乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209555 19848
ammonch 發表於 2010-9-6 10:01:15 |顯示全部樓層
老師, 想問下點樣可以育到幼苗壯d呀?我d茄子苗由種子發芽到依家都已經接近兩個星期, 但仍然都係得兩片葉, 長了了, 奀之之, 昨天仲相繼有2-3小苗死亡, 點算呀?
回復

花園仔 發表於 2010-9-6 18:25:06 |顯示全部樓層
花草樹木版嘅<Dennis>帖子入邊啲花及鬼椒種得好靚,
剛剛又跟咗條帖子, 分享吓種椒嘅少少經驗啫!

Dennis, 你好!
真係唔好意思嘞!
我鍾意帖子版塊靚靚嘅, 諗住你睇咗洛咪刪咗佢囉, 怕影響靚靚嘅貴帖吖馬!

鬼椒我未種過, 一般辣椒會開完一波又一波嘅,
如果唔俾佢休養生息, 棵嘢會越來越弱, 啲椒越來越奀細架!
我一般體收椒後會修剪枝條, 俾啲薄薄嘅磷,氮肥同佢補身,
到棵嘢又枝葉茂盛,精精神神再谷鉀肥催花補果嘅!
但點都唔係種種辣椒慨花期相同嘅, 大,中型椒多係噉樣,
好似指天椒噉就可能不停開花結果一段好長時間嘞,
補充肥份方面我多採用均效肥份, 薄肥多施, 間中會添加多少少鉀肥嘅!

日漸長大嘅泰國橙色中型尖椒

回復

花園仔 發表於 2010-9-6 18:35:53 |顯示全部樓層
回復 12941# ammonch
老師, 想問下點樣可以育到幼苗壯d呀?我d茄子苗由種子發芽到依家都已經接近兩個星期,
但仍然都係得兩片葉, 長了了, 奀之之, 昨天仲相繼有2-3小苗死亡, 點算呀?
=========================================

你好!
對前两星期天氣太熱囉, 苗苗生不逢時呢, 佢發育不良啵,
發苗嘅泥有冇養份架? 出芽後日照夠唔夠呢....種籽質量唔好都有問題架,
睇耐啲囉, 唔使傷腦筋格, 再唔掂咪快手落過啲種籽啦!

踏入第四日嘅<意大利生菜>苗苗

回復

ammonch 發表於 2010-9-6 18:44:14 |顯示全部樓層
泥有d養份架, 日照只在早上有, 種子是剛買的, 應該無問題掛!
我都諗住兩手準備, 落多一批, 希望總有d 掂啦! Thx~
回復

貝貝 發表於 2010-9-6 18:44:40 |顯示全部樓層
回復 12918# 花園仔
貝貝好!

木瓜花花未開就枯死脫落原因好多架,
因為你嘅資料咁少好難回答你喎,
我鍾意谷壯棵嘢先至谷果嘅!
如果棵嘢奀之之就要雙管齊下 -- 氮磷鉀肥都要俾啲佢啦!
棵嘢夠粗壯就重鉀谷吓佢囉 -- 不過佢傷過都要少心啲循序漸進好嘞!

又: 大家以後回帖晤好再<引用 >罅! -- 大部份朋友都做對囉!

谷緊樹身嘅木瓜
==============================================
老師,我昨天已加左肥俾棵木瓜. 希望佢生生性性啦

(今次個格式岩唔岩呢 )
回復

糖不甩 發表於 2010-9-6 18:53:15 |顯示全部樓層
老師:多謝你!原來意大利生菜吾同罗馬生菜,但系我去元朗吾見有罗馬生菜種賣啊,邊度有啊?我比較中意咖.沙律生菜又系?野,睇你種得好多色彩,我好想學種啊!
回復

花園仔 發表於 2010-9-6 18:57:14 |顯示全部樓層
回復 12945# 貝貝
老師,我昨天已加左肥俾棵木瓜. 希望佢生生性性啦
===========================

貝貝,
祝你成功囉!

帖子唔係淨係你同我睇架馬, 如果只係雙向, 短消息都搞掂啦!
為咗讓大家睇得清楚明白又方便查尋呢個方式係好合理架!

結果中嘅木瓜樹及新移種嘅苗苗

2010-09-06-3.jpg 2010-09-06-3K.jpg 2010-09-06-5.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-9-6 23:41:31 |顯示全部樓層

回復 12946# 糖不甩
老師:多謝你!原來意大利生菜吾同罗馬生菜,但系我去元朗吾見有罗馬生菜種賣啊,邊度有啊?
我比較中意咖.沙律生菜又系?野,睇你種得好多色彩,我好想學種啊!
=====================================

你好!
<羅馬生菜> 種籽元朗區<衫兄>遲啲就有, <乜平記>有 -- 5蚊包!
色彩斑斕嘅<沙律生菜>體花墟一帶揾吓啦!
回復

mono 發表於 2010-9-6 23:50:45 |顯示全部樓層
係呀!老師!<衫兄> 仲話有個開罐話事人,話開至開得呀!
回復

花園仔 發表於 2010-9-7 00:28:51 |顯示全部樓層
今日睇到<司琪>關於食嘢嘅發言,  我初初都好似佢噉, 樣樣睇唔過眼,
原本喜歡種植,喜歡環保梗係會對社會及自身嘅生活健康會注重啲架啦,
尤其是體飲食方面, 邊啲可以食, 邊啲唔可以食, 邊啲可以食多啲,
邊啲祇能食少少甚至掂到唔好掂....係要按食品對身體補益或損害,
及該種食物自己身體是否能夠接受等等作出評估嘅....
現時社會物質文明似進實退, 大部份食材嘅都被利潤關係破壞曬嘞,
養殖大多採用啲賀爾蒙抗生素等等有違人類身心健康嘅藥品,
就算冇直接採用呢啲有害物質餵飼都因環境被污染而受影響,
切不能貪一時口腹之慾遭致日後病害浮現時後悔不已呀!
尤其是啲青中年女生, 更應小心謹慎啊....

