乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209562 19848
muitau 發表於 2010-9-8 10:40:57 |顯示全部樓層
回復 12963# 花園仔
呢度有啲係<藤三七>有啲係<紅梗潺菜>, 你分唔分得出吖?
=====================
morning老師,各位好,

晨早常識問答比賽:
叮! 我估左紅梗潺菜(葉脈深), 右藤三七(葉脈淺).
回復

花園仔 發表於 2010-9-8 13:20:06 |顯示全部樓層

回復 12961# muitau
morning老師,各位好,

晨早常識問答比賽:
叮! 我估左紅梗潺菜(葉脈深), 右藤三七(葉脈淺).
===========================

妹頭及大家好!

人地求其都有1分, 你仲易噉就100分嘞! 工起工起!

補充青瓜黃花掛頂問題:

嗱, 個青瓜就黎摘得嘞, 朵花仲未甩架! 嘻嘻!

回復

花園仔 發表於 2010-9-8 13:23:49 |顯示全部樓層
健康嘅<雷公鑿>苗苗應該係噉嘅!

回復

花園仔 發表於 2010-9-8 13:28:45 |顯示全部樓層
<積媽>嘅<天文台長>唔係咁明確表示,
暫時整個補水器頂住檔先啦!

回復

糖不甩 發表於 2010-9-8 22:37:05 |顯示全部樓層
老師:你好!
我系無意中闖入園藝館,睇到你的帖子,深受啟發,深深感動,所以才激發起熱情學種植.不過萬事開頭難!有一個問題想問下老師,我想買現成的蚊帳作防虫網,可行嗎?另外,我想學人去大陸的淘寶網去買菜盘之類,有無人有這方靣的經驗可以介紹下呢,要登記真名和証件,怕吾怕呢?
回復

i4kai 發表於 2010-9-9 10:22:25 |顯示全部樓層

回復 12965# 糖不甩

另外,我想學人去大陸的淘寶網去買菜盘之類,有無人有這方靣的經驗可以介紹下呢,要登記真名和証件,怕吾怕呢?
=======================================================

你又唔係去做走私、有勿好怕呀!?
我間中都有在淘寶買野、
買過噴水設備、花、果苗、種子.......等等
要注意運費、通常廣東一帶的運費最平,
選了多件貨物後、確認買貨,但先不要交錢
要通知賣主更改運費才按新的總數交錢

菜盘之類很重、可能冇勿著數
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-9 10:34:26 |顯示全部樓層
老師:你好!
我系無意中闖入園藝館,睇到你的帖子,深受啟發,深深感動,所以才激發起熱情學種植.不過萬事開頭難!有一個問題想問下老師,我想買現成的蚊帳作防虫網,可行嗎?另外,我想學人去大陸的淘寶網去買菜盘之類,有無人有這方靣的經驗可以介紹下呢,要登記真名和証件,怕吾怕呢?
=====================================================================
糖不甩早晨~ ~~
老師可能去左嘆茶未返~ 我搭下咀 .....
防虫網可以有好多用料 , 我記得版友小寶試過用"摺合式紗網筲箕" ( 用黎LUP住D食物唔好比野"嬲黎嬲去0個隻野....家品店有售) 用乜都好.我覺得最緊要係質料襟用, 因為日晒雨淋架, 蚊帳會唔會軟左D? 濕左水0既蚊帳又可能會重左D?
淘寶0既野, 你可以去"園藝茶座"版面搵一下. 應該有人出過類似0既帖.
回復

花園仔 發表於 2010-9-9 10:34:53 |顯示全部樓層

不過萬事開頭難!有一個問題想問下老師,我想買現成的蚊帳作防虫網,可行嗎?
=========================================

你好!
隨你嘅啫! 總而言之用乜嘢物料只要合乎要求, 得出滿意效果就OK啦!
(蚊帳嘅質料都好多種嘅, 無從得知點可以俾意見呢, 唔好意思!)
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-9 10:36:20 |顯示全部樓層
回復 12968# 花園仔
老師早晨呀~~~~ 仲以為您去左嘆茶 ....
回復

花園仔 發表於 2010-9-9 10:40:08 |顯示全部樓層

積媽及大家好!
今早家有事做冇去飲茶呀, 下晝先啦!

非常多謝 WingYee爸爸及積媽熱心答複壇友提問!

