兜 播種子實錄(5/1/2021拿出第一盆不作悶養作對比)

作者: taxitang 發表于 2018-6-7 13:53:43
21828 671
taxitang 發表於 2020-7-16 14:48:13 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-7-16 12:35
Taxi大, 想請教一下, 嗰d多菌靈一包開1至1.5升水, 如果我一包開500ml浸泥消毒會唔會濃得滯醃死d兜? ...

有些步驟建議。
殺菌藥開了水,要搖勻,否則藥粉未有即時融解,放停了一段時間,再用時都再搖一搖。
配土早一日殺菌,種子浸殺菌時,不時攪攪,要使種子不同位置也接觸到殺菌藥。播了後,放在沖涼房,將噴壺調到霧化位,離遠剛剛可以接觸水霧就可以,360度重複噴灑。
噴壺建議用藍X寶,耐用,霧代好。
回復

waiting 發表於 2020-7-16 15:01:11 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-7-16 14:48
有些步驟建議。
殺菌藥開了水,要搖勻,否則藥粉未有即時融解,放停了一段時間,再用時都再搖一搖。
配土 ...

我都有等藥粉溶, 用之前都有搖勻…
有冇話開水之後幾耐要用晒, 否則就失效?
我用呢隻噴壺咋…
回復

taxitang 發表於 2020-7-16 15:44:36 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-7-16 15:01
我用呢隻噴壺咋…

睇落呢隻噴壺的噴咀不能調節,不過唔緊要,不同角度離遠噴,重複多次都唔緊要。
回復

taxitang 發表於 2020-7-16 15:51:51 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-7-16 15:01
我用呢隻噴壺咋…

藥效真的唔知可以幾耐,通常好似播子,諗住兩、三日都要用,那就無問題,但剩下的,諗住唔會再用,那就將剩餘的噴其它植物,唔好浪費。
回復

waiting 發表於 2020-7-16 15:51:58 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-7-16 15:44
睇落呢隻噴壺的噴咀不能調節,不過唔緊要,不同角度離遠噴,重複多次都唔緊要。 ...

可以噴霧or水柱, 但霧化就唔夠呢款好…
回復

taxitang 發表於 2020-7-16 16:17:52 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-7-16 15:51
可以噴霧or水柱, 但霧化就唔夠呢款好…

唔緊要,自己商就吓,霧化好,就近少少都唔怕,噴霧水粒子大,就離遠啲,作用是均勻而移不動種子的位置。
回復

chuyat10 發表於 2020-7-16 16:28:32 來自手機 |顯示全部樓層
睇你地播種好似好複雜,見GW大有士童種子分享要了一份,試試我方法得唔得,植料準備加D水放微波爐叮一叮消毒,攤涷後用,種子放涷滾水浸一個鐘,播種後日頭兩小時噴次霧,夜晚腰一次水保持泥面濕潤,唔會悶盆。
回復

waiting 發表於 2020-7-16 16:31:09 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-7-16 16:17
唔緊要,自己商就吓,霧化好,就近少少都唔怕,噴霧水粒子大,就離遠啲,作用是均勻而移不動種子的位置。 ...

等我揾吓屋企仲有冇噴壺先~
回復

taxitang 發表於 2020-7-16 16:39:54 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-7-16 16:28
睇你地播種好似好複雜,見GW大有士童種子分享要了一份,試試我方法得唔得,植料準備加D水放微波爐叮一叮消 ...

嘩!十郎兄,你唔係重複雜,出埋微波爐,更係睇得淘佬教人播子多,我實比老婆鬧死。
我只係噴殺菌藥,簡單好多。
回復

taxitang 發表於 2020-7-16 16:41:28 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-7-16 16:31
等我揾吓屋企仲有冇噴壺先~

呢隻可以,離遠啲噴,噴唔郁種子就可以,但要不同角度。
回復

chuyat10 發表於 2020-7-16 16:49:37 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-7-16 16:39
嘩!十郎兄,你唔係重複雜,出埋微波爐,更係睇得淘佬教人播子多,我實比老婆鬧死。
我只係噴殺菌藥,簡 ...

為左播幾粒種子買一大樽殺菌水太浪費啦。
回復

waiting 發表於 2020-7-16 16:53:51 來自手機 |顯示全部樓層
睇你地播種好似好複雜,見GW大有士童種子分享要了一份,試試我方法得唔得,植料準備加D水放微波爐叮一叮消 ...

十郎大, 有人話叮完植料個微波爐會有陣臭味㗎!唔好試, 實俾人鬧…
回復

chuyat10 發表於 2020-7-16 16:55:51 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-7-16 16:53
十郎大, 有人話叮完植料個微波爐會有陣臭味㗎!唔好試, 實俾人鬧…  ...

用沒用過新科學泥應該唔會呱,一小杯姐。噴霧用佢。
回復

taxitang 發表於 2020-7-16 18:21:17 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-7-16 16:49
為左播幾粒種子買一大樽殺菌水太浪費啦。

十郎兄,可以淘獨立包裝殺菌藥,一包一公升水,約人仔一蚊包,平時夏天一個月施一次也保安全,下次淘開東西,不妨留意吓,唔好用微波爐。
回復

chuyat10 發表於 2020-7-16 18:30:35 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-7-16 18:21
十郎兄,可以淘獨立包裝殺菌藥,一包一公升水,約人仔一蚊包,平時夏天一個月施一次也保安全,下次淘開東 ...

好的,淘開買一包。謝謝!
回復

BenLau 發表於 2020-7-16 19:17:20 |顯示全部樓層

如果用微波爐或熱水碌,建議要等佢cool down一日先播
回復

chuyat10 發表於 2020-7-16 19:52:50 來自手機 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2020-7-16 19:17
如果用微波爐或熱水碌,建議要等佢cool down一日先播

知道。
回復

GW1225 發表於 2020-7-19 23:57:07 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-7-16 18:30
好的,淘開買一包。謝謝!

早知寄包比你啦

不過你好似戚盡量唔用藥既人

所以就即本試試你既方法

等我地以後有多個選擇麻, 又環保D

好似有D人, 晒太陽都得, 係唔係版主講既呢?

回復

chuyat10 發表於 2020-7-20 10:18:28 來自手機 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-7-19 23:57
早知寄包比你啦

不過你好似戚盡量唔用藥既人

種子仲未收到,唔知今日仲派唔派信,個疫情真係好煩。
回復

GW1225 發表於 2020-7-20 10:44:44 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-7-20 10:18
種子仲未收到,唔知今日仲派唔派信,個疫情真係好煩。

AIYA 係啦, 我估又會遲好多

剛剛遇上政府又停工 !!!!

有小膠瓶同防潮珠裝住 (重用上次淘回來的),

應該頂到既

不過 TT大, 我太懶, 直接寄玉翁仙人果比佢,

希望唔好發晒霉啦

TT大見到POST, 唔好見怪 !!!!!
回復