兜 播種子實錄(5/1/2021拿出第一盆不作悶養作對比)

作者: taxitang 發表于 2018-6-7 13:53:43
21831 671
taxitang 發表於 2020-7-2 18:42:03 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2020-7-2 18:16
如果香港支付寶實名左買唔買得,我聽講香港支付寶實名好似係Fax証件過去就得。 ...

香港支付寶其實和國內版支付寶差不多,首要傳回鄉証,還要國內銀行卡。証件無問題,但國內銀行卡就麻煩了,要有國內電話號碼接收驗證碼,然後才可到銀行申請國內銀行卡。那就可以實名認證。
回復

BenLau 發表於 2020-7-2 19:01:01 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-7-2 18:42
香港支付寶其實和國內版支付寶差不多,首要傳回鄉証,還要國內銀行卡。証件無問題,但國內銀行卡就麻煩了 ...

回復

taxitang 發表於 2020-7-2 19:05:13 |顯示全部樓層
哈!26粒出24粒,都滿意,但有成10粒好似綠色無錦就真的不滿意。

評分

查看全部評分

回復

waiting 發表於 2020-7-2 19:13:57 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-7-2 19:05
哈!26粒出24粒,都滿意,但有成10粒好似綠色無錦就真的不滿意。

有幾粒真係純青綠色, 但有幾粒綠得嚟好似黃黃白白咁.
回復

taxitang 發表於 2020-7-2 19:18:05 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-7-2 19:13
有幾粒真係純青綠色, 但有幾粒綠得嚟好似黃黃白白咁.

啲配土好濕,但會繼續再悶,又蓋上了,下星期再開來見人。
回復

waiting 發表於 2020-7-2 19:24:36 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-7-2 19:18
啲配土好濕,但會繼續再悶,又蓋上了,下星期再開來見人。

我都覺得唔可以跟足晒別人悶養的做法, 都要睇吓自己的環境. 好似有文章話頭一星期唔可以開蓋, 但我見唔夠濕, 又開蓋加水, 今日又見結晒水珠在保鮮紙上, 我又開嚟整一整… 但都要快手快腳, 擔心開蓋會跌d菌落去.
回復

taxitang 發表於 2020-7-2 19:34:41 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-7-2 19:24
我都覺得唔可以跟足晒別人悶養的做法, 都要睇吓自己的環境. 好似有文章話頭一星期唔可以開蓋, 但我見唔夠 ...

師姐都好小心,加油。
回復

babyjon 發表於 2020-7-2 20:00:29 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-7-2 18:36
唔貴,普普通通品相都要三、四百人仔。
呢張圖片標價不是真的 就是這些圖片品相,是差更遠。 ...

上年買兩盆才100 銖,單刺的以前在大陸買300 多人仔

上面的就300 多人仔,養不好,留在hk .又出花了。
回復

taxitang 發表於 2020-7-2 20:39:57 |顯示全部樓層
babyjon 發表於 2020-7-2 20:00
上年買兩盆才100 銖,單刺的以前在大陸買300 多人仔

正常大路貨售價會一路向下調,精品就比較企硬,如果我在泰國,一定要揀十一梭以上的三色散斑錦,我諗比國內便宜好多。
回復

BenLau 發表於 2020-7-2 22:17:00 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-7-2 19:05

或者係暗錦或者少錦
回復

BenLau 發表於 2020-7-2 22:20:11 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-7-2 20:39
正常大路貨售價會一路向下調,精品就比較企硬,如果我在泰國,一定要揀十一梭以上的三色散斑錦,我諗比國 ...

大大睇直播 下面果棵8800
回復

waiting 發表於 2020-7-2 22:45:15 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-7-2 20:39
正常大路貨售價會一路向下調,精品就比較企硬,如果我在泰國,一定要揀十一梭以上的三色散斑錦,我諗比國 ...

好靚~
佢真係咁嘅色? 有冇P圖㗎?
回復

taxitang 發表於 2020-7-2 22:52:34 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2020-7-2 22:17
或者係暗錦或者少錦

唯有順其自然,就算無錦都無問題,送給花友都大家開心。
回復

taxitang 發表於 2020-7-2 22:55:33 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2020-7-2 22:20
大大睇直播 下面果棵8800 ?

近日轉了無限數據,排隊等客望望直播,但一來不懂國語,二來還沒明白流程,所以也只不過隨便看看,淘佬直播的短認文字又細粒,真係唔太明。
回復

taxitang 發表於 2020-7-2 22:58:19 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-7-2 22:45
好靚~
佢真係咁嘅色? 有冇P圖㗎?

師姐,呢個角度唔算靚,是直播影像,沒修圖,是我播放中截圖手慢,這兩棵是全棵都是均勻錦色。
回復

BenLau 發表於 2020-7-3 04:10:09 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-7-2 22:55
近日轉了無限數據,排隊等客望望直播,但一來不懂國語,二來還沒明白流程,所以也只不過隨便看看,淘佬直 ...

我都係上個月先搞清楚直播流程,因為之前一路覺得直播太晒時間,因為一般直播應該2~3個鐘。其實就有d似香港d臨時街鋪,有個人係度促銷一樣,佢會準備左一堆產品嚟推介,然後介绍個d產品。你講下面d細字,可以睇但其實亦可以不理,主要係入嚟直播室睇直播的群眾講嘢或者問問题。如果你要揾乜嘢或者對展示物品有乜疑問亦可以提出,例如叫主持攞畫面某一棵植物近鏡比你睇等等,即係係現場版的一物一拍。但唔好處係,主持只會口講,唔會打字,所以一定要聽得明佢講乜。要買嘢就點畫面上果個購物袋,就入去買,入去買就同平時淘淘差唔多。

備注:我都係睇過兩個直播間,所以唔代表所有的流程,但估計都係大同小異。因為都係覺得太曬時間同埋呢個坑太深,要小心
回復

taxitang 發表於 2020-7-3 08:10:03 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2020-7-3 04:10
我都係上個月先搞清楚直播流程,因為之前一路覺得直播太晒時間,因為一般直播應該2~3個鐘。其實就有d似 ...

非常之感謝版主大的詳盡解釋,可以明白多了少少,那即是主持拿在手的植物大多是觀看的花友要求看真啲睇真啲,但沒有標售價,,又聽唔明,都係望吓先好,謝謝!
回復

waiting 發表於 2020-7-3 11:29:27 來自手機 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2020-7-3 04:10
我都係上個月先搞清楚直播流程,因為之前一路覺得直播太晒時間,因為一般直播應該2~3個鐘。其實就有d似 ...

即係聽唔明都玩唔到直播…
回復

BenLau 發表於 2020-7-3 11:35:08 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-7-3 11:29
即係聽唔明都玩唔到直播…

係啊!不過可以睇下靚嘢,買唔到,未必係壞事
回復

taxitang 發表於 2020-7-4 09:55:35 |顯示全部樓層
今早遲了出門開工,發現原來夏天早上七點零鐘太陽直曬就已經有36度,窗外的兜錦、鸞鳳錦都幸好頂得順,不過太陽也是短短幾粒鐘過了就無。
回復