乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209570 19848
JicJicmom 發表於 2010-8-30 22:54:21 |顯示全部樓層

回復 12857# 花園仔
=====================================================
積媽,
哦, 生菜發芽期間遇到生長障礙對佢日後生長肯定差啲架罅!
好似陽光唔夠養份唔足噉, 苗苗會奀之之長了了嘅,
噉樣最初啲真葉會容易躂體泥面, 隨時會腐爛枯死架,
所以需要日後同佢做多啲補救工作嘞, 尤其是水份控制, 肥料供應....
都要俾正常情況育苗嘅植株付出較多工作量囉, 一般都問題唔大嘅, 人一樣啫!

至於授粉會唔會被雨水冲走, 我諗會架! 授粉過程又唔係通電, 一通就OK嘅,
佢係經媒介將公花啲花粉直接灑落乸花嘅柱頭度,
柱頭位體子房嘅尖端會接受花粉粒完成授粉過程,
整個過程完美並維持一定時間先至决定授粉成唔成功嘅,
噉啲花粉粘付體乸花柱頭度體過程中俾外力好似雨水噉冲走破壞,
授粉嘅整個工程咪瓦解咗囉!
雨天啲花粉濕淋淋或都會被冲走啦, 蜂蜂都懶得去採蜜囉,
所以陽光普照嘅日子公花特別多, 落雨天會少啲嘅, 開多啲都冇用啦!

我會體稀少或罕有嘅情況中授粉時, 做多少少嘢架!
預算大雨來臨前, 會體授粉位置頂上加蓋防雨透明膠片,
或用防水薄膠袋套住做咗授粉工作嘅乸花, 當然個膠袋梗係透氣架啦!

自花授粉嘅<本地中型指天椒>體花開時遇上大雨,
我都會體佢頂上加上防雨透明膠片, 所以授粉成功率高好多架!

=====================================================
老師晚上好 !
呀.....好彩問一問老師意見咋 ! 成日以為落雨好發達,唔使淋水,慳水又慳力, 原來咁就瀨哂野囉.....我本來有成5,6條吹波節瓜, 就係星期六0既大雨, 而家得番3條.
原來落雨時, 個別植物都係要避雨架, 我明白喇老師 ! 日後響瓜類種植上, 要想一想計仔了.
至於沙律菜苗, 我會加多留意架喇, 而家放左佢響花棚下面, 希望呢幾個星期平安過渡, 我亦會留意老師0既溫馨提示喇 ~
積媽0既菜架已經砌起左, 今年可以種好多沙律菜呢 ~~
回復

小寶 發表於 2010-8-31 10:12:23 |顯示全部樓層
回復 12854# 花園仔

呢棑啲青瓜猛咁開花結果, 留意幫佢人工授粉呀!
笠埋袋啵!

=====================
青瓜好靚, 我要再種青瓜....因為呢季食得少呀~
回復

alilovebyj 發表於 2010-8-31 10:35:34 |顯示全部樓層
因為呢季食得少呀~

========================
唉…我最無用,除咗檸檬青瓜,脆寶呢D攞黎做下沙律0既青瓜種到外,正常個D真係只得一條J瓜,我算係未成功咁種過青瓜啊…失敗!
回復

grand 發表於 2010-8-31 10:57:29 |顯示全部樓層
我有睇你帖睇,我一有時間就睇都係睇到65頁,噤應該點加肥呀?
回復

花園仔 發表於 2010-8-31 11:07:27 |顯示全部樓層
積媽, 小寶, Alison及大家好!

我啲靑瓜好好食架, 種得過喎!
而家仲趕得切架, 快啲落種籽啦!

剛剛摘架!

2010-08-31-1.jpg 2010-08-31-2.jpg
回復

吉祥 發表於 2010-8-31 11:15:48 |顯示全部樓層
回復 12865# 花園仔
花老師早~
你種D青瓜好靚呀, 我上次都種得唔好, 全部都唔靚呀, 如果依家仲黎得切, 一於再落種, 再種過...
回復

花園仔 發表於 2010-8-31 11:52:15 |顯示全部樓層
回復 12866# 吉祥
花老師早~
你種D青瓜好靚呀, 我上次都種得唔好, 全部都唔靚呀, 如果依家仲黎得切, 一於再落種, 再種過...
==========================================

吉祥好!

嗰個<青瓜>雪凍咗切圓片+ 汁: 豉油, 麻油, 沙糖, 白醋及蒜蓉! 好正呀!

