乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209734 19848
花園仔 發表於 2010-4-7 00:19:01 |顯示全部樓層
今日摘咗D泰國蕃茄....

2010-04-06-8.jpg 2010-04-06-9.jpg 2010-04-06-12.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-4-7 00:24:10 |顯示全部樓層
呢两個孖仔<合掌瓜>條柄黐埋一齊好難分開包,
D吉吉平面袋又唔夠大, 結果揾咗以前包楊桃用嘅大袋,
一於包起佢地, 42G不織布架, 幾惡嘅果蠅都冇有怕啦! 嗜嘻!

2010-04-06-41.jpg 2010-04-06-42.jpg 2010-04-06-45.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-4-7 00:28:21 |顯示全部樓層
<甜豆>開花結果囉!

2010-04-06-49.jpg 2010-04-06-50.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-4-7 00:37:20 |顯示全部樓層
貓貓話: <Basil, 應該食得,不過唔知點食....>

我啲蕃茄就知點食嘞....

整咗啲<純味蕃茄醬>

2010-04-06-22.jpg 2010-04-06-23.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-4-7 00:42:45 |顯示全部樓層
梗係唔止咁少啦!
朋友黎到冇理由空手走架馬!

伴手禮 -- 盒装係即食品!

2010-04-06-18.jpg 2010-04-06-20.jpg 2010-04-06-20D.jpg
回復

mono 發表於 2010-4-7 00:50:03 |顯示全部樓層
做老師朋友真幸福!
回復

花園仔 發表於 2010-4-7 00:54:21 |顯示全部樓層
仲有好多....算啦, 好夜嘞, 阻住你哋瞓教添....
講晚安前又問吓大家, 你估呢揪蕃茄用黎點食呢?

回復

花園仔 發表於 2010-4-7 01:01:53 |顯示全部樓層
回復 11326# mono
做老師朋友真幸福!
====================

Mill好,
嘻嘻, 我都係噉話嘞! 魚魚都同意喎 -- 梗係啦, 日日食生蝦啵!

晚安!

回復

soy 發表於 2010-4-7 01:16:21 |顯示全部樓層
我估呢揪蕃茄晒乾來做意粉or簿餅
老師d泰國蕃茄真係好靚呀~
回復

alilovebyj 發表於 2010-4-7 09:40:55 |顯示全部樓層
你試吓種唔種到啦, 唔使搭架都得
-------------------------------------
種唔搭架0既豆豆,岩我啊!

我也在煩惱今年如何搭架比瓜瓜去生長!

原味蕃茄醬,又幾得喎,連個樽都襯番 (樽蓋有蕃茄圖案,應該以前都係裝蕃茄醬吧!)

至於摘咗頂個盆蕃茄,看去似南陽品種0既櫻桃啊!幾靚仔,唔通老師攞黎曬乾做口果???
回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-4-7 10:39:30 |顯示全部樓層
回復 11321# 花園仔
老師...早!!果度點止一D蕃茄呀...  
唔知....之前O既帖有冇分享過點植花老師牌茄醬呢??我仲未睇到...
回復

EE閒人 發表於 2010-4-7 16:54:38 |顯示全部樓層
除去“頂”,我估老師就咁生食。yummy yummy....
回復

小寶 發表於 2010-4-7 16:57:41 |顯示全部樓層
回復 11327# 花園仔
你估呢揪蕃茄用黎點食呢?
==================
我估用來整蕃茄炒蛋
回復

惡姨 發表於 2010-4-7 17:04:17 |顯示全部樓層
撈沙律食嘅
回復

Nancy 發表於 2010-4-7 17:17:57 |顯示全部樓層
本來想睇晒先同大家打招呼,睇左幾日都係到145頁, 結果都係忍唔住先同大家say hi...........
老師,你種d野真係好add7icon
回復

小牛 發表於 2010-4-7 17:34:40 |顯示全部樓層
老師好!
見到老師棵合掌瓜大豐收,好羨慕!add2icon
我o個棵俾棵蕃茄迫到埋牆 (佢地 share 一個發泡膠箱)……
有花冧又開唔成……養多佢一陣,再唔得就……

老師想請教苦瓜係咪要好耐先發芽?我都落左種 10-11日啦,掘開黎睇,郁都無郁過……
回復

花園仔 發表於 2010-4-7 17:37:44 |顯示全部樓層
蛙太:
我估呢揪蕃茄晒乾來做意粉or簿餅
老師d泰國蕃茄真係好靚呀~
Alison:
摘咗頂個盆蕃茄,看去似南陽品種0既櫻桃啊!幾靚仔,唔通老師攞黎曬乾做口果???
閒雲:
除去“頂”,我估老師就咁生食。yummy yummy....
小寶:
我估用來整蕃茄炒蛋
惡E:
撈沙律食嘅
===========================================

大家好!
本來大家都估得中!
可惜天氣差, 想曬乾都唔得!
生食隨時有, 唔使摘咁多!
炒蛋及撈沙律食? -- 咁多要好多人至食得曬啵(小寶網叙就啱!)

用黎煲湯呀!
蕃茄 + 薯仔 + 紅蘿蔔 + 長條南瓜 + 洋蔥 + 靚靚唐棑 =
!
回復

花園仔 發表於 2010-4-7 17:49:11 |顯示全部樓層
回復 11330# alilovebyj
原味蕃茄醬,又幾得喎,連個樽都襯番 (樽蓋有蕃茄圖案,應該以前都係裝蕃茄醬吧!)

回復 11331# BTG_CARMEN
之前O既帖有冇分享過點植花老師牌茄醬呢??我仲未睇到...
==================================

Alison, 装蕃茄醬啲樽係之前超市買野食完留低再循環使用啫, 冇心架! 嘻嘻!

BTG_CARMEN, 使乜我教吖 -- 網上大把資料, 我都係學人地嘅啫!
回復

花園仔 發表於 2010-4-7 17:56:47 |顯示全部樓層
回復 11335# Nancy
本來想睇晒先同大家打招呼,睇左幾日都係到145頁, 結果都係忍唔住先同大家say hi...........
老師,你種d野真係好得
=====================

你好!
慢慢睇囉!

我覺得普通啫, 有得有唔得啦,
得就拎出黎開心吓, 唔得嗰啲就....人係噉架啦! 呵呵!

總之大家互相學習囉!
回復

花園仔 發表於 2010-4-7 18:03:43 |顯示全部樓層

回復 11336# 小牛
老師好!
見到老師棵合掌瓜大豐收,好羨慕!
我o個棵俾棵蕃茄迫到埋牆 (佢地 share 一個發泡膠箱)……
有花冧又開唔成……養多佢一陣,再唔得就……

老師想請教苦瓜係咪要好耐先發芽?我都落左種 10-11日啦,掘開黎睇,郁都無郁過……
===============================

小牛好!
耐心啲實得架!

苦瓜種籽發芽(大部份)係好耐架, 唔好心急喎!
建議: 分盤仔落多幾粒種籽, 到時揀苗移種啦!

回復