兜 播種子實錄(5/1/2021拿出第一盆不作悶養作對比)

作者: taxitang 發表于 2018-6-7 13:53:43
21747 671
taxitang 發表於 2020-7-4 19:07:23 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-7-4 17:43
的士大盆盆都係精品啊!

點會盆盆都是精品,而且大部份還是中小苗,要過多幾年才知狀態是否還可以。
回復

BenLau 發表於 2020-7-4 23:26:45 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-7-4 16:31
看個了太太,平的唔合心水,貴的又實在太貴,諗住齋買種子唔好玩,千選萬揀,揀棵平平地錦大死了也唔肉赤 ...

呢棵睇落唔錯喔
回復

taxitang 發表於 2020-7-5 07:32:40 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2020-7-4 23:26
呢棵睇落唔錯喔

要到手才知,未玩过,所以价钱便宜是首选,唉!又中毒。
回復

chuyat10 發表於 2020-7-5 09:52:06 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-7-5 07:32

你已經上癮啦,好難戒。
回復

taxitang 發表於 2020-7-5 10:11:12 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-7-5 09:52
你已經上癮啦,好難戒。

都話左呢度係毒坑,幸好花場不在,否則…,必破產!
回復

waiting 發表於 2020-7-5 11:39:27 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-7-5 07:32

Taxi大, 我見到有13棱單刺的肋骨牡丹, 冇錦都好貴… 但真係好靚…
回復

taxitang 發表於 2020-7-5 12:14:51 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-7-5 11:39
Taxi大, 我見到有13棱單刺的肋骨牡丹, 冇錦都好貴… 但真係好靚…

呢啲13棱通常會做父本,超過11棱已經唔多,梗係貴,但確實好靚有氣勢。
回復

taxitang 發表於 2020-7-8 19:04:09 |顯示全部樓層
坐水密封一星期,依然是26粒出24粒,但看來錦不太多,一半、一半左右,不過再大啲會唔會轉綠就唔知,再大啲再跟進,再早前20粒出17粒就少了兩粒,剩下15粒,好似無乜錦,現在噴殺菌藥,再密封,下星期再見。

是早播的,頭頂有白點生長

是早播的,頭頂有白點生長

坐水三份一,26出24,繼續保持

坐水三份一,26出24,繼續保持

兩盆合照

兩盆合照

評分

查看全部評分

回復

waiting 發表於 2020-7-8 19:14:20 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-7-8 19:04
坐水密封一星期,依然是26粒出24粒,但看來錦不太多,一半、一半左右,不過再大啲會唔會轉綠就唔知,再大啲 ...

Taxi大, 睇落我嗰盆真係比你嗰盆濕…
回復

BenLau 發表於 2020-7-8 19:47:40 |顯示全部樓層
坐水密封一星期,依然是26粒出24粒,但看來錦不太多,一半、一半左右,不過再大啲會唔會轉綠就唔知,再大啲 ...

好似後面果盆比較鲜豔
回復

taxitang 發表於 2020-7-8 20:37:48 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-7-8 19:14
Taxi大, 睇落我嗰盆真係比你嗰盆濕…

新那盆長期坐三份一水位應該好濕,我始終覺得是殺菌出現問題,再慢慢觀察。
回復

taxitang 發表於 2020-7-8 20:43:58 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2020-7-8 19:47
好似後面果盆比較鲜豔

暫時看來錦是一半、一半,,再大啲,個啲色又會唔同。都唔知有幾多粒有錦。
回復

waiting 發表於 2020-7-8 20:50:00 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-7-8 20:37
新那盆長期坐三份一水位應該好濕,我始終覺得是殺菌出現問題,再慢慢觀察。 ...

我拮咗幾十個窿都唔得, 頭先再噴藥, 打開晒吹吓… 我想喊…
係唔係要撈d藥粉入植料呢?我見包裝有咁寫…
回復

BenLau 發表於 2020-7-8 21:03:40 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-7-8 20:50
我拮咗幾十個窿都唔得, 頭先再噴藥, 打開晒吹吓… 我想喊…
係唔係要撈d藥粉入植料呢?我 ...

有機會再接再厲啦!再有經驗都有機會出錯。有時遇到咁嘅情况確實好down。
回復

waiting 發表於 2020-7-8 21:14:19 來自手機 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2020-7-8 21:03
有機會再接再厲啦!再有經驗都有機會出錯。有時遇到咁嘅情况確實好down。 ...

都知道育苗困難, 而家叫做知道發毛係點樣, 都叫學到d嘢, 下次都係唔好貪心想全部發芽, 發得七七八八就開蓋.
回復

BenLau 發表於 2020-7-8 21:27:57 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-7-8 21:14
都知道育苗困難, 而家叫做知道發毛係點樣, 都叫學到d嘢, 下次都係唔好貪心想全部發芽, 發得七七八八就開 ...

所以我同一批種子都分兩盆播,萬一大吉利是都有backup。希望可以成功啦。
回復

taxitang 發表於 2020-7-8 21:45:54 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-7-8 20:50
係唔係要撈d藥粉入植料呢?我 ...

冷靜才可解決問題,由始至終,我個人覺得濕不是問題,可能與高溫與密封空間太細有關,剛剛又諗到新構思,將舊的、新的,明日播肋骨的,一起放在密封瓶內,因蓋是黃色不透明膠蓋,阻擋了頂光,我改用保鮮紙,明天播籽後,又密封一星期,而且唔拮窿,又看看如何。

回復

waiting 發表於 2020-7-8 23:17:23 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-7-8 21:45
冷靜才可解決問題,由始至終,我個人覺得濕不是問題,可能與高溫與密封空間太細有關,剛剛又諗到新構思, ...

的確温室越大, 內裏環境越穩定, 就好似魚缸系統嘅道理一樣.
我又有諗過下晝有幾個鐘冇冷氣, 嗰個位都有廿八九度, 睇嚟我呢個環境唔應該悶足全日.
回復

MasterTT 發表於 2020-7-9 09:37:54 |顯示全部樓層

右邊果盆好醒神!
回復

taxitang 發表於 2020-7-9 11:29:32 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-7-8 23:17
的確温室越大, 內裏環境越穩定, 就好似魚缸系統嘅道理一樣.
我又有諗過下晝有幾個鐘冇冷氣, 嗰個位都有廿 ...

我放的位置是窗內與電視機中間的空位,平均也接近三十度。
師姐,今日到的種子有無興趣,肋骨牡丹錦,應該有刺的,但應該唔太多,因唔便宜的,五元人仔一粒,我買了二十粒,唔知有冇送多,有興趣就免費送三粒給妳,如店家送多,我也加多送給妳。

回復