乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209718 19848
alilovebyj 發表於 2010-4-11 22:31:13 |顯示全部樓層
茄子嘅蚜蟲
.........................................
今年我沒種茄子,但記得去年,真係蚜蟲多到怕怕,佢地又多又肥大!

我兩個波蘿D釘都未凸出黎,仲慢!
回復

花園仔 發表於 2010-4-11 22:34:34 |顯示全部樓層

今朝落緊雨, 睇住池面綻起圈圈漣漪....
睡蓮開囉, 有啲浪漫....

注意睇圖請多手體張圖上點擊一下, 放大D清楚好多架!

2010-04-11-3.jpg 2010-04-11-2.jpg 2010-04-11-4.jpg 2010-04-11-5.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-4-11 22:46:57 |顯示全部樓層
回復 11381# alilovebyj

Alison好!
睇咗你個帖今日急不及待轉咗盤囉!
個盆已有果, 而家換盆, 會唔會危險咗D?
唔怕掛, 做咗風險評估及好小心架罅!

2010-04-11-23.jpg 2010-04-11-22.jpg 2010-04-11-20.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-4-11 22:59:56 |顯示全部樓層
<合掌瓜>隨時食得囉!

2010-04-11-19.jpg 2010-04-11-18.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-4-11 23:11:57 |顯示全部樓層
vicky 話種<野葛菜>喎!
細心睇吓....哈哈, 俾我揾到嘞!
試吓人工種植會點先....

你地唔好學亞 -- <野葛菜> -- 好惹蟲架!

2010-04-09-16.jpg 2010-04-09-15.jpg 2010-04-09-14.jpg 2010-04-09-13.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-4-11 23:41:17 |顯示全部樓層

嘩! 你地咁多招(椒), 真係頂唔順呀! 唉, 單係墨西哥名種辣椒已超過二百種嘞, 噉....

我就冇乜招嘞, 種黎種去都係嗰幾樣啫, 嘻嘻!

2010-04-08-9D.jpg 2010-04-08-10.jpg 2010-04-08-11.jpg 2010-04-11-39.jpg
回復

vicky 發表於 2010-4-12 00:46:08 |顯示全部樓層
回復 11385# 花園仔
多谢花老师甘勤力呀,仲记得我话种野葛菜,又贴埋图比睇我
我响街市买左,叶叶上真系好多个窿啦,比虫咬既
不过今日我又买左盘臭草翻来,希望可以几时想吃绿豆沙就记得佢啦~~~~
我个露台下午2--5点先有太阳,唔知道种咩好呀?我好想种有机菜比我个细女吃,宜家佢3个月大,种得来都差唔多啦,
见到你个花园,我真系流晒口水呀
回復

JicJicmom 發表於 2010-4-12 14:19:14 |顯示全部樓層
回復 11386# 花園仔
我就冇乜招嘞, 種黎種去都係嗰幾樣啫, 嘻嘻!
========================================
老師0既飛碟椒, 好似大鵬展翅!!!     
黎緊我又會種老師0既靚椒同七彩靚椒了......
回復

kerorozIL 發表於 2010-4-12 18:57:47 |顯示全部樓層
老師好~
這棵是否南瓜?
仲有咁細棵開花,有冇問題?
唔該~~
回復

花園仔 發表於 2010-4-12 22:31:39 |顯示全部樓層
回復 11387# vicky
多謝花老師甘勤力呀,仲記得我話種野葛菜,又貼埋圖比睇我
我響街市買左,葉葉上真系好多個窿啦,比蟲咬既
不過今日我又買左盤臭草翻來,希望可以幾時想吃綠豆沙就記得佢啦~~~~
我個露臺下午2--5點先有太陽,唔知道種咩好呀?我好想種有機菜比我個細女吃,宜家佢3個月大,種得來都差唔多啦,
見到你個花園,我真系流曬口水呀
================================================

vicky及大家晚上好!

我貪得意睇吓人工無蟲種植<野葛菜>會點啫!

臭草好易種, 我今年插咗拾幾枝呢....

露臺下午2--5點先有太陽種乜嘢好?
最好請教與你環境嘅網友嘞, 嘻嘻!

插枝嘅<臭草>等緊朋友攞去種呢!

2010-04-12-14.jpg 2010-04-12-15.jpg 2010-04-12-16.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-4-12 22:38:16 |顯示全部樓層
回復 11388# JicJicmom

老師0既飛碟椒, 好似大鵬展翅!!!     
黎緊我又會種老師0既靚椒同七彩靚椒了......
==========================

積媽好!
<靚椒同七彩靚椒>而家都啱種,
舊有嘅依然長緊椒, 新種嘅生長得唔錯架!

舊招 -- <靚椒>而家依然長緊椒呢!

回復

花園仔 發表於 2010-4-12 22:51:36 |顯示全部樓層
老師好~

這棵是否南瓜?
仲有咁細棵開花,有冇問題?
唔該~~
=======================

小朋友好,

棵嘢咁奀瘦架, -- 估唔到係乜嘢瓜啵!
佢發育不良仲有埋花冧添,
快啲移種大盤, 採光添肥剪花冧啦!

發咗芽囉!

木瓜

回復

vicky 發表於 2010-4-12 22:54:35 |顯示全部樓層
回復 11390# 花園仔
花老师,可否教我点插枝呀臭草,等我吃唔晒都可以放响露台驱蚊呀~~~哈哈
回復

花園仔 發表於 2010-4-12 23:00:32 |顯示全部樓層

咁無聊睇吓我幾年前行花展用5蚊買翻黎嘅蘭花啦,
佢開枝散葉分咗好多盤送俾朋友做伴手禮架罅!

注意睇圖請多手體張圖上點擊一下, 放大D清楚好多架!

呢張好似靚D噉啵!

回復

kerorozIL 發表於 2010-4-12 23:04:32 |顯示全部樓層
花老師,我想問用新既泥土種植,隔幾耐先開始施肥?
因為我驚太早施肥植物會肥死
回復

花園仔 發表於 2010-4-12 23:15:26 |顯示全部樓層
回復 11395# kerorozIL

花老師,我想問用新既泥土種植,隔幾耐先開始施肥?
因為我驚太早施肥植物會肥死
================================

移種後棵嘢開始植標新葉先開始施薄肥,
等佢枝條快速延伸就可施正肥嘞!
回復

花園仔 發表於 2010-4-12 23:31:28 |顯示全部樓層
回復 11393# vicky
花老师,可否教我点插枝呀臭草,等我吃唔晒都可以放响露台驱蚊呀~~~哈哈

==============================================

求其剪條出黎....剪開幾丫....自己睇嘞!
http://hkplants.com/viewthread.p ... extra=&page=515 -- 10286# 有圖吖
回復

花園仔 發表於 2010-4-12 23:36:58 |顯示全部樓層
<羅馬生菜>苗苗進展良好!

回復

花園仔 發表於 2010-4-12 23:39:45 |顯示全部樓層
<紅梗潺菜>食咗第一次, 等佢標橫丫....

回復

花園仔 發表於 2010-4-12 23:44:16 |顯示全部樓層
Alison, 真係唔好意思嘞!

荷蘭帶翻黎嘅豆豆自己留種籽竟然會爬爬喎!

回復