乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209735 19848
vicky 發表於 2010-4-7 18:27:30 |顯示全部樓層
回復  vicky
請問花老師,野葛菜有無種子架?可以用種子繁殖嗎
==============================

vicky及 ...
花園仔 發表於 2010-4-6 19:50

多谢花老师回复呀
我买左啦,但见到有黄色既种子,结果就手多多甘放落泥度试下得唔得,不过我唔系用塘泥,用培土,唔知道大唔大,希望有结果啦
如果用菜头种,应该点CUT呀?我买回来的,只有主根,没有细根的,唔知道生唔生呀,花老师,可以教我点剪剩个头来种吗?
回復

huen923 發表於 2010-4-7 20:06:32 |顯示全部樓層
回復 11321# 花園仔
今日摘咗D泰國蕃茄....
====================
吾喺"摘咗D".....喺好多呀!!!!!!
回復

花園仔 發表於 2010-4-7 23:45:52 |顯示全部樓層

回復 11341# vicky

回復 11312# vicky
請問花老師,野葛菜有無種子架?可以用種子繁殖嗎
==============================

vicky及大家晚上好!

<野葛菜>好易生長啫, 種籽及根頭種都得.
方法係幫襯生草藥檔或街市旁阿婆,
買D連頭根嘅新鮮<野葛菜>返去煲湯,
留幾棵種體牆邊角落, 遲D生到四圍都係啦!

===============================

多謝花老師回復呀
我買左啦,但見到有黃色既種子,結果就手多多甘放落泥度試下得唔得,不過我唔系用塘泥,用培土,唔知道大唔大,希望有結果啦
如果用菜頭種,應該點CUT呀?我買回來的,只有主根,沒有細根的,唔知道生唔生呀,花老師,可以教我點剪剩個頭來種嗎?

================================

唔使客氣, <野葛菜>粗嘢黎啫, 一般好少人種嘅, 都係野生多....
如果種籽夠老乜嘢泥土佢都發芽啦, 何況係培養土咁正添!
我未試過用頭根種架, 我諗你試吓插種囉(成棵或留1/3試吓啦!), 保持泥土濕潤就OK啦!
總而言之最簡單就係用種籽種嘞! 實得架!
回復

花園仔 發表於 2010-4-7 23:52:40 |顯示全部樓層
回復 11342# huen923
吾喺"摘咗D".....喺好多呀!!!!!!
=====================

你好!
有幾多吖! 嘻嘻!

夢裡花落知多少

回復

花園仔 發表於 2010-4-8 00:06:54 |顯示全部樓層
第三日嘅<羅馬生菜>發芽情況:

2010-04-07-4.jpg 2010-04-07-5.jpg 2010-04-07-6.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-4-8 00:09:19 |顯示全部樓層
移種咗嘅<沙律生菜>兀翻曬起身啦!

2010-04-07-3.jpg 2010-04-07-2.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-4-8 00:15:06 |顯示全部樓層
講晚安前請吓呢棵<長尖椒>先啦!

認真低招啵, 10吋高咋, 不過啲椒就好長嘞....

2010-04-06-39.jpg 2010-04-06-40.jpg 2010-04-06-38.jpg 2010-04-06-36.jpg 2010-04-06-37.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-4-8 00:26:39 |顯示全部樓層
晚安!

今日盤巴西鳶尾蘭又開咗18朵花花(第三波),
怕大家悶求其特寫算嘞....

2010-04-07-15.jpg 2010-04-07-18.jpg
回復

vicky 發表於 2010-4-8 02:30:39 |顯示全部樓層
回復 11343# 花園仔
真系SORRY呀。。。。
我另外想请教,我种生菜,发左芽,通常3片叶子的时候,风一吹就训低瓜左,成日都种唔大,有咩办法呀?
多谢花老师呀
回復

新仔 發表於 2010-4-8 11:45:55 |顯示全部樓層
老師好呀, 見到你嘅椒椒好靚呀

想問吓唔知點解我室內種嘅扁辣椒開完花後

成朵花枯毁, 失落黎, 唔結果???
回復

花園仔 發表於 2010-4-8 14:33:49 |顯示全部樓層
回復 11349# vicky
回復 11343# 花園仔
真系SORRY呀。。。。
我另外想請教,我種生菜,發左芽,通常3片葉子的時候,風一吹就訓低瓜左,成日都種唔大,有咩辦法呀?
多謝花老師呀
=====================================

你好!
生菜好易種, 主要係佢蟲害少, 只要注意吓水份控制,  薄(氮)肥多施就OK啦!

