糖球(11/03/2024蜜橘糖球)

作者: taxitang 发表于 2023-3-30 16:54:48
907 9

糖球,今年2月4日到手,店主控形下,枝條沒太長,養了個半月,徒長太多,看來密度亦太疏,不懂下,隨便修剪,一路養、一路學,希望度夏。
11/03/2024蜜橘糖球
waiting 發表於 2023-3-30 17:23:35 來自手機 |顯示全部樓層
走晒樣tim……
係唔係要移去光d嘅位呢?
lc1201 發表於 2023-3-30 17:27:20 |顯示全部樓層

我覺得的士大你呢一盆仲未算好徒長阿,不過當佢樹咁剪就啱晒
自己嗰盆一吸飽水D葉就攤長,缺水就縮返成球形
有嘗試剪D枝條出嚟搏出根, 但唔太成功,未出到根已經乾晒

未吸水未剪前
吸完水+修剪
剪完標新枝的近照
taxitang 發表於 2023-3-30 18:35:10 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2023-3-30 17:23
走晒樣tim……
係唔係要移去光d嘅位呢?

估計除了光照不足,水多應該是主要原因。
taxitang 發表於 2023-3-30 18:36:49 |顯示全部樓層
lc1201 發表於 2023-3-30 17:27
我覺得的士大你呢一盆仲未算好徒長阿,不過當佢樹咁剪就啱晒
自己嗰盆一吸飽水D葉就攤長,缺水就縮返成球形
...

修剪完再出新葉好靚仔喎,捱過夏季上色應該更美。
taxitang 發表於 2024-3-11 17:47:18 |顯示全部樓層
這株原本生長得唔錯,但因露養,上年夏天連續下雨,一不小心,浸瓜了,有了這株的經驗,今次再接再勵,重新再入兩株。
密葉糖球的一品:蜜橘糖球,魚缸燈下拍照

waiting 發表於 2024-3-11 18:41:23 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2024-3-11 17:47
這株原本生長得唔錯,但因露養,上年夏天連續下雨,一不小心,浸瓜了,有了這株的經驗,今次再接再勵,重新 ...

好得意~
但我未敢挑戰呢類枝幹番杏……
幾次行花墟拎咗上手都放返去
taxitang 發表於 2024-3-11 20:18:41 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2024-3-11 18:41
好得意~
但我未敢挑戰呢類枝幹番杏……
幾次行花墟拎咗上手都放返去  ...

聽說不易種,我確實養得不好,現在從新再來,種番杏枝幹跌低了,看看能否站得起。
waiting 發表於 2024-3-11 21:22:07 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2024-3-11 20:18
聽說不易種,我確實養得不好,現在從新再來,種番杏枝幹跌低了,看看能否站得起。 ...

期待Taxi大將佢養好,再分享心得。
taxitang 發表於 2024-3-11 22:08:59 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2024-3-11 21:22
期待Taxi大將佢養好,再分享心得。

互相交流分享經驗無問題,看看能否度夏