香蔥開始發育囉!

回復

JicJicmom 發表於 2010-9-9 10:44:13 |顯示全部樓層
回復 12970# 花園仔

老師早晨~~~ 香蔥好精神呀~~~
積媽想問一下,  老師幾時會下櫻桃蘿蔔呢類塊根類農作物呢?
回復

花園仔 發表於 2010-9-9 10:52:10 |顯示全部樓層
回復 12971# JicJicmom
================================

其實而家都係可以落種籽架罅, 可惜日間溫度仍高企, 照顧有啲困難....
諗住忍耐到中秋先落種籽穩陣啲嘞!
回復

muitau 發表於 2010-9-9 10:53:11 |顯示全部樓層
早呀老師早呀咁多位,
多謝老師比大家樂既分數我喎

積媽,
睇黎你想種櫻桃蘿蔔啵
回復

花園仔 發表於 2010-9-9 11:00:59 |顯示全部樓層
回復 12973# muitau

妹頭好!

唔使客氣啵!
我都鍾意種<櫻桃蘿蔔>架!
<櫻桃蘿蔔>又易種, 又靚仔而且爽脆好食添!   

又試俾啲青瓜引吓你:

2010-09-08-5.jpg 2010-09-08-4.jpg 2010-09-08-14.jpg 2010-09-08-13.jpg
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-9 11:03:46 |顯示全部樓層
回復 12972# 花園仔
================================
其實而家都係可以落種籽架罅, 可惜日間溫度仍高企, 照顧有啲困難....
諗住忍耐到中秋先落種籽穩陣啲嘞!
多謝老師解答~~~ 明白喇~~ 就忍忍忍忍忍 .....就等中秋之後下種~
妹頭, 除左雷公仔之外, 就係櫻桃蘿蔔令我有番d信心種野喇~~~ 我仲會種D紅皮"傻仔",今年仲會第一次試種七彩蘿蔔. 我一早六月時就吽定草木灰+肥泥喇.....
回復

花園仔 發表於 2010-9-9 11:22:12 |顯示全部樓層
回復 12975# JicJicmom
多謝老師解答~~~ 明白喇~~ 就忍忍忍忍忍 .....就等中秋之後下種~
妹頭, 除左雷公仔之外, 就係櫻桃蘿蔔令我有番d信心種野喇~~~ 我仲會種D紅皮"傻仔",今年仲會第一次試種七彩蘿蔔.
我一早六月時就吽定草木灰+肥泥喇.....
==========================

積媽,
我都有好多同你一樣由美國帶翻黎嘅< V牌>種籽, 哼, 都唔知種乜好!

我啲<雷公鑿>好靚呀, 快高長大中仲結咗两個仔仔添!

仲猛咁開花結果豆嘅<青白豆角>

純白色長豆角留嘅種籽莢

回復

花園仔 發表於 2010-9-9 11:25:12 |顯示全部樓層
收咗啲<沙葛>種籽! -- 出年先種過囉!

回復

JicJicmom 發表於 2010-9-9 23:43:20 |顯示全部樓層
回復 12976# 花園仔
積媽,
我都有好多同你一樣由美國帶翻黎嘅< V牌>種籽, 哼, 都唔知種乜好!
我啲<雷公鑿>好靚呀, 快高長大中仲結咗两個仔仔添!
仲猛咁開花結果豆嘅<青白豆角>
================================================
老師晚上好~~~~
我呢D又忍唔到手,買到一屋都係種子..... 可恨地方唔夠, 唯有送比一眾好友種, 分散投資 ~ 佢地種得靚時我又開心~ 幾好呀~~~~
靜AA話你知呀老師, 我搵到隻大龍缸呢.....睇下幾時大夫唔為意 , 我就偷運佢入門......
(用黎種塞米呀.... )
回復

糖不甩 發表於 2010-9-10 00:14:59 |顯示全部樓層
多謝老師答覆我的問題,多謝各位前輩比我的意見.今天花了很多時間到園藝茶座去偷窺,真系嘆為觀止!有個JicJicmom 簡直令我惊為天人!居然一個女人仔可以獨力建造一座天台花園!敬佩之余,自己暗自斬愧......
回復

小寶 發表於 2010-9-10 14:51:32 |顯示全部樓層
花老師好!
請問這木瓜樹是不是女兒身呢? 開了花好像沒有果果~
回復