積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324388 4062
soy 發表於 2010-3-9 10:59:39 |顯示全部樓層
積媽:
請問black cherry 跟普通迷茄味道有分別嗎?
你種的旱金蓮好令喔~~
回復

JicJicmom 發表於 2010-3-11 09:38:18 |顯示全部樓層
回復 2481# soy

soy ~ 早晨呀 ~
呢隻車厘茄食味較其他茄酸, 我中意食酸0既野, 所以覺得佢幾好食. 太甜0既車厘茄我覺得太"人工化"囉~
旱金蓮D花靚囉, 但成盤好似什草咁......
回復

JicJicmom 發表於 2010-3-15 00:51:22 |顯示全部樓層
今日有時間到街市走一轉, 買左雞做豆醬雞煲之外, 跟豆腐店老闆討了點好東西 ....

當然 , 不能老跟人要東西, 我都買了豆卜做豆醬雞煲的配菜~ ^^

早前狂做榛子蛋糕後, 剩下很多雞蛋殼, 今天下午好太陽, 喇喇林拎出去晒太陽~

今天的芥蘭頭

香水菠蘿

下了種子3天, 就長出苗來的沙生~~

評分

查看全部評分

回復

BanbieChan 發表於 2010-3-15 07:11:10 |顯示全部樓層

榛子蛋糕同豆醬雞呢~
回復

JicJicmom 發表於 2010-3-15 09:46:39 |顯示全部樓層
回復 2484# BanbieChan
賣相唔好,唔好貼出來囉。。。。
比個煲你睇就得...

評分

查看全部評分

回復

BanbieChan 發表於 2010-3-15 10:43:52 |顯示全部樓層
回復  BanbieChan
比個煲你睇就得
JicJicmom 發表於 2010-3-15 09:46

嘩~Le Creuset 好靚呀~
回復

JicJicmom 發表於 2010-3-15 11:43:29 |顯示全部樓層
回復 2486# BanbieChan
公主~~~ 呢個係A貨來的~XDDDD  
當年我未識用呢D煲 , 又唔捨得咁貴去買隻正貨, 一陣新屎坑香得3日又唔用咪好蝕????
呢隻只係當時入門版A貨, 2006年響 I love kitchen度買左$499 ~
你留意下, 正貨的 LE CREUSET, 煲蓋把手, 係黑色隔熱膠來的~
回復

BanbieChan 發表於 2010-3-15 21:26:42 |顯示全部樓層
oh~i love i love kitchen,too~
回復

JicJicmom 發表於 2010-3-16 00:02:15 |顯示全部樓層
隻無花果就黎食得喇 ~~~ 會送比阿娘食~~~
R0010936 (Small).JPG
R0010938 (Small).JPG

評分

查看全部評分

回復

mono 發表於 2010-3-16 00:06:07 |顯示全部樓層
回復  BanbieChan
比個煲你睇就得...   
...
JicJicmom 發表於 2010-3-15 09:46

IKEA 之前都有個類似貨色。好似$300大元。望咗好耐,都係同積媽一樣,怕新屎坑三日香。所以無買到。
回復

小寶 發表於 2010-3-16 00:08:39 |顯示全部樓層
JicJicmom 發表於 2010-3-16 12:02 AM

嘩, 好大粒呀!
回復

mono 發表於 2010-3-16 00:10:56 |顯示全部樓層
積媽,豆腐渣要來做肥定做肉餅食先。
回復

花園仔 發表於 2010-3-16 09:59:43 |顯示全部樓層
回復 2489# JicJicmom

==========================

積媽好!
嘩! 好大個啵!
我嗰幾個都差唔多禁大洛,
仲未轉色, 有D心急呢!
回復

JicJicmom 發表於 2010-3-16 10:14:43 |顯示全部樓層
回復 2490# mono

MONO 早晨呀~
我有朋友都係買左IKEA呢隻, 平價又抵用. 不過呢D煲真係太重身, 所以我多數都係買雙耳煲唔會買單柄煲~~
回復

JicJicmom 發表於 2010-3-16 10:16:03 |顯示全部樓層

回復 2492# mono

MONO ~~~ 我呢D豆渣係響豆腐店門口0既竹籃入面拎架, 唔可以整野食喇~~~
如果要整野食, 就會去買"之之叔爬"0既豆渣囉 , 覺得佢地衛生D ~~
我用過豆渣黎整曲奇~~ 求其搵個曲奇食譜, 將佢一半麵粉份量轉做豆渣 , 都好好食架~
點樣用豆渣做肉餅呀? 可以教我嘛? 我只係用過魚肉+豆腐, 係唔係差無多做法架?
唔該哂呀MONO ~~
回復

JicJicmom 發表於 2010-3-16 10:18:02 |顯示全部樓層
回復 2493# 花園仔

老師早晨呀~~~
積媽都係一棵得呢一隻果, 死谷爛谷至有野睇下.....
摘左呢隻果之後就要轉盤喇~~~ 星期日剛剛執好位 , 吽好肥準備安置無花果~~
回復

JicJicmom 發表於 2010-3-16 23:26:00 |顯示全部樓層

呢2日執緊D舊相, 比我發現左以前娘家無花果0既母株照片. 我娘家無花果, 係當年阿娘響米國拎D枝條返來, 插水出根再落花槽. 當年阿姨響米國同舊業主買屋時, 舊業主係中東人, 千前萬囑佢要善待呢棵無花果, 因為係好好食0既土耳其紫黑種. 當年我地唔識佢乜種打乜種, 只知好多果食~~
以下照片攝於米國 :
娘家以前種0既無花果, 就係呢一棵母株0既枝條繁殖出黎 ~~
FIG TREE_2.jpg
相中人係阿娘, 當年佢去阿姨度玩時, 日日同D雀鬥早起身, 次次一剪就剪左成廿幾隻果 ~~ 佢真係一粒都唔益D雀....
FIG TREE_1.jpg
回復

小寶 發表於 2010-3-17 00:17:34 |顯示全部樓層
回復 2497# JicJicmom

嘩好大棵呀! 果果又多又大, 你呀娘又青春美麗
回復

mono 發表於 2010-3-17 00:26:35 |顯示全部樓層
回復 2495# JicJicmom
等我都試下豆渣做曲奇先。
豆渣肉餅食譜:應該同用魚肉做差唔多。
材 料:豆渣,絞肉(一定要帶一些肥肉),唐芹菜(積媽有種所以加),蛋。(可以試加其他配料。如:馬碲,粟米。)

調味料:鹽,胡椒粉,黑胡椒粒(我自己鐘意),粟粉,醬油。
(其實可以隨自己口味。)
做 法:
1. 先將蛋和鹽還有粟粉放入絞肉中均勻。再加入調味料。
2. 將芹菜(巳切粒)和豆渣,慢慢加入巳調味絞肉中,一邊加入一邊攪拌均勻。
3. 攪拌均勻後,將它們搓成大的肉丸備用。
4. 落油燒紅個鑊。煎前,將肉丸壓成扁扁圓形後再放入鑊中。(但不要壓得太扁,好似出面泰國菜個啲蝦餅咁厚就得㗎嘑。)
5. 接著用小火將肉餅煎成金黃色就可以起鑊。
備 注:
以上食譜份量我都係隨意。豆渣,絞肉份量大約 1:1 如攪拌時覺得太濕。可加粟粉。
其實如果唔想太多肥肉,加入魚肉都可以㗎!希望積媽鐘意!
回復

mono 發表於 2010-3-17 00:27:56 |顯示全部樓層
回復 2497# JicJicmom
我都係第一次見咁大棵無花果樹。
回復