室內蔬果園-2011年回顧#608

作者: sandylam 發表于 2008-8-6 14:45:57
57536 611
fianfumy 發表於 2008-9-27 18:18:44 |顯示全部樓層
sandy 唔該哂喎 !
回復

sandylam 發表於 2008-9-28 15:14:54 |顯示全部樓層

回復 161# fianfumy 的帖子

如果你去家品店,記住睇吓果度既園藝用品.
我今日又掃多左二包捕蟲貼,仲買左個十蚊雞日製吊盆.
家品店賣既東東唔一定十蚊,所以有時仲平過吉吉島十蚊店.
回復

maymay靚 發表於 2008-9-28 17:25:11 |顯示全部樓層
唔該晒.. sandy.  家品屋 分店唔近我家 / 公司. 都係去森x記近 d,
回復

bebe 發表於 2008-9-28 23:08:40 |顯示全部樓層
原帖由 sandylam 於 2008-9-27 18:06 發表
其實茄茄係領養返黎架!
所以我都唔知佢係咩頭咩路.
我同事係朋友度攞左種子,種左一個月就比我.
我同事自己保留果十幾盆都無車厘茄出.
一分耕耘,一分收獲.
佢都無幫車厘茄加肥又唔摘頂芽.
我同佢講過,佢都唔想理咁,佢 ...

傻妹, 你呢棵應該係黃色車厘茄呀, 變黃咗就即係熟咗啦, 紅色車厘茄只會由綠轉紅, 過程之中係唔會咁黃嫁 食得嫁啦, 可以採收~
回復

fianfumy 發表於 2008-9-29 12:22:53 |顯示全部樓層
sandy 最近我家是何文田 , 我樓下有免費 "穿梭巴士" 去到的 !
回復

sandylam 發表於 2008-9-29 13:03:01 |顯示全部樓層

回復 164# bebe 的帖子

點解會咁架?我仲以為係紅色.
我剛才問同事,我話你比我既車厘茄係黃色架咩,佢竟然話佢都唔知喎
咁黃色車厘茄係咪可以食架?
回復

bearbear 發表於 2008-9-29 13:48:09 |顯示全部樓層

回復 166# sandylam 的帖子

梗係食得啦,  恭喜恭喜! :-)
回復

sammyzoe 發表於 2008-9-29 14:29:28 |顯示全部樓層
係咪唔夠太陽所以變唔到紅色呀?
回復

sandylam 發表於 2008-9-30 13:08:16 |顯示全部樓層
我覺得佢好似無超巿賣既車厘茄咁大粒,唔知同用盆仔種有無關呢?
還是,佢仲有得大?
人地一串串咁多茄茄,但我得一粒熟左,跟住其他未結果,又開花.@@

好唔開心呀!
上星期施肥,今日又開始好多蚊.
或者係因為呢幾日朝早唔夠曬,好多滋出黎開party.
堆肥盒仲得人驚.
我打算再覆一層泥.
或者要試吓竹酢液.

回復

曇花一現 發表於 2008-9-30 14:10:30 |顯示全部樓層
sandy 黃色茄茄好
我都好鐘意種草比貓貓食ga 不過唔識整衫仔
回復

農夫 發表於 2008-9-30 14:21:12 |顯示全部樓層
原帖由 sandylam 於 2008-9-30 13:08 發表
我覺得佢好似無超巿賣既車厘茄咁大粒,唔知同用盆仔種有無關呢?
還是,佢仲有得大?
人地一串串咁多茄茄,但我得一粒熟左,跟住其他未結果,又開花.@@

好唔開心呀!
上星期施肥,今日又開始好多蚊.
或者係因為呢 ...

傻豬,唔好起室內推肥啦.唔多唔少都會有蚊
依家你用bio kill 噴下周圍,但唔好噴泥同植株
捕蠅板係可以捉到,但捉唔晒同埋無咁快
你試下啦我個方法

同埋施有機肥都唔係咁岩室內用
如果都堅持要用
你最好離開植株既泥吉個窿,
方肥入去,再用泥雍實
回復

athernas 發表於 2008-9-30 17:06:37 |顯示全部樓層
原帖由 sandylam 於 2008-9-27 12:46 發表
牛油豆真係大得超快,今日佢有一隻手指尾咁大啦!
之前張相都只係得一條線.
現在有好明顯既豆形.
丸子比我既係黃色牛油豆,應該是要變黃色先可以採收卦.
我再等...

至於車厘茄,真係等到我頸都長.
終於有一粒變黃 ...

