積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324403 4062
JicJicmom 發表於 2010-2-8 00:00:21 |顯示全部樓層
今日成日都下大雨, 我一行出天台就落.....
想起上次種迷茄, 可以收成時又係落雨, 攪到蕃茄裂開哂, 於是都唔等聽日囉, 喇喇林就收左落黎 ....

曇花牌迷茄
black cherry

golden sunrise

唐檸檬 ( 完全唔記得仲有一隻響度..... 直至今日果熟蒂落......)

評分

查看全部評分

回復

fianfumy 發表於 2010-2-8 00:06:21 |顯示全部樓層
唐檸檬 ??? 一點都睇不出, 仲以為是"橙" 呀 。。
回復

JicJicmom 發表於 2010-2-8 00:08:21 |顯示全部樓層
回復 2403# fianfumy

熟成咁..... 我本來都唔知響邊度碌左個橙出黎.....
真係有點兒過份....
回復

farfeifar 發表於 2010-2-8 10:09:35 |顯示全部樓層
回復  fianfumy

熟成咁..... 我本來都唔知響邊度碌左個橙出黎.....  
真係有點兒過份.... ...
JicJicmom 發表於 2010-2-8 00:08

橙...
回復

paulpaul 發表於 2010-2-8 12:53:06 |顯示全部樓層
以為你放個橙埋去做比較
回復

JicJicmom 發表於 2010-2-8 13:34:31 |顯示全部樓層
我唔記得左仲有一隻響盤度, 一路無理, 唔係前日拉開d野掃地都唔會搬到盤野, 咁呢隻"橙"就碌左出來了~~~~
回復

alilovebyj 發表於 2010-2-8 21:05:03 |顯示全部樓層
點解d black cherry可以咁快有得收…我暫時只有一串綠的!
回復

bonbon1 發表於 2010-2-8 21:39:28 |顯示全部樓層
第一次見似橙的檸檬
回復

JicJicmom 發表於 2010-2-11 10:09:20 |顯示全部樓層
報告老師~~~ 積媽的無花果~~~

金錢薄荷及斑葉金錢薄荷生得唔錯喇~
回復

學種植 發表於 2010-2-11 11:21:03 |顯示全部樓層
第一次見似橙的檸檬
bonbon1 發表於 2010-2-8 21:39

之前睇電視,有講過唐檸檬,
它是柑桔之類既野`只係酸到好似檸檬咁...
就叫佢做中式[唐]檸檬
回復

raymond17 發表於 2010-2-19 14:14:18 |顯示全部樓層
積媽你好!

剛剛睇完你個貼,個天台由種植1/4變到現在全個+中間,實在很"壯觀"

見到你樣樣都有種,十足好似集郵一樣,真係流晒口水

ps:我都住高層,也有小動物,如果唔想小動物不小心玩bungee jump,可以試下抱住佢等佢望落地下,等佢知道原來係好高的,就唔會亂跳嫁!
回復

JicJicmom 發表於 2010-2-20 00:14:04 |顯示全部樓層
raymond17 你好呀~~ 新年快樂呀 ~~
其實我都係樣樣都試下, 睇下邊一d適合自己個天台種, 所以至會有咁壯觀0既錯覺, 死左/醜樣0個d都未入鏡 ...... 而家0既種類會愈黎愈少架喇 ~ 揀d骨子野, 品種優良同埋多產0既至黎種嘛 ~
我家積積同雞包, 實在係龜(縮)女一名 , 三步不出龜門架~ 上天台, 唔好囉, 佢地寧願響屋入面做大小姐好過囉 ~~~ 屋內窗都裝左紗窗, 皆因以前佢地都係鄉下貓,住單層村屋, 家下黎到十樓 ..... 一定要小心d呀 ~~~
回復

JicJicmom 發表於 2010-2-22 10:28:30 |顯示全部樓層
新年開工大吉~~~~~~ 放左成星期假, 尋日至響天台大做特做 !!!
尋日出左短暫太陽, 生菜精神好多呀~

舊年4月去chris度玩時, 剪下來的桑樹枝條~ ( 我無理佢0者..... 否則會大棵好多)

尋日仲將好多小苗轉盤定植, 遲D影相~~

評分

查看全部評分

回復

Cat@.@ 發表於 2010-2-22 23:39:42 |顯示全部樓層
積媽,
祝你新春大吉,萬事如意!!!
我send 左pm 比你呀!!!
回復

農夫 發表於 2010-2-25 13:04:19 |顯示全部樓層
我的曇花牌black cherry有好多串果實呀.好其待佢地快d成熟
回復

JicJicmom 發表於 2010-2-25 22:56:38 |顯示全部樓層
回復 2414# Cat@.@
catcat ~~ 新年大吉呀 ~~~
一陣會回你pm架喇 ~~ ^^ 多謝你先~~~
回復

JicJicmom 發表於 2010-2-25 22:57:27 |顯示全部樓層
回復 2415# 農夫

農夫~~ 新年大吉呀~~
我0既曇花牌black cherry 茄茄仲有2串果響度 ding ding 下 .......
回復

mono 發表於 2010-2-25 23:23:50 |顯示全部樓層
積媽,golden sunrise 好吸引。
想問積媽,金錢薄荷如何續命?
我試咗插支,但兩個星期都無乜動靜。
回復

JicJicmom 發表於 2010-2-25 23:38:30 |顯示全部樓層
回復 2418# mono

mono ~~~ 好易架咋 ~ 佢d葉咪一對一對咁0既 ?將走莖分開剪出黎 , 一對葉為之一份.  就咁篤入泥就 ok , 根仔會響對葉下面生出來~~~
葉仔有番一個2毫子銀咁0既就夠壯架喇 ~~
如果都係攪唔掂, 我0既金錢薄荷剛剛生左一條走莖, 仲可以分比你呀~~
回復

gtrnismo 發表於 2010-2-26 00:26:45 |顯示全部樓層
今日成日都下大雨, 我一行出天台就落.....
想起上次種迷茄, 可以收成時又係落雨, 攪到蕃茄裂開哂, 於是 ...
JicJicmom 發表於 2010-2-8 00:00

black cherry 超靚

搞到我都想種

btw, jic媽你D牽牛花已經第2代
回復