室內蔬果園-2011年回顧#608

作者: sandylam 發表于 2008-8-6 14:45:57
57527 611
athernas 發表於 2008-9-25 13:23:49 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-9-24 21:09 發表

係呀, 呢張係今日影的, 唔知點解,呢幾日大得好快呀
佢宜家2個月喇, 你又鍾意小狗?

鍾意呀,不過唔會養.唔可以接受佢會係十幾廿年後的一日突然離開我.
你自己接生架?好叻呀.一胎幾多隻呀?
回復

sandylam 發表於 2008-9-25 13:33:07 |顯示全部樓層
小動物bb既時候係最可愛架!
一定要映多幾張相,唔係會後悔架!
我同男友都想養狗,但暫時都係住居屋,唔養得.
但我有一隻貓一隻龍貓同一隻天竺鼠陪我.
我隻寶貝龍貓就養左缸魚.
回復

sandylam 發表於 2008-9-25 13:36:11 |顯示全部樓層

回復 141# athernas 的帖子

自從親人離開世界,我都明白做人就要學習看開少少.
有生就必有死.
雖然佢地離開既時候我都係喊到豬頭咁,但諗起以前開心既日子,其實我同去世既寶貝都唔應該有遺憾.
回復

sandylam 發表於 2008-9-25 13:39:16 |顯示全部樓層

回復 135# angelpui 的帖子

牛油豆真係大得好快架.
宜家下種,下個月就應該可以出花.
我家牛油豆又大條左好多.
前幾日無太陽,全部植物都好似無心機咁.
尋晚我開燈照左佢地二個鐘.
今朝好在都有少少太陽.
回復

小寶 發表於 2008-9-25 14:11:52 |顯示全部樓層
原帖由 athernas 於 2008-9-25 13:23 發表

鍾意呀,不過唔會養.唔可以接受佢會係十幾廿年後的一日突然離開我.
你自己接生架?好叻呀.一胎幾多隻呀?

嗯,得1隻咋..金菠蘿.
其實生老病死係好自然,且最平常不過的事, 無人可以逃過一死, 所以睇化d睇開d就是了~
回復

小寶 發表於 2008-9-25 14:13:10 |顯示全部樓層
原帖由 sandylam 於 2008-9-25 13:33 發表
小動物bb既時候係最可愛架!
一定要映多幾張相,唔係會後悔架!
我同男友都想養狗,但暫時都係住居屋,唔養得.
但我有一隻貓一隻龍貓同一隻天竺鼠陪我.
我隻寶貝龍貓就養左缸魚. ...

你隻龍貓咁叻牙, 養魚
其實小動物真係好好的companion來架.
回復

sammyzoe 發表於 2008-9-26 15:54:02 |顯示全部樓層
係呀sandylam
你收到我寄比你d粟米未呀?
回復

蛀米虫 發表於 2008-9-26 16:58:29 |顯示全部樓層
嘩! 室內種栗米嗎?? 好大棵果喎......
回復

sandylam 發表於 2008-9-27 12:31:53 |顯示全部樓層

回復 146# 小寶 的帖子

基本上,我起初養魚黎玩吓,但養魚真係好煩,一早就想唔再養.
但點知我龍貓鍾意左魚魚,每次魚缸有咩異動,佢實行不停喊.
一有魚死左,我就要立即去買返補數,否則佢又要喊.
上次魚缸漏水,迫於無奈要攞走個魚缸,佢望住我地一直鬧.
龍貓既寵物真唔容易照顧.
回復

sandylam 發表於 2008-9-27 12:37:12 |顯示全部樓層

回復 148# 蛀米虫 的帖子

我想種粟米苗咋!
粟米苗可以比小動物當菜食.
因為我家種來種去都種唔到菜,我已經試左好多方法.
或者真係唔夠光,我都打算買支夾燈照吓佢.

不過,我巨峰提子又唔出世,一直阻住個盆,差不多一個月啦!
得我男友種既其中一粒出到世,好得意呀!
我都想種一棵,只要有一粒出世就夠,我會好好照顧佢架.
回復

sandylam 發表於 2008-9-27 12:46:10 |顯示全部樓層

更新一下車厘茄同牛油豆先

牛油豆真係大得超快,今日佢有一隻手指尾咁大啦!
之前張相都只係得一條線.
現在有好明顯既豆形.
丸子比我既係黃色牛油豆,應該是要變黃色先可以採收卦.
我再等...

至於車厘茄,真係等到我頸都長.
終於有一粒變黃色.
好靚呀!
其他仲有三粒係有明顯既果果,但仲係青咇咇.
餘下既花花,仲未成到果,只係分枝變硬,但果未出.
真係有排等.
最奇怪既係...又有花蕾啦!
上一批仲未結成果,新花蕾又好似長大.
或者我盆車厘茄真係bearbear講果種唔靜止果種車厘茄.
回復

sandylam 發表於 2008-9-27 13:01:07 |顯示全部樓層
今日又貼左一塊捕蟲貼去捉蚊滋.
真係好好用,一日最多可以捉到三四十幾蚊滋仔架!
聽大家講仲可以捉到潛葉蠅.
又唔駛怕用殺蟲劑會影響農作物.
終於影左相比大家睇

一包有二塊(6*20cm),包二條掛繩,$10.
我第一次去買果包比人偷左一塊.激氣!!
我以為佢係得一塊,
但後來我第二次買先知比人搵笨.
買既時候記得睇清楚入面係咪有二塊.

