室內蔬果園-2011年回顧#608

作者: sandylam 發表于 2008-8-6 14:45:57
57531 611
sandylam 發表於 2009-8-4 10:42:58 |顯示全部樓層
其實因為淋水或落雨都會整到塊菜葉貼左响泥面,唔理佢就會變黄架啦.
如果塊葉唔夠廷身,我都會用個透明杯包住咁種.
呢盆菜菜既第一棵都有用透明杯托住架.
我都唔想用咁細個盆,但我又怕太重會有倒塌危機咋.
回復

sandylam 發表於 2009-8-4 10:46:26 |顯示全部樓層
599# BanbieChan

呢款紅生菜係積媽分享果種.
我第一次種唔出,森美幫我培苗先種得出咋.
紅萵苣就朋友送既種子,係夏天種生菜黎架.
我家不能沒生菜,因為妹妹每餐都要吃生菜.
回復

BanbieChan 發表於 2009-8-4 11:27:17 |顯示全部樓層
599# BanbieChan

呢款紅生菜係積媽分享果種.
我第一次種唔出,森美幫我培苗先種得出咋.
紅萵苣就朋友送既種子,係夏天種生菜黎架.
我家不能沒生菜,因為妹妹每餐都要吃生菜. ...
sandylam 發表於 2009-8-4 10:46

妹妹係龍貓嗎~
回復

may.sun 發表於 2009-8-4 17:34:36 |顯示全部樓層
妹妹係龍貓嗎~http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(31).gif
BanbieChan 發表於 2009-8-4 11:27

搶答先~~係
回復

sandylam 發表於 2009-8-5 10:50:37 |顯示全部樓層
龍貓係姐姐,今年十歲啦~
妹妹係天竺鼠,今年2歲.
姐姐唔食菜,但妹妹係無菜不歡.
回復

farfeifar 發表於 2009-8-5 16:00:38 |顯示全部樓層
598# sandylam
花花牌紫色羅勒
唔紫啦,成日枯葉再生過.
都算大左少少咁大把.
試過放室外係咁款,攞返入黎又係咁款.
紫色真好似比較難種喎.
我覺得又唔關太陽事...我個d有幾棵都係好青架~
回復

sandylam 發表於 2009-8-5 20:03:07 |顯示全部樓層
原來係咁,我都無咁驚.
佢比返黎既時候大棵左好多架啦,但同肉桂羅勒仲係差好遠好遠.
顏色又完全唔同左.
唯有等佢大少少先算.
咁細棵有排都未食得.
回復

sandylam 發表於 2012-6-25 08:53:14 |顯示全部樓層
無得種了
以前夏天都會種點通菜,宜家太多螞蟻,種唔到。

噢:( 一定有機會的^.^  發表於 2012-6-25 10:57
回復

sandylam 發表於 2012-6-24 08:37:48 |顯示全部樓層
不斷被侵蝕既種植空間,公司的窗被封,因為要加人,不見天日了。

現在連小花架都因為樓上裝修後,大批螞蟻向下走而被迫放棄。

無新農作物,回顧一下吧!

苦麥菜

菜心仔

回復

sandylam 發表於 2012-6-24 08:41:13 |顯示全部樓層

車厘茄

蕃薯

生菜,中午整蘋果沙律,正!

回復

sandylam 發表於 2012-6-24 08:44:33 |顯示全部樓層
辣椒整麻婆豆腐,好味!

回復

maijai 發表於 2012-6-24 20:54:10 |顯示全部樓層
睇完啦 好有心思, 現在係屋企有沒有種野? 努力
回復