛番出黎 , 通常響更換防虫紙後用.
綠油油 -
主要用黎噴灑植株防蚜虫/紅蜘蛛等等, 佢無矽藻素咁有一層白色野留響葉面, 較為乾爽.
其他如底碟要盡量少積水, 花盤倒轉放防積水呢d , 都係老生常談喇.
最緊要係好似老師話齋 , 植株底部黃老殘要去掉, 保持泥面乾爽.

評分

查看全部評分

回復

mono 發表於 2010-3-1 23:16:44 |顯示全部樓層
唔該晒積媽!
捕虫貼 -
我有!初頭仲以為買咗四十張有排用。點知一個星期巳經貼滿。又落雨.....。好快用晒。
台灣貨是在那處買?我想要再補貨。硬身好似比較好。想試試。
矽藻素 -
我未試過。三兄有無得買?
綠油油 - 好用!
小寶團購嘅。之前有蚜虫,一盤c咗。其他救得反。都有兩星期噴一次。
反而向10元店買咗支竹酢液。
話可以防蟲。未試,要星期六試下。但日文,要估下佢講乜。
回復

小寶 發表於 2010-3-2 01:56:05 |顯示全部樓層
積媽,想問妳個天台點樣可以減少蚊吱同蒼蠅。我試過向盤底飛咗十幾隻蒼蠅出嚟。想死!
呢幾日朝濕,又多蚊 ...
mono 發表於 2010-3-1 06:07 PM

近泥的蚊仔, 果日同農夫傾開話用竹醋呀~
回復

小寶 發表於 2010-3-2 01:56:56 |顯示全部樓層
唔該晒積媽!
捕虫貼 -
我有!初頭仲以為買咗四十張有排用。點知一個星期巳經貼滿。又落雨.....。好快用晒 ...
mono 發表於 2010-3-1 11:16 PM

小寶仲有小支裝綠油油, 如果MONO用哂可以番訂~
回復

mono 發表於 2010-3-2 10:41:56 |顯示全部樓層
小寶仲有小支裝綠油油, 如果MONO用哂可以番訂~
小寶 發表於 2010-3-2 01:56

小寶,唔該晒先。
上次同妳買咗兩小支。都未用完。好 come 用下。
回復

farfeifar 發表於 2010-3-2 16:52:20 |顯示全部樓層
add2icon我見到你地d收成真係好"kai仙"呀!!!!!!
唔知我幾時先可以回歸呢, 而家換個盤都漂晒汗, 好難偷種~
近排門口又幾個工程, 大塵到爆~
希望遲d可以種d瓜菜煲粥比個b食hehe~~
回復

農夫 發表於 2010-3-2 17:49:05 |顯示全部樓層
回復 2449# farfeifar

話咁快可以啦,遲D種定節瓜同菜心.好岩BB食架~
回復

fianfumy 發表於 2010-3-2 23:12:50 |顯示全部樓層
我見到你地d收成真係好"kai仙"呀!!!!!!
唔知我幾時先可以回歸呢, 而家換個盤都漂晒汗, 好難偷種~
...
farfeifar 發表於 2010-3-2 16:52

過埋今個夏天先啦 , 留待立秋後種菜菜啦.... 
回復

JicJicmom 發表於 2010-3-3 21:55:52 |顯示全部樓層
小寶牌沙律生菜, 做左我對孖仔表弟0既生日禮物了~~~~
包裝前 :

包裝後 :

加多味....

評分

查看全部評分

回復

農夫 發表於 2010-3-4 00:07:57 |顯示全部樓層
回復 2452# JicJicmom

讚!
好美味,包裝得好靚呀.
回復

leelee 發表於 2010-3-4 00:15:07 |顯示全部樓層
哇!流口水了.
回復

BanbieChan 發表於 2010-3-4 07:06:24 |顯示全部樓層

沙律整得好靚吖睇見都想食呀~
回復

miku 發表於 2010-3-4 12:42:48 |顯示全部樓層
小寶牌沙律生菜, 做左我對孖仔表弟0既生日禮物了~~~~
包裝前 :

包裝後 :

加多味....
...
JicJicmom 發表於 2010-3-3 21:55

jicjicmon
d菜種得好靚呀, 見倒都流晒口水, 我中意有顏色果隻add6icon
回復

JicJicmom 發表於 2010-3-4 12:52:53 |顯示全部樓層
回復 2456# miku

MIKU ~~~
你應該讚小寶呢~~ 係佢種架~~~ 仲好慷慨咁送左一盤共三棵比我~~
前日係我對好可愛0既孖仔表弟生日, 我呢個表姊又無乜野送比佢地, 咪送菜囉~~~ 佢地食得不知幾開心~ ^^
我又學老師咁下左種子~ 沙律生菜真係人見人愛架~
回復

花園仔 發表於 2010-3-4 13:03:56 |顯示全部樓層
積媽好!
得閒分享吓<雜菜沙律>製作啫!

我係咁樣整嘅:

臨整前一小時內挑選合適菜菜

摘取菜菜及冲洗乾淨

試每種菜味道後調製配合嘅沙律醬(油)汁

上碟前浸冰水約15分鐘

撈起用脫水器fing乾菜菜表面水份

挑選稍大容器承戴,

引人食...!
回復

JicJicmom 發表於 2010-3-4 13:23:12 |顯示全部樓層
回復 2458# 花園仔

積媽好!
得閒分享吓<雜菜沙律>製作啫!
我係咁樣整嘅:
臨整前一小時內挑選合適菜菜
摘取菜菜及冲洗乾淨
試每種菜味道後調製配合嘅沙律醬(油)汁
上碟前浸冰水約15分鐘
撈起用脫水器fing乾菜菜表面水份
挑選稍大容器承戴,
引人食...!
===========================================
老師好~~~~ 我覺得老師你要改名呀, 叫骨子老師至0岩~~~
試每種菜味道後調製配合嘅沙律醬(油)汁 ----> 真係好有心機呀...... 積媽體質問題, 唔可以成日食生冷野, 所以對沙律要求好簡單 , 知識亦貧乏呀....... 通常係買現成醬汁配沙律咋.....
上碟前浸冰水約15分鐘 ------> 我又春虫虫左.... 成日都成兜放入雪櫃, 雪櫃入面又成日唔夠位..... 點解諗唔到去浸冰水???
我見老師對食物配搭/ 習慣都好有一套, 想請教老師, 如果想食多D生菜沙律, 響其他0既飲食習慣/ 配搭度有乜野要留意呀?
回復

JicJicmom 發表於 2010-3-4 13:28:25 |顯示全部樓層
我又下左沙律菜種子同苗苗~~~ ( 跟老師去下種一定無死的...)

唔知係唔係之前太濕...... 沙律菜D葉都係軟黎黎咁.... 而家經常要將近底0既葉摘除....

翠妃第三代
回復