乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209558 19848
花園仔 發表於 2010-9-3 23:28:43 |顯示全部樓層
回復 12900# 下午茶
請問老師,
我張D花生麩浸水發酵,浸3個月得唔得?
========================

OK啦!
回復

花園仔 發表於 2010-9-3 23:36:51 |顯示全部樓層

見到有啲壇友, 種幾棵香草啫都手揗腳震....
唉! 使乜吖, 有乜咁神秘啵, 求其用水都插得生嘅, 有幾難種啵!!

先棑插枝及用種籽種嘅濃味<羅勒>幾生猛係咪!!

2010-09-03-31.jpg 2010-09-03-29.jpg 2010-09-03-33.jpg 2010-09-03-32.jpg
回復

michelleng516 發表於 2010-9-3 23:36:55 |顯示全部樓層
花老師你好 不好意思 有事請教
我是種植新手 而家學緊種秋葵 它現在出咗6-7塊葉啦 不過葉底有d透明珠珠出現 大小不一 我以為是蟲卵立即用手mit 曬 而且用三益處理過 但上綱時有人話係蜜綫分泌
我已刨過老師的帖一次 但是找不到類似的情況(可能我老眼分花) 請問我該如何處理呢 謝謝老師
回復

花園仔 發表於 2010-9-3 23:45:39 |顯示全部樓層
回復 12903# michelleng516
我是種植新手 而家學緊種秋葵 它現在出咗6-7塊葉啦 不過葉底有d透明珠珠出現 大小不一 我以為是蟲卵立即用手mit 曬 而且用三益處理過 但上綱時有人話係蜜綫分泌
我已刨過老師的帖一次 但是找不到類似的情況(可能我老眼分花) 請問我該如何處理呢 謝謝老師
=====================================

你好!
<踩着芋莢當蛇>就唔會錯!
先mit曬啲疑似蟲卵物質穩陣好多嘞!
後再慢慢研究係唔係蜜綫都未遲嘅! 做得啱啵!
回復

花園仔 發表於 2010-9-3 23:54:56 |顯示全部樓層
呢棑天氣雖然都唔掂, 但都有改變好少少吖!
天氣早晚溫差大咗, 相對濕度又高翻啲,
正係椒類成功授粉機會高咗嘅時候,
邊有咁易甩花跌椒呢!
前棑有冇落定磷鉀肥俾佢補吓亞?

就黎收到手軟嘅椒椒之一

回復

花園仔 發表於 2010-9-4 00:13:23 |顯示全部樓層
剪到甩皮甩骨嘅桑樹又長滿葉囉!

回復

花園仔 發表於 2010-9-4 00:15:54 |顯示全部樓層
體龍缸種嘅粟米食剩呢舊咋!

回復

花園仔 發表於 2010-9-4 00:20:17 |顯示全部樓層
睇見棵嘢樹幹粗咗好多, 落住少少鉀肥先....

2010-09-03-23.jpg 2010-09-03-24.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-9-4 00:31:21 |顯示全部樓層

固定型嘅瓜瓜袋都俾青瓜頂到爆嘞,
速速換個衫兄伸縮型瓜袋先, 得咗!

2010-09-03-9.jpg 2010-09-03-10.jpg

哈哈, 順便估吓個瓜幾長吖!
回復

花園仔 發表於 2010-9-4 00:40:44 |顯示全部樓層
晚安!

雙菊朝陽又開多两朵花囉!

回復

miu 發表於 2010-9-4 00:47:05 |顯示全部樓層
回復 12910# 花園仔

老師晚安:
想問花生麩粒同粉有乜分別??
花生麩粒可唔可以浸肥水架??
因為粉嘅十元包,粒嘅四十元包,邉隻好呢??
唔該老師...^v^
回復

下午茶 發表於 2010-9-4 08:23:57 |顯示全部樓層
回復  下午茶
請問老師,
我張D花生麩浸水發酵,浸3個月得唔得?

OK啦! ...
花園仔 發表於 2010-9-3 23:28

老師.你D青瓜大大隻頂到爆袋嘞,真係勵害,
回復

teapot 發表於 2010-9-4 09:09:34 |顯示全部樓層
個盆好大
回復

貝貝 發表於 2010-9-4 10:23:16 |顯示全部樓層
睇見棵嘢樹幹粗咗好多, 落住少少鉀肥先....
花園仔 發表於 2010-9-4 00:20

老師早.  

我d 木瓜花花未開花就枯死脫落. . . 本來滿佈花蕾的,現在一個都沒有了 , 我應該點做好 ? 是否要谷多d鉀肥呢?
回復

michelleng516 發表於 2010-9-4 17:41:54 |顯示全部樓層

我是種植新手 .....................................