直播就注意到咁上下發現啲葉長了了, 主根浮出泥面咪用碎泥冚翻佢傍吓佢咪唔易瞓低囉!

要移苗就等苗苗有3吋以上及有3-4塊真葉先移種, 移種最好體傍晚避開猛烈陽光,
移苗初期要避開陽光直接照射及高溫(可以利用遮光網),
淋水小心將葉片黐落泥度UP爛及起唔翻身....
大風咪遮遮佢囉, 你唔係大規模種植吖馬....

種生菜有乜咁難喎!
第四日嘅<羅馬生菜>苗苗

2010-04-08-2.jpg 2010-04-08-3.jpg

主根浮出泥面咪用碎泥冚翻佢傍吓佢咪唔易瞓低囉!

要移苗就等苗苗有3吋以上及有3-4塊真葉先移種

回復

花園仔 發表於 2010-4-8 14:57:19 |顯示全部樓層
回復 11350# 新仔
老師好呀, 見到你嘅椒椒好靚呀

想問吓唔知點解我室內種嘅扁辣椒開完花後

成朵花枯毁, 失落黎, 唔結果???
============================

新仔好!
椒椒跌花嘅原因好多,
自花授粉成功否與除咗植物本身問題外,
欠缺陽光, 溫度高低, 濕度是否合適, 水多水少, 肥多肥少, 空氣唔好....都會受影响架!

睇吓用吉吉$30 - 12吋盤種嘅<飛碟辣椒>嘅現時情況啦!
高度4呎, 覆蓋範圍5呎直徑, 結椒100隻以上及開花結果中....

2010-04-06-29.jpg 2010-04-06-34.jpg 2010-04-06-33.jpg 2010-04-06-35.jpg 2010-04-08-5.jpg
回復

kerorozIL 發表於 2010-4-8 15:47:19 |顯示全部樓層
結椒100隻以上
=========
老師真好野,結咁多椒
回復

a09chan 發表於 2010-4-8 17:26:28 |顯示全部樓層
花園仔老師好,大家好。呢度真係一本百科全書,我日日追舊post都追到唔
捨得走。
回復

花園仔 發表於 2010-4-8 23:51:18 |顯示全部樓層

回復 11353# kerorozIL
老師真好野,結咁多椒
=================

小朋友你都好野吖, 影咁多相!

小寶話撘棚種冬瓜節瓜, 人字棚就最適合洛,  一陣就撘好曬嘞!
我撘平頂架係唔正宗嘅, 只係有利欣賞嘅啫! 嘻嘻!

瓜豆棚參考圖片

2004-04-14-1.jpg 2004-04-14-2.jpg 2004-04-14-3.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-4-9 00:02:43 |顯示全部樓層
回復 11354# a09chan
花園仔老師好,大家好。呢度真係一本百科全書,我日日追舊post都追到唔
捨得走。
==================================

你好!
多啲黎玩啦!
呢個<農業植物>版除咗<熱門被黑>外24小時全年無休架!

種得唔理想嘅士多啤梨

回復

花園仔 發表於 2010-4-9 00:20:40 |顯示全部樓層
由於vicky問及<野葛菜>繁殖嘅事, 使我對<野葛菜>重新關注一下.
翻查舊資料, 而家正值採收時間啵,
到地上尋查 -- 點解一棵都見唔到嘅!
最大原因係去年天氣長冷影響啫,
我諗就快會出現架罅!
(阿婆有得賣啵 -- 人地種架馬! 唔係野生架!)

翻查舊資料, 而家正值採收時間啵!

2004-03-31-1.jpg 2004-03-31-2.jpg

到地上尋查 -- 點解一棵都見唔到嘅!

2010-04-08-14.jpg 2010-04-08-13.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-4-9 00:32:49 |顯示全部樓層
白蘭又結咗好多花冧囉!

回復

花園仔 發表於 2010-4-9 00:39:15 |顯示全部樓層
第一棵<心薯>爬緊架嘞, 第二棵先剛剛突出泥面!
嗱, 同樣種塊, 同樣嘅種植條件都會有出芽嘅時間差距! 呵呵!

回復

花園仔 發表於 2010-4-9 00:47:40 |顯示全部樓層

兄日會有陽光嘞, 好嘢!

晚安!

回復