入面就係咁架啦!
塊捕蟲貼係螢光黃,無味架!

如果係捉蚊滋,可以好似我咁.
我係剪成條狀,背面貼膠紙,再貼盆邊.
因為淋水時,蚊滋會係泥走出黎,就會係最近既陸地停低.
通常早上蚊滋最活躍,到晚上差不多可以收工.
平時我用張紙壓死所有蟲就包垃圾掉出去.
只捉得幾隻既話,我就用竹籤整死隻蟲再放多一日.
如果太多蟲黏住,最好用火燒.
包裝都係咁寫,捕捉貼捉到蟲後,成塊放入火燒就可以.

回復

fianfumy 發表於 2008-9-27 13:38:59 |顯示全部樓層
原帖由 sandylam 於 2008-9-27 13:01 發表
今日又貼左一塊捕蟲貼去捉蚊滋.
真係好好用,一日最多可以捉到三四十幾蚊滋仔架!
聽大家講仲可以捉到潛葉蠅.
又唔駛怕用殺蟲劑會影響農作物.
終於影左相比大家睇

一包有二塊(6*20cm),包二條掛繩,$10.
我第 ...

請問你在那裡買呀 ? 可否PM 間店舖資料比我呢 ?
回復

maymay靚 發表於 2008-9-27 14:48:32 |顯示全部樓層
唔好咁秘密, 要 PM. 話比大家知啦.
回復

小寶 發表於 2008-9-27 16:37:00 |顯示全部樓層
原帖由 sandylam 於 2008-9-27 12:31 發表
基本上,我起初養魚黎玩吓,但養魚真係好煩,一早就想唔再養.
但點知我龍貓鍾意左魚魚,每次魚缸有咩異動,佢實行不停喊.
一有魚死左,我就要立即去買返補數,否則佢又要喊.
上次魚缸漏水,迫於無奈要攞走個魚缸,佢望住我地 ...

對於我來講, 養魚都唔係好煩
不過你隻龍貓情有獨鐘喜歡魚魚, 就真係好特別喇
我都想見識下你隻龍貓呀
回復

小寶 發表於 2008-9-27 16:39:40 |顯示全部樓層
原帖由 sandylam 於 2008-9-27 12:46 發表
牛油豆真係大得超快,今日佢有一隻手指尾咁大啦!
之前張相都只係得一條線.
現在有好明顯既豆形.
丸子比我既係黃色牛油豆,應該是要變黃色先可以採收卦.
我再等...

至於車厘茄,真係等到我頸都長.
終於有一粒變黃 ...

豆豆同茄茄都好靚呀...想問下茄茄點解黃色架?
回復

fianfumy 發表於 2008-9-27 17:21:35 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-9-27 14:48 發表
唔好咁秘密, 要 PM. 話比大家知啦.

唔好意思 , 點解要pm , 是我有時找唔到或唔記得我自己留的言在那一個topic , 所以怕搵唔番或追唔切  !

好呀 ... 可唔駛pm , 比大家知間店咩名 或 知有冇其他分店都好呀 !
回復

sandylam 發表於 2008-9-27 17:33:37 |顯示全部樓層
我係家品屋買架!
十蚊雞make in japan.
家品屋有好多分店,不過我樓下果間唔係成日有貨,我見到就要買定先.
否則我就去觀塘間大少少既,會比較齊貨.
不如你睇吓邊間近你,你去睇吓有無貨.
平日我去開果二間就放响曱甴藥果樹.
http://www.familyhouse.com.hk/branch.php
如果真係無貨,可以去花墟森記買,有版友買過差唔多既,8蚊雞一塊.

真係好好用!
今朝放左幾個鐘,又捉左三隻蚊滋.
如果再無蚊滋落網,我就將塊捕蟲貼搬位再捉.

回復

sandylam 發表於 2008-9-27 18:00:38 |顯示全部樓層

回復 155# 小寶 的帖子

我寶貝龍貓今年已經九歲.
我成日話如果佢係人,已經讀書識字.
我同男友成日同佢講野,所以佢覺得自己係人架.
我起初種蔬果都係為左佢.
小麥草種吓種吓,種到出麥粒.
宜家種到上癮.
你有無整野食比你隻狗仔食?
我好鍾意整野比寵物,所以我男友話屋企多隻狗真係唔得掂.
就快冬天,又可以縫衫仔比貓貓著.
回復

sandylam 發表於 2008-9-27 18:06:52 |顯示全部樓層

回復 156# 小寶 的帖子

其實茄茄係領養返黎架!
所以我都唔知佢係咩頭咩路.
我同事係朋友度攞左種子,種左一個月就比我.
我同事自己保留果十幾盆都無車厘茄出.
一分耕耘,一分收獲.
佢都無幫車厘茄加肥又唔摘頂芽.
我同佢講過,佢都唔想理咁,佢話放棄左喎.

我只係知道佢係食得既車厘茄.
我見佢係圓圓既,應該唔係長身果種掛.
變黃色應該係未熟掛.
回復