乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209568 19848
chiman 發表於 2010-9-2 20:49:38 |顯示全部樓層
請問我種左香矛,想沖黎飲,新鮮得唔得?定要乾先得add6icon
回復

花園仔 發表於 2010-9-2 20:59:38 |顯示全部樓層
回復 12881# chiman
請問我種左香矛,想沖黎飲,新鮮得唔得?定要乾先得
============================

我都種咗啲唔同香味嘅<香茅>
主要用作食用, 沐浴或飲料, 都用鮮品,
未有過曬乾使用嘅經驗, 請到香草園問吓啦, 嗰邊多....
回復

金盞花 發表於 2010-9-2 23:55:11 |顯示全部樓層
請問我種左香矛,想沖黎飲,新鮮得唔得?定要乾先得
chiman 發表於 2010-9-2 20:49

用香茅沖水飲~~~~新鮮 & 晒乾 都冇問題, 同樣可以散發出檸檬香.....正
回復

Ivana 發表於 2010-9-3 10:29:06 |顯示全部樓層
有事想請教,我發現我棵辣椒有根粉介,O係泥面/內活動,細細粒好似芝麻咁既白色虫,數量好多,我試過用火酒噴泥面,唔知D粉介有無死,之後發現盆底既盆有好多仲識郁既粉介,於是又用火酒噴佢,佢地好似瓜哂咁。

想請問花園仔及一眾花友可以點對付佢地?我睇帖有花友話張盆植物連泥浸入50度溫水中幾十分鐘,唔知有無效呢?因為我盆辣椒比較大盆,浸水方法有難度,有無其他方法對付佢地?謝謝!
回復

花園仔 發表於 2010-9-3 12:54:14 |顯示全部樓層
回復 12883# 金盞花
用香茅沖水飲~~~~新鮮 & 晒乾 都冇問題, 同樣可以散發出檸檬香.....正
=======================================

唉! 我夠知啦, 見香草嗰邊唔係咁旺,
既然分咗版區洛, 順勢幫推翻過去啫!
要知人眉頭眼額至得架! 嘻嘻!  
回復

花園仔 發表於 2010-9-3 13:04:10 |顯示全部樓層

回復 12884# Ivana
有事想請教,我發現我棵辣椒有根粉介,O係泥面/內活動,細細粒好似芝麻咁既白色虫,數量好多,
我試過用火酒噴泥面,唔知D粉介有無死,之後發現盆底既盆有好多仲識郁既粉介,
於是又用火酒噴佢,佢地好似瓜哂咁。

啲粉介瓜曬咪好囉!

想請問花園仔及一眾花友可以點對付佢地?我睇帖有花友話張盆植物連泥浸入50度溫水中幾十分鐘,
唔知有無效呢?因為我盆辣椒比較大盆,浸水方法有難度,有無其他方法對付佢地?謝謝!

我比較保守, 唔會呢啲方法嘅, 睇吓其他壇友用乜嘢方法啦!
病蟲害篇嗰邊有<殺蟲的各種方法>, <環保理念~~>等等, 可能幫到你呢!
回復

花園仔 發表於 2010-9-3 13:15:35 |顯示全部樓層
韭菜並唔難種又冇蟲害夠曬浪漫.... 我種咗好多, 可以話想食就有得食,
食過自己種嘅香味濃郁韭菜點有興趣食買翻黎嗰啲吖!

2010-08-29-3.jpg 2010-08-30-1.jpg 2010-08-30-2.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-9-3 13:25:35 |顯示全部樓層
都唔明點解咁多壇友鍾意將啲<蕃茄種籽>密質質噉灑埋一堆嘅!

我就鍾意用個軟膠盤仔放上二-三粒種籽,
出苗後, 等根纏土塊後揀選啲粗壯苗苗移去目標地方,
簡單方便....都唔知啲人搞到咁複雜為乜!

