乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209557 19848
soy 發表於 2010-9-5 00:13:33 |顯示全部樓層
老師呢隻木瓜葉同一般D好似好唔同喎~
借問乜野木瓜呢?
回復

花園仔 發表於 2010-9-5 00:17:31 |顯示全部樓層
回復 12919# alilovebyj
哎吔…老師我黎求救!!

今天竟發現無花果有粉蚧,點算啊…有乜藥可用??

另我想問下…如果植物患過白粉病,D泥重用前…可以做D乜野功夫呢?
======================================

Alison好!
我嘅方法係帶對薄膠手套見隻捽隻....
然後噴綠油油, 過幾日再睇吓有冇, 有就又....
再唔得出埋蛇床子素!
點? -- 我就掂嘞, 你睇吓點囉!

啲植物患過白粉病啲泥我照樣用嘅, 一般會用石灰灑上面,
焗一焗佢順便中和吓酸性, 落埋基肥吽吓, 過咗一般日子又黎過囉!
回復

花園仔 發表於 2010-9-5 00:23:05 |顯示全部樓層
回復 12921# soy
老師呢隻木瓜葉同一般D好似好唔同喎~
借問乜野木瓜呢?
===========================

蛙太好!

哈哈, 木瓜種類千百種, 點分啵!
呢棵屬於中型種, 好好食嘅木瓜囉!
回復

花園仔 發表於 2010-9-5 00:29:13 |顯示全部樓層
今朝摘咗啲青瓜, 好正!

2010-09-03-11.jpg 2010-09-03-13.jpg

而家仲可以估吓青瓜嘅尺寸架!
回復

花園仔 發表於 2010-9-5 00:53:12 |顯示全部樓層

楊桃樹又開花結果嘞, 啲黃葉跌到一地都係....
畢竟就黎到中秋節啦. 秋天係點, 睇你點睇嘅啫,
有人會情緒低落啲, 樂觀嘅就冇乜點嘅, 一樣嘻嘻哈哈.
我就覺得離唔開一個情字囉, 點都俾環境影響少少架嘞!
好似見到啲黃葉噉吖就不期然想到 Yves Montand唱嘅<落葉>嘞,
隻歌浪漫中帶啲傷感囉, 唔鍾意就覺得....
噉就不而聽啲開揚少少好洛, 聽隻<秋天>啦, 睇吓啱唔啱聽囉!

http://www.youtube.com/watch?v=YjW-wGbLA80

配翻張今朝影嘅<雷公鑿>乸花就要開啦!

回復

chayote 發表於 2010-9-5 00:57:34 |顯示全部樓層

回復 12924# 花園仔
仲比我估計的長?
再估,20寸(50 cm)
e隻係咪Y牌soarer青瓜?
回復

花園仔 發表於 2010-9-5 01:06:25 |顯示全部樓層

回復 12926# chayote

嗱! 估多次嘞!

邊有咁長亞! 係:
F先生
Cucumber
Telegraph Improved

回復

chayote 發表於 2010-9-5 01:33:36 |顯示全部樓層

回復 12927# 花園仔
嗱! 估多次嘞!
邊有咁長亞! 係:
=============================
哎呀!原來同第一個答案最近,小輩真是愚昧呀
e隻Telegrah improved同soarer好似係同一福相
(借老師第2頁張soarer相一用)

點解吹波節瓜好似失左蹤?
回復

花園仔 發表於 2010-9-5 01:34:34 |顯示全部樓層
晚安!

2010-09-04-7.jpg 2010-09-04-8.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-9-5 01:43:52 |顯示全部樓層
回復 12928# chayote
回復 12927# 花園仔
嗱! 估多次嘞!
邊有咁長亞! 係:
哎呀!原來同第一個答案最近,小輩真是愚昧呀
e隻Telegrah improved同soarer好似係同一福相
(借老師第2頁張soarer相一用)
===============================

呵呵, 真係同一張相架!!

其實两種都係可做壽司嘅靑瓜, 唔同之處F牌 Telegrah improved 係唔使授粉架,
佢係温室適合栽種嘅品種黎, 味道仲好過Y牌隻soarer呢, 皮又薄, 正!
回復

alilovebyj 發表於 2010-9-5 09:15:31 |顯示全部樓層
回復 12922# 花園仔

蛇床子素! <==== 可以係邊度買?三兄?

