乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209567 19848
mono 發表於 2010-8-28 17:08:41 |顯示全部樓層
老師午安!
今日去三兄想買”羅生“。
但佢話要等遲啲至開罐散買。係咪仲未適合種住呢??add3icon
回復

花園仔 發表於 2010-8-28 21:06:21 |顯示全部樓層
回復 12841# mono
老師午安!
今日去三兄想買”羅生“。
但佢話要等遲啲至開罐散買。係咪仲未適合種住呢??
=============================

Mill及大家好!

嗱! 年年都一樣架嘞! 未到適合栽種嘅日子佢係唔會開罐散賣嘅!
因為開咗罐得幾個人買少少, 剩翻擺體度等係唔合邏輯架!

<羅馬生菜>係我嘅至愛, 而家仲未到時候落種籽, 遲啲啦!
我會提早通知大家架罅!
回復

花園仔 發表於 2010-8-28 21:13:14 |顯示全部樓層
呢幾棵<秋葵>就黎開花嘞!
揾<紅牛>幫吓佢都好啵!

2010-08-22-10.jpg 2010-08-27-1.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-8-28 21:19:52 |顯示全部樓層
幾日之馬, <雷公鑿>出人頭地囉!

回復

花園仔 發表於 2010-8-28 21:26:09 |顯示全部樓層
種體菜池嘅<韭菜>又黎割得囉!

回復

花園仔 發表於 2010-8-28 21:28:28 |顯示全部樓層
先幾日剪到光禿禿嘅桑樹又再度出發嘞!

回復

花園仔 發表於 2010-8-28 21:36:46 |顯示全部樓層
呢棑啲青瓜猛咁開花結果, 留意幫佢人工授粉呀!
笠埋袋啵!

2010-08-27-6.jpg 2010-08-27-7.jpg 2010-08-27-8.jpg 2010-08-27-9.jpg 2010-08-27-10.jpg 2010-08-27-11.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-8-28 21:38:05 |顯示全部樓層
木瓜大得好快喎!

回復

mono 發表於 2010-8-29 21:17:30 |顯示全部樓層
回復 12842# 花園仔
我會提早通知大家架罅!
================================
多謝老師提示!
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-30 11:12:24 |顯示全部樓層
回復 12849# mono
回復 12842# 花園仔
我會提早通知大家架罅!
================================
多謝老師提示!
老師及各位早晨呀~
我上星期好心急咁下左自採生菜種子 (羅生呀,紅生呀咁....) , 出左芽喇, 不過天口一熱, 即時呆滯.....add9icon
呢幾日都無大過喇...
回復

mono 發表於 2010-8-30 13:06:37 |顯示全部樓層
原來真係未到時候種。
回復

花園仔 發表於 2010-8-30 14:18:36 |顯示全部樓層
積媽, Mill及大家好!

呢棑天氣咁反常, 立咗秋仲三十幾度, 大陽大雨真係要小心架!

秋播咗嘅種籽由於日間高温, 早晚稍涼, 所以要注意泥土濕潤及適當遮陽啵!

所下種籽, <雷公鑿>係用紙巾發芽全中及順利成長中!
两種<百里香>出芽好稀疏, 遲啲再落過囉!
真正?嘅<白花蛇舌草>出咗好多, 要耐心等候結果係唔係<正品>呢!
两種<蕃茄>出芽率好高, 9成幾架, 好生猛啵!

嗱! 唔到你拗頸嘅, 落咗啲皇冠<沙律生菜>出芽率就呵呵嘞!
疏疏落落噉, 冇計囉, 遲啲再補翻啲囉!

有壇友問點解而家至落<雷公鑿>, 無他嘅, 睇天氣嘅啫!
嗱, 原來<苦瓜>係好怕熱怕冷嘅, 一般二月種, 到天熱就收曬瓜嘞!
但而家世界變囉, 三四月就熱到三十度以上嘞, 噉....

引伸我八月後至落種籽, 到棵嘢膨大到收穫期天氣會轉涼, 又不致寒冷吖馬!
我希望如願以償啦!  
諗住啲<青瓜>都係噉喎, 而家日日包袋包到手軟呢, 希望苦瓜都有好成績啦!

2010-08-30-3.jpg 2010-08-30-5.jpg 2010-08-30-4.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-8-30 14:24:01 |顯示全部樓層
两種<蕃茄>出芽率好高, 9成幾架, 好生猛啵!

嗱! 唔到你拗頸嘅, 落咗啲皇冠<沙律生菜>出芽率就呵呵嘞!

回復

花園仔 發表於 2010-8-30 14:30:41 |顯示全部樓層

啲<青瓜>日日包袋包到手軟架!
F先生牌囉! -- 食就一流, 個樣就唔夠以前咁靚仔囉!

2010-08-29-8.jpg 2010-08-29-9.jpg 2010-08-29-2.jpg 2010-08-29-10.jpg 2010-08-29-12.jpg 2010-08-29-11.jpg 2010-08-29-13.jpg 2010-08-29-14.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-8-30 14:33:46 |顯示全部樓層
點解要笠袋?
呢棑果蠅係少咗, 唔係冇架!

仲係乸黎添!