2010-09-03-20.jpg 2010-09-03-21.jpg
回復

muitau 發表於 2010-9-3 13:29:19 |顯示全部樓層
回復 12876# 花園仔

今早修剪各種椒椒, 剪落黎嘅頂芽及葉葉,
用黎滚湯好飲有益 -- 啲葉好滑呢!
===========================

我都有呀,滾豬肉瘦肉湯囉,正呀!!
老師你連有花既都摘埋落黎滾湯,比我就唔捨得囉...
回復

mono 發表於 2010-9-3 13:36:15 |顯示全部樓層
老師啲蕃茄苗苗好壯呀!
呢幾日天氣唔穏定,都唔敢攞啲苗苗出去曬。而家佢地奀奀咁。唉!希望跟住會好天啦!
回復

花園仔 發表於 2010-9-3 13:39:19 |顯示全部樓層
回復 12889# muitau
我都有呀,滾豬肉瘦肉湯囉,正呀!!
老師你連有花既都摘埋落黎滾湯,比我就唔捨得囉...
=============================

妹頭好!

我嘅各種椒椒都開花結果嘞, 我又唔嗜辣嘅,
浸辣椒豉油及辣椒甜醋啲樽都用曬洛....呵呵!

開花結果緊嘅泰國橙色中型尖椒

2010-09-01-1.jpg 2010-09-01-2.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-9-3 13:45:06 |顯示全部樓層
回復 12890# mono
老師啲蕃茄苗苗好壯呀!
呢幾日天氣唔穏定,都唔敢攞啲苗苗出去曬。而家佢地奀奀咁。唉!希望跟住會好天啦!
=================================

Mill好!

我啲<蕃茄苗>有俾啲啲咁多薄肥佢嘆過架!

眼住嘅日子落乜嘢種籽都掂啦!

今朝試播咗<荷蘭豆>囉!

回復

grand 發表於 2010-9-3 13:50:51 |顯示全部樓層
明白,THX.我會繼續追睇你的帖
回復

mono 發表於 2010-9-3 13:55:04 |顯示全部樓層
<荷蘭豆>都可以!即做!
回復

花園仔 發表於 2010-9-3 13:59:35 |顯示全部樓層
回復 12893# grand
好吖!
===============

等住分辨係<水線草>定係正品嘅<白花蛇舌草>嘅苗苗,
有啲心急呢!

回復

花園仔 發表於 2010-9-3 14:03:01 |顯示全部樓層
回復 12894# mono
<荷蘭豆>都可以!即做!
===============

各種生菜都得架罅!
從落種籽到可以移苗都過咗中秋啦!
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-3 14:10:09 |顯示全部樓層
回復 12896# 花園仔
各種生菜都得架罅!
從落種籽到可以移苗都過咗中秋啦!
=================================
老師好~~~~
真係溫馨提示 !!!! 今晚幾夜都好,返去落多2盤銀先~~
老師你早前咪提過, 牆身吸熱令到響附近0既植物受熱0既? 我尋晚就設身處地咁試過喇 :
我夜晚訓覺時 , 隻手唔覺意 FING 左去牆邊度, 真係熱到呢...... 我已經開左冷氣,但都好熱呀度牆 !
可知如果係植物, 就真係死梗喇.......
回復

Ivana 發表於 2010-9-3 15:07:55 |顯示全部樓層
關於根粉介問題,有好心既花友教我用橙皮浸水噴泥面,要返去試試,其實係盆底既盆內的粉介死哂,唔係泥內既粉介死哂,否則我唔駛咁煩。

anyway都多謝你既建議,我都有睇病虫版,見到有花友教用熱水,但考慮到浸完D水有好多泥沙,住大廈既如果倒落渠好易塞渠,所以我都唔敢用熱水呢個方法。
回復

花園仔 發表於 2010-9-3 18:05:08 |顯示全部樓層
溫馨提示

而家開始好多種植物都可以落種籽架罅!
好似芥蘭, 椰菜, 西蘭花, 早水蘿蔔....都OK架!

過, 如果想食粗壯又淋甜嘅菜心就忍耐多一陣,
去衫兄度買定<60日菜心種籽>, 過咗中秋三日後落種籽就啱嘞!
廿幾日後可以移苗, 再一個月就食到淋甜菜心嘞!

講埋下集嘞:
遲啲再到衫兄度咪買埋<80日菜心種籽>囉,
過咗冬至後三日先至落種籽....嘻嘻!
回復

下午茶 發表於 2010-9-3 18:18:00 |顯示全部樓層
請問老師,
我張D花生麩浸水發酵,浸3個月得唔得?
回復