咁辛苦種啲有益植物黎減少對有害食物嘅倚賴,
都係對身心健康作出一啲支持啫, 梗係要食得健康啦!

插枝種嘅青梗通菜

回復

花園仔 發表於 2010-9-7 00:37:34 |顯示全部樓層

回復 12949# mono
係呀!老師!<衫兄> 仲話有個開罐話事人,話開至開得呀!
==============================

Mill好!
佢地在商言商都係按傳統栽種時間表嘅日子開罐嘅啫,
心急咪可以到花墟舖睇吓包裝囉! 嘻嘻!
哈哈, 証實元朗<乜平記>有散装5蚊包!

今早, 樹上熟嘅蕉係噉嘅, 又甜又滑....

回復

花園仔 發表於 2010-9-7 00:43:17 |顯示全部樓層
<雷介鑿>大得好快!

2010-09-03-3.jpg 2010-09-06-12.jpg 2010-09-06-10.jpg 2010-09-06-11.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-9-7 00:47:16 |顯示全部樓層
大嗰棵<雷公鑿>摘咗側枝開乸花囉!

2010-09-03-15.jpg 2010-09-05-2.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-9-7 00:57:00 |顯示全部樓層
晚安!

好正嘅 F牌 Telegrah improved 青瓜

2010-09-06-1.jpg 2010-09-06-2.jpg
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-7 10:18:07 |顯示全部樓層
回復 12950# 花園仔
老師早晨呀 ~~~
我好慶幸朋友介紹我來呢個討論區, 學識好多種植常識之餘仲識左好多朋友仔 , 最緊要係仲有好多飲食+生活方面0既常識0既分享 !
多謝老師同其他版友仔0既不斷提醒 !
回復

muitau 發表於 2010-9-7 10:43:59 |顯示全部樓層
回復 12928# chayote

e隻Telegrah improved同soarer好似係同一福相
(借老師第2頁張soarer相一用)
=====================================

老師早各位呀,
唔係chayote 再轉po都唔記得睇過老師張相….我有問題呀老師,我曾經見過網上有篇文勸人唔好食市售帶花青瓜, 因為落左啲什麼什麼催谷所以仲有朵花lung住, 咁我舊年啲青瓜都係成果時花就慢慢枯萎;

為什麼呢條青瓜帶花既(雖然唔係太開)? 因為嫩就採收所以咁? (不過我記得啲花0係條瓜未發育完成已經甩左架喇) 定品種問題? 真係有帶花青瓜架?

唔該老師!
回復

花園仔 發表於 2010-9-7 18:11:11 |顯示全部樓層

回復 12957# grand
老師請問我棵青瓜D葉係唔係有虫呀?

你自己睇洛! 梗係有啦!

0013zn[1]A.jpg 0013zn[1]K.jpg

老師我又要再問,
我之前用辣椒水淋佢時將D辣椒子下左去現在出牙啦,我想問佢地何唔何以一齊種嫁

隨你鍾意嘅啫! 不過我會移苗另種嘞!
回復

花園仔 發表於 2010-9-7 18:51:04 |顯示全部樓層

回復 12955# JicJicmom
回復 12950# 花園仔
老師早晨呀 ~~~
我好慶幸朋友介紹我來呢個討論區, 學識好多種植常識之餘仲識左好多朋友仔 , 最緊要係仲有好多飲食+生活方面0既常識0既分享 !
多謝老師同其他版友仔0既不斷提醒 !
================================

積媽好!
唔使客氣! 有感而發啫!

健健康康生活, 開開心心上網, 你話幾好呢

上天嘅恩賜隨地都有, 感恩啊!

求其掹到都係有益食材之滑滑<馬屎莧>

回復

花園仔 發表於 2010-9-7 19:08:32 |顯示全部樓層
回復 12956# muitau
老師早各位呀,
唔係chayote 再轉po都唔記得睇過老師張相….我有問題呀老師,我曾經見過網上有篇文勸人唔好食市售帶花青瓜,
因為落左啲什麼什麼催谷所以仲有朵花lung住, 咁我舊年啲青瓜都係成果時花就慢慢枯萎;

為什麼呢條青瓜帶花既(雖然唔係太開)? 因為嫩就採收所以咁? (不過我記得啲花0係條瓜未發育完成已經甩左架喇)
定品種問題? 真係有帶花青瓜架?

唔該老師!
====================================

妹頭好!
两樣事黎嘅!
點解我嗰两種瓜瓜嘅花仲粘體度嘅原因, 可能我細心冇整甩到朵花, 個瓜未完全熟透 -- <嫩>囉!

剛摘嘅啱啱停止膨大, 相信熟咗甩埋花嘅青瓜!

回復

花園仔 發表於 2010-9-7 22:20:30 |顯示全部樓層

<藤三七>啲葉好食又有益!
佢嘅葉形與<紅梗潺菜>好相似,
<藤三七>嘅葉形近似心形呢!

<藤三七>

2010-09-04-5.jpg 2010-09-07-4.jpg

呢度有啲係<藤三七>有啲係<紅梗潺菜>, 你分唔分得出吖?

回復