乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209724 19848
小寶 發表於 2010-4-9 10:07:30 |顯示全部樓層
回復 11345# 花園仔

第三日嘅<羅馬生菜>發芽情況:

===================
好快呀! 我記得以前問過陳x記佢係無"羅生"的,可能太多人問啦, 入左新貨都唔定喎.
係呢, 點解今次果d沙生羅生要入防蟲網呢? 會唔會有特別的原因呢??
回復

小寶 發表於 2010-4-9 10:08:49 |顯示全部樓層
回復 11344# 花園仔
夢裡花落知多少

=======================
老師的桂花也是盆種的嗎? 好多條粗枝喔~
回復

小寶 發表於 2010-4-9 10:13:06 |顯示全部樓層
回復 11355# 花園仔
小寶話撘棚種冬瓜節瓜, 人字棚就最適合洛,  一陣就撘好曬嘞!
我撘平頂架係唔正宗嘅, 只係有利欣賞嘅啫! 嘻嘻!  

瓜豆棚參考圖片
======================================
唔該老師,我仲起度煩惱緊點樣的人字最好, 我見別人的除左人字位有橫杆之後,下面和上面都沒有的~
回復

小牛 發表於 2010-4-9 16:53:17 |顯示全部樓層
見到老師棵合掌瓜大豐收,好羨慕!
有花冧又開唔成……養多佢一陣,再唔得就……

老師想請教苦瓜係咪要好耐先發芽?我都落左種 10-11日啦,掘開黎睇,郁都無郁過……
===============================
小牛好!
耐心啲實得架!

苦瓜種籽發芽(大部份)係好耐架, 唔好心急喎!
建議: 分盤仔落多幾粒種籽, 到時揀苗移種啦!
==============================
多謝老師鼓勵呀!

等我搵多個盤,落多幾粒苦瓜種先!
唔該晒老師!
回復

小牛 發表於 2010-4-9 17:00:43 |顯示全部樓層
回覆 11308#
==========
老師既孤挺花真係好靚!
回復

i4kai 發表於 2010-4-9 21:57:13 |顯示全部樓層
回復 11107# 花園仔

好翻幾日天, 桂花飄香, 真係摘到手軟!

============================================

花老師,

如要有多啲花收
摘桂花後, 要唔要剪枝呀 ?
回復

花園仔 發表於 2010-4-9 22:49:58 |顯示全部樓層
回復 11361# 小寶
好快呀! 我記得以前問過陳x記佢係無"羅生"的,可能太多人問啦, 入左新貨都唔定喎.
係呢, 點解今次果d沙生羅生要入防蟲網呢? 會唔會有特別的原因呢??

小寶好, 冇特別原因嘅, 只係防雀仔啄食苗苗啫, 以前會體盤面加上鐵絲網架!

回復 11362# 小寶

老師的桂花也是盆種的嗎? 好多條粗枝喔~

7-8年前用15蚊買翻黎18吋高, 家成10呎高囉!

回復 11363# 小寶
唔該老師,我仲起度煩惱緊點樣的人字最好, 我見別人的除左人字位有橫杆之後,下面和上面都沒有的~

種有重量嘅瓜瓜個棚側位有橫扔係合理嘅做法,
原因係棵嘢將來結滿瓜瓜都有嘢俾佢吊掛吖, 嘻嘻!

嗱, 種體牆邊冇理佢, 又冇俾竹仔黎吊掛橫枝嘅結果就係噉嘞!

2010-04-09-9.jpg 2010-04-09-8.jpg 2010-04-09-6.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-4-9 23:06:39 |顯示全部樓層
回復 11364# 小牛

多謝老師鼓勵呀!
等我搵多個盤,落多幾粒苦瓜種先!
唔該晒老師!
=================================

回復 11365# 小牛

回覆 11308#
==========
老師既孤挺花真係好靚!
==================================

小牛好!
唔使客氣!
我都有啲靚花架, 不過鍾意上啲平凡又靚靚地嘅花之馬!
近來好多蘭花都開得好靚, 兄日拍啲幾年前5蚊棵買翻黎嘅花花傳俾你睇吓啦!

睇翻<巴西鳶尾蘭>第三波開花情況, 並期待下一波....

回復

花園仔 發表於 2010-4-9 23:26:49 |顯示全部樓層
回復 11366# i4kai
花老師,
如要有多啲花收
摘桂花後, 要唔要剪枝呀 ?
=====================

你好!
我就冇噉做嘞, 不過花永遠都咁多啵!
修剪係有嘅, 原因係想棵樹形企理啫!