再種過啦! 青瓜鍾意稍涼嘅天氣架, 而家咪啱囉!
回復

花園仔 發表於 2010-8-31 11:56:36 |顯示全部樓層
回復 12864# grand
我有睇你帖睇,我一有時間就睇都係睇到65頁,噤應該點加肥呀?
===========================

嗱, 慢慢睇啦!
摷翻啲出黎睇住先啦:

2009-03-26-10-17Q.jpg 2009-03-26-10-18B.jpg 2009-03-26-10-18H.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-8-31 12:05:19 |顯示全部樓層
嗱! <並蒂蓮><雙鳳朝陽>你地見得多係咪!

<雙菊朝陽>都有架:

2010-08-29-1.jpg 2010-08-29-7.jpg 2010-08-29-6.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-8-31 12:13:48 |顯示全部樓層
<士多啤梨>冇果食咪賞吓葉囉! 冇乜大不了格....
懂得生活, 一樣咁開心!

2010-08-30-9.jpg 2010-08-30-8.jpg
回復

mono 發表於 2010-8-31 12:22:18 |顯示全部樓層
===================
原來仲仲趕得切。個日向三兄佢叫我唔好買添.....。
回復

吉祥 發表於 2010-8-31 12:42:19 |顯示全部樓層
回復 12869# 花園仔
嘩~~雙菊朝陽...單菊我都覺好靚, 仲雙菊tim..靚到暈呀....add14icon
回復

grand 發表於 2010-9-2 16:55:55 |顯示全部樓層
多謝指教.我會試下.
我又有問題時時下大雨另D泥時時都濕,噤會唔會另佢生虫呀?
回復

小寶 發表於 2010-9-2 19:32:25 |顯示全部樓層

嗱! <並蒂蓮><雙鳳朝陽>你地見得多係咪!

<雙菊朝陽>都有架:

==================
原來老師改裝花盆成為吊盆~
回復

小寶 發表於 2010-9-2 19:33:58 |顯示全部樓層
回復 12870# 花園仔
<士多啤梨>冇果食咪賞吓葉囉! 冇乜大不了格....
懂得生活, 一樣咁開心!
=======================
小寶的士多啤梨已經/接近<油盡燈枯>喇~
但小寶的生活一樣咁開心
回復

花園仔 發表於 2010-9-2 20:21:55 |顯示全部樓層
回復 12874# 小寶
原來老師改裝花盆成為吊盆~
==================
係亞, 嗰個係吉吉8號盤, 買條吊鏈, 拮幾個窿....OK!

回復 12875# 小寶
小寶的士多啤梨已經/接近<油盡燈枯>喇~
但小寶的生活一樣咁開心
==========================
冇所謂啦, 生活冇乜咁大不了格, 梗係有得有失架啦!
最緊要身心健康, 時時抱住進取及樂觀嘅精神去生活,
日子至過得輕鬆容易架! 嘻嘻!

今早修剪各種椒椒, 剪落黎嘅頂芽及葉葉,
用黎滚湯好飲有益 -- 啲葉好滑呢!

回復

小寶 發表於 2010-9-2 20:28:47 |顯示全部樓層
回復 12876# 花園仔

今早修剪各種椒椒, 剪落黎嘅頂芽及葉葉,
用黎滚湯好飲有益 -- 啲葉好滑呢!

===========================
係呀, 我都試過一次, 好味道~
回復

花園仔 發表於 2010-9-2 20:33:17 |顯示全部樓層
回復 12871# mono
===================
原來仲仲趕得切。個日向三兄佢叫我唔好買添.....。
=============================

Mill好!
傳統上一般瓜類大都係體春天二, 三月栽種嘅!
好似<雷公鑿>噉點解我會體八, 九月先種呢,
我體嗰帖已解析過嘞! -- 我主要係針對氣溫嘅啫!
雖然比傳統晚咗啲, 不過呢棑我收嘅<青瓜><豆角>都唔少架!
回復

花園仔 發表於 2010-9-2 20:42:48 |顯示全部樓層
回復 12873# grand
多謝指教.我會試下.
我又有問題時時下大雨另D泥時時都濕,噤會唔會另佢生虫呀?
=================================

所以咪要保持泥面通爽囉!
如果泥面上雜草黃老殘葉多, 唔通爽....
啲害蟲病菌多由此途徑滋生嘅,
所以話泥土內裡濕潤, 表土稍乾, 泥面通爽就少啲蟲害啦!
回復

花園仔 發表於 2010-9-2 20:45:58 |顯示全部樓層
回復 12872# 吉祥
嘩~~雙菊朝陽...單菊我都覺好靚, 仲雙菊tim..靚到暈呀....
=================================

呢隻<太陽菊>易種, 花多, 啲花開好耐至謝架! 嘻嘻!   
回復