積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324411 4062
JicJicmom 發表於 2010-1-29 14:13:54 |顯示全部樓層

回復 2359# juju0268

其實真係各有各方法架咋~~ 舊年我都唔係剪太多葉, 都OK 架~

我諗如果可以配合到肥料水份陽光呢D , 應該唔需要剪太多葉, 都可以種得好大.
回復

JicJicmom 發表於 2010-1-30 22:44:21 |顯示全部樓層
今日的菜菜 .....
老師牌皺紋豬乸菜

眼冤牌羅生 + 紅生

米國手信牌櫻桃蘿蔔 ( 共三款)

信心牌王帝菜

仲記得雪條嘛 ? 今日開哂花喇 ~~ ^^

評分

查看全部評分

回復

小寶 發表於 2010-2-1 11:10:53 |顯示全部樓層
雪條花好靚喔,同埋你送果d皇帝菜好好味呀!
回復

hellohello 發表於 2010-2-1 12:18:58 |顯示全部樓層
皇帝菜好靚!!!
回復

farfeifar 發表於 2010-2-1 13:28:47 |顯示全部樓層
想問下鬱金香頭發o左mo仲種唔種到架??
回復

JicJicmom 發表於 2010-2-1 22:58:30 |顯示全部樓層
曇花牌迷你茄 "black cherry"好似想轉色了~~

今早天台的花花 ~~ ^^

呢一棵係老爺的 ~ 拎左過黎2年我都無理佢,因為佢實在太樣衰 .....
而家突然爆一朵花出黎, 我想我都要好好地待佢地喇....

評分

查看全部評分

回復

Twinsmom 發表於 2010-2-1 23:43:40 |顯示全部樓層
積媽你好!

想請教下你, 點樣用膠衣箱去做堆肥呀? 可唔可以將個程序教我呀? 使唔使整去水位呀?

tks!!
回復

JicJicmom 發表於 2010-2-1 23:59:28 |顯示全部樓層
回復 2367# Twinsmom

twinsmom,
唔好意思呀, 因為我地方+時間唔夠, 所以無再自行堆肥喇 .
我早前自己堆肥都係睇書學 , 本書叫 " 居家堆肥活用百科" 有好多種唔同0既堆肥方法介紹. 而我之前堆0既肥, 都係菜莢+果皮+咖啡渣+泥 ,求求其其咁堆.
因為我係用發泡膠箱, 所以有造去水口.
回復

Twinsmom 發表於 2010-2-2 15:56:35 |顯示全部樓層
回復 2368# JicJicmom

唔該哂你呀, 積媽!

另外重想問你, 用咩泥o黎培苗o架?? 使唔使比d肥料o黎培苗呀? 我都想種下d瓜菜呀!

TKS
回復

may.sun 發表於 2010-2-2 16:58:35 |顯示全部樓層
回復 2368# JicJicmom

咦,積積咁快換左相喇,好趣緻呀
回復

bonbon1 發表於 2010-2-2 21:49:35 |顯示全部樓層
積媽, 如果你D BLACK CHERRY 熟左. 可唔可以報告下D蕃茄味道. 我都種左BLACK CHERRY , 但仲係小小苗
回復

曇花一現 發表於 2010-2-2 22:09:00 |顯示全部樓層
曇花牌迷你茄 "black cherry"好似想轉色了~~
JicJicmom 發表於 2010-2-1 22:58

我個d都轉左色...不過未食得

積媽 ... 個新投頭像好正呀 !!
回復

JicJicmom 發表於 2010-2-2 22:28:29 |顯示全部樓層
回復 2371# bonbon1

bonbon ~ 到時會報告架喇 ~ 不過應該唔係我食頭啖茄 .....
回復

JicJicmom 發表於 2010-2-2 22:30:11 |顯示全部樓層

回復 2372# 曇花一現

個頭像係徇眾要求改的 ~~ 大夫生日, 抱住阿積響生日蛋糕前留影 ~ ^^
當然大夫呢d就梗係chop走左喇......
搵到早2年我生日時, 朋友幫阿積影的相 ......
我覺得呢一張阿積真係好鬼似阿盧宛恩.....

評分

查看全部評分

回復

小寶 發表於 2010-2-2 22:34:22 |顯示全部樓層
回復 2374# JicJicmom
但係空間就....
回復

JicJicmom 發表於 2010-2-2 22:42:01 |顯示全部樓層
回復 2375# 小寶
okok , 改埋佢.....
回復

小寶 發表於 2010-2-3 00:09:20 |顯示全部樓層
回復 2376# JicJicmom

唔好改啦~我覺得好好呀~
回復

JicJicmom 發表於 2010-2-3 10:10:14 |顯示全部樓層

呢幾日回暖又有太陽, 早幾日下左肥, 菜菜都大得好快呀~~
先來老師牌系列:
芫茜 ( 後面的都是老師牌蕃薯苗呀~~ )

豬乸菜

飛蝶椒小苗

羅生 + 紅生

今日的曇花牌迷茄
BLACK CHERRY @ 3/2/2010

上面有另一揪細0既出緊來

GOLDEN SUNRISE

米國買回來的有機蕃茄種子, 生得好大喇~~

呢棵本來以為係老師0既多產迷茄, 但而家睇落好似唔係.....

櫻桃蘿蔔出真葉了~

評分

查看全部評分

回復

JicJicmom 發表於 2010-2-3 12:03:50 |顯示全部樓層
回復 2369# Twinsmom

Twinsmom ,
我都係用普通泥去培苗, 不過我D泥一直都係番用番用再番用~ 一季完左就會攤響地下度晒泥, 殺虫  , 撈D有機肥去吽下咁.  
你去爬下老師0既帖喇~ 老師D泥全部經過人手處理, 正野來的~
回復

JicJicmom 發表於 2010-2-3 12:05:34 |顯示全部樓層
回復 2365# farfeifar

發成點呀? 洗左D毛試下喇....不過唔好存咁大希望, 呢輪UP UP 濕濕咁, 好易有菌, 放落泥可能好快又發毛....
一球放一盤好喇, 唔係就會惹到周圍都係.
回復