<豬乸菜>唔剪都咁多花架! 嘻嘻!

回復

花園仔 發表於 2010-4-9 23:54:25 |顯示全部樓層

剛剛跟咗條關於蕃茄落種籽嘅帖, 我係噉樣做嘅:
放咗種籽再冚多少少泥喺面度, 少少就夠, 唔使半cm.
等苗苗大少少就分棵移到獨立軟膠盤度,
種到夠大棵先至移種大盤或地上囉!

2009-02-13-10.jpg 2009-02-22-5.jpg 2009-02-27-9.jpg 2009-03-09-20.jpg

種過一次蕃茄以後就唔使煩落種籽嘅問題嘞!

回復

花園仔 發表於 2010-4-10 00:10:14 |顯示全部樓層
原來<合掌瓜>都有<鬚鬚><暈暈>架!

你見過<合掌瓜>朶乸花有10塊花瓣未吖?
我就第一次睇到唧, 你呢?

2010-04-09-3.jpg 2010-04-09-2.jpg 2010-04-09-1.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-4-10 00:35:31 |顯示全部樓層
睇埋<艾草>嘅花同<火箭菜>嘅花就講晚安囉!

<艾草>嘅花

<火箭菜>嘅花

回復

JicJicmom 發表於 2010-4-10 11:33:44 |顯示全部樓層
回復 11371# 花園仔
原來<合掌瓜>都有<鬚鬚><暈暈>架!
你見過<合掌瓜>朶乸花有10塊花瓣未吖?
我就第一次睇到唧, 你呢?
============================================
早晨呀~~ 老師好~~~
我都未見過10塊瓣. 睇完老師D合掌瓜花花.... 我忽然記起上年我殺左0既合掌瓜....
(以為佢花仔細細SIDE 米飯..... 所以殺殺殺....add1icon )
回復

夜魔 發表於 2010-4-10 16:09:16 |顯示全部樓層
花園仔, 想問下蕃茄點解會落花既?
唔計有兩朵我整甩左 XD... 有一兩朵係自然脫落....係咪唔夠光定係佢無受精就會自然脫落?

仲有, 點解我棵迷你蕃茄會咁高 d 葉咁疏架? XDD
依家有 ~40cm 高了...
係咪我用太大個盆種?   5" 盆...
我見花墟用大約 4" 盆種好矮好少葉, 葉好大塊架喎...

我種緊既係呢種....
回復

sisterping 發表於 2010-4-10 18:37:39 |顯示全部樓層
回復 11371# 花園仔

花老師,第一次種合掌瓜,開始開花啦,花好細朵,想問下使唔使授粉架?
回復

花園仔 發表於 2010-4-10 20:26:35 |顯示全部樓層
回復 11375# sisterping
花老師,第一次種合掌瓜,開始開花啦,花好細朵,想問下使唔使授粉架?
===========================================

你好!
<合掌瓜>有公乸花架, 梗係要異花授粉囉!
有蜂蜂幫手就OK啦, 冇就要幫佢做人工授粉嘅動作嘞!

請參考: http://hkplants.com/thread-11235-552-1.html -- #11032

回復

花園仔 發表於 2010-4-10 20:30:50 |顯示全部樓層
回復 11373# JicJicmom
早晨呀~~ 老師好~~~
我都未見過10塊瓣. 睇完老師D合掌瓜花花.... 我忽然記起上年我殺左0既合掌瓜....
(以為佢花仔細細SIDE 米飯..... 所以殺殺殺....
==========================

積媽好!
種過啦, 好得意架, 啲瓜多到你唔信呀!
回復

花園仔 發表於 2010-4-10 20:55:29 |顯示全部樓層
回復 11374# 夜魔
你好!
我未種過呢啲玩賞型嘅迷你蕃茄盤栽啵!
不過落花情況我諗同椒椒差唔多卦!

請參考: http://hkplants.com/thread-11235-568-1.html -- #11352
回復

花園仔 發表於 2010-4-11 22:22:51 |顯示全部樓層
茄子嘅蚜蟲問題控制住囉!

2010-04-07-1D.jpg 2010-04-08-6D.jpg 2010-04-10-10D.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-4-11 22:25:15 |顯示全部樓層
唔多郁嘅菠蘿!

回復