我果盆跌咗廿幾朵花都未結過一粒果.好sad啊,係唔係開花時不要淋太多水呢?
回復

winnie02008 發表於 2008-9-30 17:08:43 |顯示全部樓層
原帖由 sandylam 於 2008-9-27 12:46 發表
牛油豆真係大得超快,今日佢有一隻手指尾咁大啦!
之前張相都只係得一條線.
現在有好明顯既豆形.
丸子比我既係黃色牛油豆,應該是要變黃色先可以採收卦.
我再等...

至於車厘茄,真係等到我頸都長.
終於有一粒變黃 ...
雖然得一粒,但都幾靚喎~睇到口水都流埋
回復

fianfumy 發表於 2008-9-30 17:14:17 |顯示全部樓層
原帖由 sandylam 於 2008-9-28 15:14 發表
如果你去家品店,記住睇吓果度既園藝用品.
我今日又掃多左二包捕蟲貼,仲買左個十蚊雞日製吊盆.
家品店賣既東東唔一定十蚊,所以有時仲平過吉吉島十蚊店. ...

sandy :  我已去何文田果間家品店了 , 但那間店是沒有賣的 ! 唉 ...真失望 .....咁我就買了森記果塊用住先了 !
昨晚屋企唔知點解好多飛蟻 , 我就掛了捕蟲貼在窗外 , 經過一晚都有唔少收穫 !
[img][/img]
回復

sandylam 發表於 2008-9-30 22:28:59 |顯示全部樓層

回復 174# fianfumy 的帖子

捕蟲貼真係好好用,不過我未用過森記既.
森記呢塊好似咁軟身咁.
不如你寄回郵比我,我寄一塊比你試左先.
如果好的話,我見有貨幫你買啦!
我通常都係剪細貼係蚊滋成日出沒既地方.
一見上面黏多左,我就知道要做足防蚊措施.
回復

sandylam 發表於 2008-9-30 23:20:54 |顯示全部樓層

回復 171# 農夫 的帖子

因為蔬果想種比寵物食,所以我想堅持用有機方法.
我都知道有機肥料會引起蚊滋問題,我會努力去解決.
我施肥後都有用泥蓋返,但作用都唔係咁大.
明天試噴噴BIOKILL.
但我以後都唔會再用蒜頭水,因為我用左蒜頭水,就有曱甴出現,我從未係房見過曱甴 ,嚇到想喊.

回復

fianfumy 發表於 2008-9-30 23:31:19 |顯示全部樓層
原帖由 sandylam 於 2008-9-30 23:20 發表
因為蔬果想種比寵物食,所以我想堅持用有機方法.
我都知道有機肥料會引起蚊滋問題,我會努力去解決.
我施肥後都有用泥蓋返,但作用都唔係咁大.
明天試噴噴BIOKILL.
但我以後都唔會再用蒜頭水,因為我用左蒜頭水,就有曱甴 ...

BIOKILL請問你是用咩顏色的 ? 我有2支紅色 , 唔知可否噴植物呀 , 唉 ...這兩晚唔知咩事 , 好多飛蟻呀 !
回復

fongkk 發表於 2008-10-1 00:14:05 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-9-30 23:31 發表

BIOKILL請問你是用咩顏色的 ? 我有2支紅色 , 唔知可否噴植物呀 , 唉 ...這兩晚唔知咩事 , 好多飛蟻呀 !

可參考
http://www.hkplants.com/viewthre ... &extra=page%3D1
回復

sandylam 發表於 2008-10-1 13:39:01 |顯示全部樓層

回復 170# 曇花一現 的帖子

曇花, 早晨呀!
尋晚上上下網見到有曱甴,嚇到我雞飛狗走,想喊咁濟.
我貓貓好鍾意貓薄荷,但麥草就唔太鍾意,要剪碎先肯食.
所以我想種貓薄荷,不過我貓貓就未食過新鮮貓薄荷,唔知會唔會將成盆連根拔起.
我宜家仲係好多問題,班蟲蟲搞到我投曬降.
我諗要我搵到個方法解決先得.
回復

sandylam 發表於 2008-10-1 13:51:50 |顯示全部樓層

回復 177# fianfumy 的帖子

我係用紅色biokill,但只係噴周圍,唔噴盆入面架!
如果要噴盆入面,我只會噴木酢液或竹酢液,同埋用捕蟲板.
或者你用黎噴吓個花槽囉.

不如,你試吓買蟻粉筆啦!
sammyzoe教我用蟻粉筆係盆邊畫一個圈,之後所有蟲蟲都會少一點.

我打算新盆栽就全面改用塘泥!
蚊滋仔係有機泥入面既有機肥吽出黎架.
或者去買包泥炭土加塘泥咁用.
我已經怕左有機泥.
回復