兜 播種子實錄(5/1/2021拿出第一盆不作悶養作對比)

作者: taxitang 發表于 2018-6-7 13:53:43
21830 671
chuyat10 發表於 2020-7-4 10:00:10 來自手機 |顯示全部樓層
夏天直曬好勁,仙人掌類仲係可以頂到,十二卷一定唔可以。
回復

taxitang 發表於 2020-7-4 10:24:36 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-7-4 10:00
夏天直曬好勁,仙人掌類仲係可以頂到,十二卷一定唔可以。

直曬時間唔長的話,看品種也可以,我測試緊我的藍光磨面壽錦,到現在也放在窗外直曬位置,側邊還有棵摩迪卡錦和北齋玉扇錦,試過玉露錦就唔得,兩、三日就轉紅。
回復

chuyat10 發表於 2020-7-4 11:09:49 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-7-4 10:24
直曬時間唔長的話,看品種也可以,我測試緊我的藍光磨面壽錦,到現在也放在窗外直曬位置,側邊還有棵摩迪 ...

睇下你試得如何,如可以我就費事搬出搬入了。
回復

waiting 發表於 2020-7-4 11:17:30 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-7-4 11:09

十郎大, 冇直曬就唔死得…
你忘記咗我嗰d都係擺窗外㗎咩!
回復

taxitang 發表於 2020-7-4 12:32:09 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-7-4 11:09

唔使等我試,十郎兄也是住樓的,應該最多也是半日照,可以先考慮玉扇與壽測試先,就算頂唔順,最多先是葉啡,那就知太曬,移位唔再曬就無問題,唔會立刻曬死的,所以頭幾日留意葉色就可以,我與你家的光照不同,不能與我相比,要自己測試。
還有一重點,很多花友會疏忽的,但已不停有提醒,就是淋水時間,夏天始終晚飯後淋水為最佳時間。
回復

chuyat10 發表於 2020-7-4 13:01:14 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-7-4 11:17
十郎大, 冇直曬就唔死得…
你忘記咗我嗰d都係擺窗外㗎咩!

因為我宜家俾冷氣俾風扇都唔見生得快,雖然葉係好飽滿,所以想試試正常溫度下渡夏情況,宜家露臺都未有直曬。
回復

chuyat10 發表於 2020-7-4 15:21:14 來自手機 |顯示全部樓層
話試就試,全部搬出露臺露養。
回復

MasterTT 發表於 2020-7-4 16:23:46 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-7-2 20:39
正常大路貨售價會一路向下調,精品就比較企硬,如果我在泰國,一定要揀十一梭以上的三色散斑錦,我諗比國 ...

的士大,你是喜歡肋骨散斑錦定陰陽錦?有個商家啲肋骨錦好似不錯,那兩棵都是200以下。
散斑錦 7B22620F-EEC6-40DC-9B54-692DF125E66C.png
陰陽錦 3506406E-D3FE-40B6-90EB-AC7011BC511C.png
回復

taxitang 發表於 2020-7-4 16:25:13 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-7-4 15:21

好精神饱满,只要留葉色,轉啡就唔好再曬,那就無問題。
回復

taxitang 發表於 2020-7-4 16:31:52 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-7-4 16:23
的士大,你是喜歡肋骨散斑錦定陰陽錦?有個商家啲肋骨錦好似不錯,那兩棵都是200以下。

散斑錦

看個了太太,平的唔合心水,貴的又實在太貴,諗住齋買種子唔好玩,千選萬揀,揀棵平平地錦大死了也唔肉赤的,在路途上。
回復

taxitang 發表於 2020-7-4 16:41:44 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-7-4 15:21

今日收早,剛剛即拍,窗外沒動過,依然無恙。

評分

查看全部評分

回復

chuyat10 發表於 2020-7-4 16:45:17 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-7-4 16:41

三盆十二卷錦好靚啊!大大仲有好多未係室外啊?
回復

taxitang 發表於 2020-7-4 16:54:39 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-7-4 16:45
三盆十二卷錦好靚啊!大大仲有好多未係室外啊?

呢度算是VIP,晾衫唔晾,給我霸佔少少,全年除了落多幾日雨外,都唔收入屋,太曬就落網,秋天後就拆除。
回復

chuyat10 發表於 2020-7-4 16:56:29 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-7-4 16:54
呢度算是VIP,晾衫唔晾,給我霸佔少少,全年除了落多幾日雨外,都唔收入屋,太曬就落網,秋天後就拆除。
...

要逐盆影靚像就麻煩少少,好想睇你多肉錦靚像。
回復

MasterTT 發表於 2020-7-4 17:22:34 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-7-4 16:31
看個了太太,平的唔合心水,貴的又實在太貴,諗住齋買種子唔好玩,千選萬揀,揀棵平平地錦大死了也唔肉赤 ...

Ok woo!顏色己有層次!
回復

MasterTT 發表於 2020-7-4 17:24:47 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-7-4 16:41

中間棵磨面壽錦好正呀,Like!
回復

chuyat10 發表於 2020-7-4 17:43:27 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-7-4 17:24

的士大盆盆都係精品啊!
回復

taxitang 發表於 2020-7-4 18:58:51 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-7-4 16:56
要逐盆影靚像就麻煩少少,好想睇你多肉錦靚像。

室內無天然光,加上手機,點影都唔出質感,窗外有天然光所以才感覺較靚。
回復

taxitang 發表於 2020-7-4 19:01:11 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-7-4 17:22
Ok woo!顏色己有層次!

重點是售價真的唔算貴,但就細粒啲,還要到手才知真品相。
回復

taxitang 發表於 2020-7-4 19:05:35 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-7-4 17:24

這棵是我最大的壽錦,藍光磨面壽錦,早上直曬,幾小時、可以接受多少少的光照。
回復