嗯…對於泥0既做法…我一般都係咁。我昨晚想了一輪,也就是用熱攻﹕黑袋勁曬太陽、加石灰啊……

老師,唔該晒!add6icon
回復

花園仔 發表於 2010-9-5 12:38:31 |顯示全部樓層
回復 12931# alilovebyj
回復 12922# 花園仔

蛇床子素! <==== 可以係邊度買?三兄?
嗯…對於泥0既做法…我一般都係咁。我昨晚想了一輪,也就是用熱攻﹕黑袋勁曬太陽、加石灰啊……
老師,唔該晒!
=================================

唔使客氣!

係! 體衫兄買嘅!
回復

花園仔 發表於 2010-9-5 12:51:28 |顯示全部樓層
睇見miu喊生曬話種晤到嘢! 呵呵!

有乜咁難咁神秘吖!
一分耕耘一分收獲啫!

先棑啲<乜乜乜椒>噉, 其實好易種 -- 仲易過種<指天椒>呢!
我朋友種咗一棵收咗一袋, 哼! 唔知點好, 又唔食得辣!
俾我都冇用啦, 費事俾彬彬食到佢屙乜咪大劑!
要咗幾隻諗住寄啲種籽俾<小寶>分俾有興趣嘅壇友試吓啦!

幾靚架!

2010-09-05-3.jpg 2010-09-05-5.jpg 2010-09-05-6.jpg
回復

糖不甩 發表於 2010-9-5 19:51:23 |顯示全部樓層
老師:我很喜歡睇你的帖,從1睇起,睇左好耐啦!眼都痛,先睇到200幾頁.我都想學下種菜,先問一個問題,意大利生菜系咪即系罗馬生菜啊?可以教下我嗎?
回復

下午茶 發表於 2010-9-5 20:20:30 |顯示全部樓層
老師:
你呢隻係咩辣椒 ?
回復

花園仔 發表於 2010-9-5 21:37:13 |顯示全部樓層

回復 12934# 糖不甩
老師:我很喜歡睇你的帖,從1睇起,睇左好耐啦!眼都痛,先睇到200幾頁.我都想學下種菜,
先問一個問題,意大利生菜系咪即系罗馬生菜啊?可以教下我嗎?
===================================

你好!
<意大利生菜>與<羅馬生菜>跟本係两種唔同樣子嘅菜菜.
意生即平時街市見到嘅一般生菜, 羅生....敝帖入邊大把啦!

前天體衫兄度買咗啲<意大利生菜>種籽, 两日就發芽嘞!

<意大利生菜>

<羅馬生菜>

回復

花園仔 發表於 2010-9-5 21:52:24 |顯示全部樓層

回復 12935# 下午茶

老師:
你呢隻係咩辣椒 ?
====================

你好!
請你問吓啲<乜乜乜椒>愛好者仲好啦! 我都未種過!

好鍾意Francoise Hardy 唱嘅 Mon amie la rose,
講起啲椒椒出處, 使我想起印度(佢地話係阿拉伯埃及)曲風嘅Mon amie la rose....

http://www.youtube.com/watch?v=KeP-bJFg1bQ
回復

小寶 發表於 2010-9-5 22:33:55 |顯示全部樓層
回復 12933# 花園仔

先棑啲<乜乜乜椒>噉, 其實好易種 -- 仲易過種<指天椒>呢!
我朋友種咗一棵收咗一袋, 哼! 唔知點好, 又唔食得辣!
俾我都冇用啦, 費事俾彬彬食到佢屙乜咪大劑!
要咗幾隻諗住寄啲種籽俾<小寶>分俾有興趣嘅壇友試吓啦

收到, 我會留意信箱~
回復

花園仔 發表於 2010-9-6 00:00:41 |顯示全部樓層
晚安!

2010-09-03-4.jpg 2010-09-03-8.jpg
回復

miu 發表於 2010-9-6 01:03:56 |顯示全部樓層
老師:哎喲~~
失敗太多次嘛,咪瓜瓜嘈囉~~
hoho...失禮晒
我又想要椒椒種籽吔,但會唔會好大棵架?
回復