乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209738 19848
花園仔 發表於 2010-3-18 12:47:35 |顯示全部樓層

回復 11021# 小寶
老師好!

<獨子蒜>是否用街市買的就可以種?

另外我d蔥都是老老黃黃咁, 蔥頭比你相中顯示的較細, 現在是否可以採收等到9月再種? 還是食左佢算數呢?

=======================================

小寶好!

哈哈, 都話<獨子蒜>洛, 即係一條得一個囉,
我係用鄉下帶出黎未經加工嘅<獨子蒜>種架,
好攪笑, 一粒種翻一粒仲縮曬水 -- 正一嘥米飯! 唔好種牙!!

D蔥老老黃黃咁係唔夠養份(要磷氮肥多D, 俾D草木灰佢啦!)
或泥土唔啱佢, 又或者佢已老囉!
蔥頭太細(孬種)唔好再用嘞, 食左佢算數啦!

注意睇圖請多手體張圖上點擊一下, 放大D清楚好多架!

D獨子蒜係街市貨, 自種嘅太失禮唔傳上囉!

蔥蔥體紅菜頭附近黐到金糠(磷肥)唔理佢都粗粗壯壯啦!

回復

花園仔 發表於 2010-3-18 13:01:10 |顯示全部樓層
請體吓琴日<中國紅頭香蔥>挖採曬乾做種籽情況:

2010-03-17-27.jpg 2010-03-17-28.jpg 2010-03-17-29.jpg 2010-03-17-30.jpg 2010-03-17-31.jpg

圖上係中國蒜頭仔

回復

小寶 發表於 2010-3-18 13:19:23 |顯示全部樓層
回復 11022# 花園仔
    D蔥老老黃黃咁係唔夠養份(要磷氮肥多D, 俾D草木灰佢啦!)
或泥土唔啱佢, 又或者佢已老囉!
蔥頭太細(孬種)唔好再用嘞, 食左佢算數啦!

蔥蔥體紅菜頭附近黐到金糠(磷肥)唔理佢都粗粗壯壯啦!

=======================
好, 一陣馬上加番d骨粉草木灰!
回復

花園仔 發表於 2010-3-18 17:47:57 |顯示全部樓層
小心! 狗蚤仔四圍跳呀!

白菜心被摧殘情況:

回復

花園仔 發表於 2010-3-18 17:53:12 |顯示全部樓層
同樣係十字花科嘅盤種60日菜心就一D事都冇,
梗係啦, 佢種體網室入邊吖馬!

回復

花園仔 發表於 2010-3-18 17:55:33 |顯示全部樓層
<泰國茄子>可以移種囉!

回復

花園仔 發表於 2010-3-18 17:57:46 |顯示全部樓層
<紅梗潺菜>好健康呢!

回復

花園仔 發表於 2010-3-18 18:00:57 |顯示全部樓層
16日落咗荷蘭翻黎嘅豆豆

回復

花園仔 發表於 2010-3-18 18:06:11 |顯示全部樓層
回復 11020# 小牛
其實我一路都想問,鳳眼果點食既呢?
======================

你好!
當佢栗子感食囉! 嘻嘻!

士多啤梨點食都咁香甜!

回復

kerorozIL 發表於 2010-3-18 18:08:13 |顯示全部樓層
花老師你好
請問植物缺肥會點?
回復

花園仔 發表於 2010-3-18 18:29:02 |顯示全部樓層
回復 11030# kerorozIL
花老師你好
請問植物缺肥會點?
=================

小朋友你好!

植物缺肥與人類缺維他命一樣囉!
瘦弱, 缺抗病能力....

仲有: 好似回帖使用
<引用> 感, 將人地D發言刪咗一大段,
有時都唔知佢噏乜, 又係似植物缺肥咁囉, 呵呵!

如果<美國翠莉蘆薈>缺肥嘅話, 試問邊會咁肥厚吖!

2010-03-17-25.jpg 2010-03-18-4.jpg 2010-03-18-6.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-3-19 11:32:41 |顯示全部樓層
大家好!

啱啱搞掂咗葡萄架嗰两棵含掌瓜咋!
有第一朶乸花囉! 可惜公花仲係含緊苞,
點亞? -- 一於同佢人工授粉啦!

到牆邊揾另兩棵合掌瓜, 摘D公花落黎,
用夾夾將公花雄蕊嘅花粉擦落乸花雌蕊嘅柱頭度,
然後包翻個袋, 等....

牆邊兩棵合掌瓜好多公乸花啵!

2010-03-11-3.jpg 2010-03-11-4.jpg 2010-03-11-5.jpg 2010-03-11-6.jpg 2010-03-11-7.jpg 2010-03-19-15.jpg 2010-03-19-16.jpg 2010-03-19-17.jpg

葡萄架嗰两棵含掌瓜有第一朶乸花囉! 可惜公花仲係含緊苞!

2010-03-16-30.jpg 2010-03-16-29.jpg 2010-03-16-28.jpg 2010-03-19-19.jpg

同佢做咗人工授粉囉!

