兜 播種子實錄(5/1/2021拿出第一盆不作悶養作對比)

作者: taxitang 發表于 2018-6-7 13:53:43
21969 671
taxitang 發表於 2020-6-29 08:03:08 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-6-28 23:53
揾咗幾篇嚟睇, 內容都係大同小異, 用腰水大多是方便悶養時唔需要開蓋補水, 特別係發芽初期, 唔開蓋仲有一 ...

早晨師姐,那麼每次開蓋補水也噴殺菌藥又如何?我就是想用這盆兜苗來做實驗,與之前17苗作對比,也可與妳的十二粒作比對,試試無壞,蓋回杯蓋較方便,杯內水位升到到三份一盆位置,一星期開蓋一次換氣,一年後看成果,如果師姐發現有關資料的重點,請告知,謝謝!
回復

waiting 發表於 2020-6-29 11:28:29 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-6-29 08:03
早晨師姐,那麼每次開蓋補水也噴殺菌藥又如何?我就是想用這盆兜苗來做實驗,與之前17苗作對比,也可與妳 ...

不過佢地多數係發芽初期用腰水, 到發晒芽就會開蓋唔用腰水. 話長期悶養係虛肥, 開蓋淋水會生得皮實.
回復

taxitang 發表於 2020-6-29 13:24:52 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-6-29 11:28
不過佢地多數係發芽初期用腰水, 到發晒芽就會開蓋唔用腰水. 話長期悶養係虛肥, 開蓋淋水會生得皮實. ...

太多學問了,咁情況,又改變策略,慢慢諗吓先,悶養確是快大一些,呢點應該可確定,只不過悶到什麼時期才開蓋,虛肥與皮實兩者有什麼差別,大粒啲比人感覺是較有好感。
回復

waiting 發表於 2020-6-29 14:16:49 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-6-29 13:24
太多學問了,咁情況,又改變策略,慢慢諗吓先,悶養確是快大一些,呢點應該可確定,只不過悶到什麼時期才 ...

琴晚揾埋仙人掌播種先至揾得多d, 見到有人用砂嚟播種, 有人用全顆粒, 有人全泥炭土, 真係乜都有.
回復

taxitang 發表於 2020-6-29 14:59:26 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-6-29 14:16
琴晚揾埋仙人掌播種先至揾得多d, 見到有人用砂嚟播種, 有人用全顆粒, 有人全泥炭土, 真係乜都有. ...

五花八門,道理一樣,保濕,小苗不能缺水,殺菌,散光,通風,如以往一樣,資料明白,就要實踐,今晚收工回家,升水位到三份之一的盆底位置,保持殺菌,如果沒有傷亡,悶養一年,情況有變,就終止計劃,開放式放養,呢次就等我來實踐。看我不時更新!
回復

taxitang 發表於 2020-6-29 18:26:58 |顯示全部樓層
之前20出17的兜錦苗,發現有3粒全錦,看看捱得幾耐,其餘還可以。

評分

查看全部評分

回復

waiting 發表於 2020-6-29 18:30:07 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-6-29 18:26
之前20出17的兜錦苗,發現有3粒全錦,看看捱得幾耐,其餘還可以。

之前都睇到一班台灣大神將綠豆咁大的全錦兜做嫁接手術.
回復

chuyat10 發表於 2020-6-29 18:53:26 來自手機 |顯示全部樓層

咁細粒都出左錦,有幾粒好靚啊!
最好微距影大D睇。
回復

taxitang 發表於 2020-6-29 21:15:34 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-6-29 18:30
之前都睇到一班台灣大神將綠豆咁大的全錦兜做嫁接手術.

我對嫁接沒有好感,所以之前才發嫁接落地的帖文,全錦是事實,只好順其自然。
回復

taxitang 發表於 2020-6-29 21:22:18 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-6-29 18:53
咁細粒都出左錦,有幾粒好靚啊!
最好微距影大D睇。

現在的實物也只不過是一撻色,而且噴了藍色的殺菌水,亂晒籠,看新的那盆大疣兜錦苗更好看。
看看係未好靚呢?

大疣兜錦

大疣兜錦

坐水三份一位置,蓋回杯蓋

坐水三份一位置,蓋回杯蓋

評分

查看全部評分

回復

waiting 發表於 2020-6-29 21:22:47 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-6-29 21:15
我對嫁接沒有好感,所以之前才發嫁接落地的帖文,全錦是事實,只好順其自然。 ...

我對呢方面冇乜認識, 只覺得球球下面駁咗其他嘢有d核突.
回復

taxitang 發表於 2020-6-29 21:26:28 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-6-29 21:22
我對呢方面冇乜認識, 只覺得球球下面駁咗其他嘢有d核突.

認同,其實唔只有枝嘢,被嫁接的植株球體更生長到一舊舊,好核突。
回復

BenLau 發表於 2020-6-29 21:50:49 |顯示全部樓層

右下紅圈隔離有粒好明顯帶錦的
回復

taxitang 發表於 2020-6-29 22:11:41 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2020-6-29 21:50
右下紅圈隔離有粒好明顯帶錦的

有錦都要看合不合眼緣,要等很長時間才知錦色。近日被各位花友的肋骨牡丹錦吸引,但看了又看,淘佬店鋪全都是半綠半錦,單邊睇很美,看全株就麻麻,真的要看機緣和錢包。
回復

waiting 發表於 2020-6-29 23:20:22 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-6-29 21:22
現在的實物也只不過是一撻色,而且噴了藍色的殺菌水,亂晒籠,看新的那盆大疣兜錦苗更好看。
看看係未好 ...

好似一粒粒迷你水蜜桃

Taxi大, 有冇覺得凹面向上擺發芽好似粒粒都企得好四正?
回復

BenLau 發表於 2020-6-30 07:32:31 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-6-29 22:11
有錦都要看合不合眼緣,要等很長時間才知錦色。近日被各位花友的肋骨牡丹錦吸引,但看了又看,淘佬店鋪全 ...

唔急住玩就等多年,我估明年價錢同品種都會有躍進,可以随缘邊睇邊等
回復

taxitang 發表於 2020-6-30 09:21:12 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-6-29 23:20
好似一粒粒迷你水蜜桃

Taxi大, 有冇覺得凹面向上擺發芽好似粒粒都企得好四正? ...

是啊,凸面向下,確是較四正,小芽頂起殼衣,但也覺不穩,如有下次,我會將種子藏深一些,應與配土成平面可能會更好,又多了一些經驗。
回復

taxitang 發表於 2020-6-30 09:23:32 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2020-6-30 07:32
唔急住玩就等多年,我估明年價錢同品種都會有躍進,可以随缘邊睇邊等

標注泰國入 口的,質素好像真的較好,看看機緣,能否找到心中所想的品相,不急。
回復

chuyat10 發表於 2020-6-30 09:36:00 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-6-29 22:11
有錦都要看合不合眼緣,要等很長時間才知錦色。近日被各位花友的肋骨牡丹錦吸引,但看了又看,淘佬店鋪全 ...

係啊,好多蔭陽面,均勻間隔錦好少見,真係要慢慢尋。
回復

taxitang 發表於 2020-6-30 10:15:01 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-6-30 09:36
係啊,好多蔭陽面,均勻間隔錦好少見,真係要慢慢尋。

好似呢啲就差唔多。
回復