你好!
=====================================

首先多謝老師回覆

不過問題師奶再想問, 如果(無相睇一定係如果)如綱上所言係蜜綫分泌,咁係咪代表將會開花呢 (因為蜜綫分泌係為吸引蜜蜂),咁情形落紅牛合適嗎?但佢只係6-7塊葉的小植物,如果落早咗會有咩影響呢?重有真正的蜜綫分泌係點樣0既呢?  當然以上全屬如果啦
我都知問題師奶好煩 所以再次多謝老師
回復

花園仔 發表於 2010-9-4 19:48:03 |顯示全部樓層
回復 12915# michelleng516
我是種植新手 .....................................

你好!

首先多謝老師回覆

不過問題師奶再想問, 如果(無相睇一定係如果)如綱上所言係蜜綫分泌,咁係咪代表將會開花呢 (因為蜜綫分泌係為吸引蜜蜂),
咁情形落紅牛合適嗎?但佢只係6-7塊葉的小植物,如果落早咗會有咩影響呢?重有真正的蜜綫分泌係點樣0既呢?  
當然以上全屬如果啦, 我都知問題師奶好煩 所以再次多謝老師
===========================================

你好!

種植係好實質嘅工作黎嘅, 假設性嘅問題好難答你喎! 仲咁多如果添!

我唔係老師黎架, 同你一樣架咋, 可能種過一啲你未種過或而家先種緊嘅嘢囉,
只係將經驗或所知嘅嘢同大家分享吓咁簡單架咋!

秋葵我種過, 而家都有種緊, 我就未有遇到網上所謂蜜線嘅問題嘞!
如你所言 -- <因為蜜線分泌係為吸引蜜蜂> 真係不可思議咯,
因為秋葵嘅花又大又靚, 對蜜蜂嘅吸引力肯定足夠嘅!
我見啲花開完謝後就見小莢果出現架罅.

你講嗰啲粒粒蜜露, 我認為係蚜蟲就真, 佢就會分泌啲蜜露黎養蟻蟻嘞!
我係唔會俾佢留底嘅!

我認為最初用均效肥或以磷氮肥為主谷壯棵植株先,
因為我喜歡當棵嘢夠粗壯時會落少少鉀肥先, 當有花冧出現時,
就重手啲揾紅牛幫吓佢....

我棵秋葵剛落咗紅牛囉!

回復

花園仔 發表於 2010-9-4 20:01:20 |顯示全部樓層
回復 12911# miu
回復 12910# 花園仔

老師晚安:
想問花生麩粒同粉有乜分別??
花生麩粒可唔可以浸肥水架??
因為粉嘅十元包,粒嘅四十元包,邉隻好呢??
唔該老師...^v^
==============================

你好!

花生麩粒同粉係冇分別架!
花生麩粒係用花生麩粉壓製而成嘅!
如果有分別就係两者嘅質量嘅好唔好嘅啫!
两樣都可以浸肥水架, 相對黎講粉比粒仲快溶啦!

十蚊/四十蚊 -- 係平定貴睇重量啦, 仲要睇質量格, 嘻嘻!
回復

花園仔 發表於 2010-9-4 20:24:15 |顯示全部樓層
回復 12914# 貝貝
老師早.  
我d 木瓜花花未開花就枯死脫落. . .
本來滿佈花蕾的,現在一個都沒有了 ,
我應該點做好 ? 是否要谷多d鉀肥呢?

貝貝好!

木瓜花花未開就枯死脫落原因好多架,
因為你嘅資料咁少好難回答你喎,
我鍾意谷壯棵嘢先至谷果嘅!
如果棵嘢奀之之就要雙管齊下 -- 氮磷鉀肥都要俾啲佢啦!
棵嘢夠粗壯就重鉀谷吓佢囉 -- 不過佢傷過都要少心啲循序漸進好嘞!

又: 大家以後回帖晤好再<引用 >罅! -- 大部份朋友都做對囉!

谷緊樹身嘅木瓜

回復

alilovebyj 發表於 2010-9-4 22:08:03 |顯示全部樓層
哎吔…老師我黎求救!!

今天竟發現無花果有粉蚧,點算啊…有乜藥可用??add8icon

另我想問下…如果植物患過白粉病,D泥重用前…可以做D乜野功夫呢?add3icon
回復

miu 發表於 2010-9-4 23:47:16 |顯示全部樓層
回復 12917# 花園仔

唔該老師...^^
咁既然種泥自己食,買隻貴啲隱陣啲囉,起碼多(有 機)二隻字啦...hehe
回復