2010-03-19-11.jpg 2010-03-19-12.jpg 2010-03-19-20.jpg
回復

kwanyeehui 發表於 2010-3-19 11:47:49 |顯示全部樓層
入來看帖都開心, 一年四季都有野食.
回復

小牛 發表於 2010-3-19 17:16:23 |顯示全部樓層
回復 11020# 小牛
其實我一路都想問,鳳眼果點食既呢?
你好!
當佢栗子感食囉! 嘻嘻!
原來如此~~唔該老師!
回復

小牛 發表於 2010-3-19 17:25:23 |顯示全部樓層
老師好!
我剛係網上見到的,與你分享,
不過可以你早已經試過啦!

桑椹為桑樹的果穗,又名桑棗.有黑,白兩色,藥典稱之為[文武實],成熟時紫黑色,味甜多汁. 其味甘,性寒,有補肝益,腎熄風滋液及養血之效.
     現時鮮桑椹子當造,15元有兩籃,民間食療會用鮮桑椹酒浸酒,用來作保健酒飲用.有補血開胃,明目,安神,清潤而不燥,中老年人經常飲用,可使白髮變黑.
     用料: 新鮮桑椹4兩,白酒(米酒,糯米酒都可以)8兩.
     做法: 桑椹用冷開水沖洗,瀝乾後放入玻璃瓶內,倒入白酒,浸2星期即可飲用.每天2湯匙,分2次服.
     ~ 小貼士: 桑椹酒對貧血和風濕骨痛人士很適合.但未熟透的桑椹不宜食.
回復

花園仔 發表於 2010-3-19 20:25:04 |顯示全部樓層
回復 11033# kwanyeehui
入來看帖都開心, 一年四季都有野食.
=====================

大家好!

個個一年四季都有嘢食架啦! 嘻嘻!

日日都有蕃茄收....

仲有棑食架!

回復

花園仔 發表於 2010-3-19 20:30:04 |顯示全部樓層
回復 11035# 小牛
桑椹為桑樹的果穗,又名桑棗.有黑,白兩色,藥典稱之為[文武實],成熟時紫黑色,味甜多汁. 其味甘,性寒,有補肝益,腎熄風滋液及養血之效.
     現時鮮桑椹子當造,15元有兩籃,民間食療會用鮮桑椹酒浸酒,用來作保健酒飲用.有補血開胃,明目,安神,清潤而不燥,中老年人經常飲用,可使白髮變黑.
     用料: 新鮮桑椹4兩,白酒(米酒,糯米酒都可以)8兩.
     做法: 桑椹用冷開水沖洗,瀝乾後放入玻璃瓶內,倒入白酒,浸2星期即可飲用.每天2湯匙,分2次服.
     ~ 小貼士: 桑椹酒對貧血和風濕骨痛人士很適合.但未熟透的桑椹不宜食.
==============================================

小牛好!
多謝上傳資料, 不過我都係獨沽一味整果醬唧! 嘻嘻!

今日採摘嘅桑椹子

回復

kerorozIL 發表於 2010-3-19 20:35:13 |顯示全部樓層
大家好!
同佢做咗人工授粉囉!
================================
請問花老師
雄花要剪下來的嗎?
回復

花園仔 發表於 2010-3-19 20:52:47 |顯示全部樓層
回復 11038# kerorozIL
大家好!
同佢做咗人工授粉囉!

================================
請問花老師
雄花要剪下來的嗎?

小朋友,
一般合掌瓜嘅雄花俾雌花多好多嘅.
剪雄花落黎係體唔阻礙棵嘢正常生長情況下, 又方便進行人工授粉嘅操作啫,
你亦可以掃雄蕊嘅花粉落黎, 放體雌蕊嘅柱頭度格, 不過D花好細朶, 大力D都跌落地啦!
回復

JodieC 發表於 2010-3-20 02:02:57 |顯示全部樓層

老師.. 有幾個問題想請教吓你架…
1.        前兩日, 係陳X記買左個盤種粟米… 不過無去水O架.. 要自己鑽O..之前我見老師d菜盤d去水O係側邊… 老師可唔可以教一教我鑽O鑽幾多個先夠好去水呀?? 係咪好似你D菜盤咁鑽側邊.. 咁你個盤底有無去水O架…
2.        木瓜苗 : 老師, 我棵木瓜苗係咪有蟲呀.. 但又唔係好似帖上睇到既線蟲… 係葉中間又穿左個O仔.. 好奇怪..
3.        亂左 : 呢兩盤媽咪撈亂左, 落完木瓜又落辣椒… 我知道D葉尖尖地既係辣椒葉.. 咁係唔係食得架?? 另外, 木瓜唔係楓葉型架咩… 點解D葉係圓形既??? (D種子係食完木瓜 子天椒 留低D核黎架..)
4.        不知名既植物 : 我果到成日有好多雀仔飛黎飛去.. 有幾棵植物都係野生架… 請問老師呢D植物叫咩名呀?
回復