2010-08-30-12.jpg 2010-08-30-13.jpg
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-30 16:32:08 |顯示全部樓層
老師好 ! 積媽有D問題想請教一下老師 ( 可能幾蠢下,希望老師唔好見怪呀.....)
如果好似我而家下左種0既生菜, 響佢發芽期遇到生長障礙 ( 即係熱得滯呀.... 濕得滯呀 ..... 唔夠營養呀咁) 佢以後會唔會生長得無咁好, 好似人地健康底子打得唔好咁 ? 後天補得番嘛 ?
另外一個問題係授粉問題喇.... (好似有點兒蠢.... 但我真係諗緊關唔關事..... )
如果瓜瓜果果響人工授粉後 , 遇到大雨/大水, 會唔會沖走左D花粉, 令佢授粉不成功架? 我有隻吹波節瓜就係咁喇..... 明明授左粉, 後來下大雨, 而家黃左了......

麻煩老師指教喇 ! 唔該哂呀 ~~~
回復

花園仔 發表於 2010-8-30 17:54:13 |顯示全部樓層
回復 12856# JicJicmom
老師好 ! 積媽有D問題想請教一下老師 ( 可能幾蠢下,希望老師唔好見怪呀.....)
如果好似我而家下左種0既生菜, 響佢發芽期遇到生長障礙 ( 即係熱得滯呀.... 濕得滯呀 ..... 唔夠營養呀咁) 佢以後會唔會生長得無咁好, 好似人地健康底子打得唔好咁 ? 後天補得番嘛 ?
另外一個問題係授粉問題喇.... (好似有點兒蠢.... 但我真係諗緊關唔關事..... )
如果瓜瓜果果響人工授粉後 , 遇到大雨/大水, 會唔會沖走左D花粉, 令佢授粉不成功架? 我有隻吹波節瓜就係咁喇..... 明明授左粉, 後來下大雨, 而家黃左了......

麻煩老師指教喇 ! 唔該哂呀 ~~~
=====================================================

積媽,
哦, 生菜發芽期間遇到生長障礙對佢日後生長肯定差啲架罅!
好似陽光唔夠養份唔足噉, 苗苗會奀之之長了了嘅,
噉樣最初啲真葉會容易躂體泥面, 隨時會腐爛枯死架,
所以需要日後同佢做多啲補救工作嘞, 尤其是水份控制, 肥料供應....
都要俾正常情況育苗嘅植株付出較多工作量囉, 一般都問題唔大嘅, 人一樣啫!

至於授粉會唔會被雨水冲走, 我諗會架! 授粉過程又唔係通電, 一通就OK嘅,
佢係經媒介將公花啲花粉直接灑落乸花嘅柱頭度,
柱頭位體子房嘅尖端會接受花粉粒完成授粉過程,
整個過程完美並維持一定時間先至决定授粉成唔成功嘅,
噉啲花粉粘付體乸花柱頭度體過程中俾外力好似雨水噉冲走破壞,
授粉嘅整個工程咪瓦解咗囉!
雨天啲花粉濕淋淋或都會被冲走啦, 蜂蜂都懶得去採蜜囉,
所以陽光普照嘅日子公花特別多, 落雨天會少啲嘅, 開多啲都冇用啦!

我會體稀少或罕有嘅情況中授粉時, 做多少少嘢架!
預算大雨來臨前, 會體授粉位置頂上加蓋防雨透明膠片,
或用防水薄膠袋套住做咗授粉工作嘅乸花, 當然個膠袋梗係透氣架啦!

自花授粉嘅<本地中型指天椒>體花開時遇上大雨,
我都會體佢頂上加上防雨透明膠片, 所以授粉成功率高好多架!

回復

grand 發表於 2010-8-30 20:43:58 |顯示全部樓層
老師何以教下新丁呀?

我有一D傻瓜問題,係唔係所有虫都係對植物都有害.同時落左花生夫同骨粉會5會有虫呀?
我次次在種植時會下泥層,一層骨粉再加泥,再加花生夫,再加泥,但過左一段時間有就會在D泥見到有D又肥又大記虫.當我返開D泥又會見到有D1條條好似線噤收幼記虫
回復

花園仔 發表於 2010-8-30 21:00:12 |顯示全部樓層
回復 12858# grand
老師何以教下新丁呀? --- 呢個唔係教學帖, 點教你亞? 分享就冇所謂, 你有冇睇曬敝帖內容吖!!

我有一D傻瓜問題,係唔係所有虫都係對植物都有害.... 唔係所有蟲都有害嘅, 例如蚯蚓適量冇害格!

同時落左花生夫同骨粉會5會有虫呀? ....處理得唔好咪有蟲囉!

我次次在種植時會下泥層,一層骨粉再加泥,再加花生夫,再加泥,
但過左一段時間有就會在D泥見到有D又肥又大記虫.
當我返開D泥又會見到有D1條條好似線噤收幼記虫
....我係唔會噉加肥嘅!
回復

chiman 發表於 2010-8-30 21:33:57 |顯示全部樓層
回復  grand
老師何以教下新丁呀? --- 呢個唔係教學帖, 點教你亞? 分享就冇所謂, 你有冇睇曬敝帖內容吖!!
...
花園仔 發表於 2010-8-30 21:00

咁應該點加肥架,分享下丫唔該add6icon
回復