乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209740 19848
花園仔 發表於 2010-4-5 23:57:43 |顯示全部樓層

回復 11298# JodieC

老師.. 想問一下你呢d番薯葉係用邊一只番薯種架... 係味係街市是但買個番薯就可以種到架...
咁食完d葉.. 個蕃薯仲食唔食得架.. Thank you 老師先.. 因為我又想試吓種...
====================================

你好!
我嗰D番蕃苗係朋友提供嘅, 試過好食先長期栽種架!

你想食番蕃苗可以用番薯發芽, 長苗, 出藤, 摘葉食....
我帖多有提及架.

我就分得好清楚, 種番薯食定係種番薯苗食架嘞....

噉你食完番薯葉下面又收到番薯點解唔食得呢! 食得!
回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-4-6 00:01:41 |顯示全部樓層

回復 11300# 花園仔
我都知衰o架勒...不過個苗格細...我見d根走出尼咪移種囉...咁要唔要重新再種過呢..??
===========================================
老師o既合掌瓜綠到打左臘咁...
回復

花園仔 發表於 2010-4-6 00:04:02 |顯示全部樓層
新種嘅<合掌瓜>就黎食得囉 -- 成4吋長嘞!

回復

花園仔 發表於 2010-4-6 00:19:22 |顯示全部樓層

回復 11302# BTG_CARMEN

我都知衰o架勒...不過個苗格細...我見d根走出尼咪移種囉...咁要唔要重新再種過呢..??

老師o既合掌瓜綠到打左臘咁...
==============================================

就算苗格細你都要大棵D -- 最少要有4塊真葉至好郁佢呀!

唔死就唔使, 死咗咪重新再種過囉!

D合掌瓜你種出黎都一樣咁靚嘅啫 -- 最緊要笠袋!

大蕃茄移種咗幾穩陣!

回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-4-6 00:34:50 |顯示全部樓層

回復 11304# 花園仔
係....知道勒....老師....下次唔會咁心急o架勒!!add11icon
仲有一棵未移...原本諗住o係天台用盆種...而家要睇情況...
===================================
老師...節瓜係唔係生長得慢d o架呢??
回復

花園仔 發表於 2010-4-6 00:45:23 |顯示全部樓層
回復 11305# BTG_CARMEN
係....知道勒....老師....下次唔會咁心急o架勒!!
仲有一棵未移...原本諗住o係天台用盆種...而家要睇情況...

老師...節瓜係唔係生長得慢d o架呢??
===========================

節瓜生長速度同其他瓜類差唔多嘅啫,
只因先棑天氣太差或自留種籽質量未確定先至咁慢咋!

直播體菜盤嘅荷蘭帶翻黎豆豆出芽嘞!

回復

花園仔 發表於 2010-4-6 00:48:05 |顯示全部樓層
用黎留種籽嘅<火箭菜>

回復

花園仔 發表於 2010-4-6 00:51:25 |顯示全部樓層
晚安!

2010-03-31-31.jpg 2010-03-31-31D.jpg
回復

JodieC 發表於 2010-4-6 01:19:01 |顯示全部樓層
回復 11301# 花園仔
老師.. 想問一下你呢d番薯葉係用邊一只番薯種架... 係味係街市是但買個番薯就可以種到架...
咁食完d葉.. 個蕃薯仲食唔食得架.. Thank you 老師先.. 因為我又想試吓種...
====================================

你好!
我嗰D番蕃苗係朋友提供嘅, 試過好食先長期栽種架!

你想食番蕃苗可以用番薯發芽, 長苗, 出藤, 摘葉食....
我帖多有提及架.

我就分得好清楚, 種番薯食定係種番薯苗食架嘞....

噉你食完番薯葉下面又收到番薯點解唔食得呢! 食得!
...................................................................................
老師晚安...
嗯.. 知道啦 ... 等我又學老師你咁分開"食苗" & "食根" 咁試吓先... 唔該o西老師
回復

alilovebyj 發表於 2010-4-6 09:28:00 |顯示全部樓層
我仲有吹波節瓜種籽啵
.............................................

老師,今日積媽會比種子我,佢話係你d分享黎架……呵呵…吹波啊!

還有……老師定植蕃茄0既花槽有幾大呢?蕃茄好似幾密咁!因為佢地會長到好「亞渣」,而且花槽點都比用盆種多地方。

……原來荷蘭帶番黎0既豆豆,岩種啊?係咪白色好大粒個d……如果係,我又下種了。
回復

花園仔 發表於 2010-4-6 11:45:00 |顯示全部樓層
回復 11310# alilovebyj
老師,今日積媽會比種子我,佢話係你d分享黎架……呵呵…吹波啊!

還有……老師定植蕃茄0既花槽有幾大呢?蕃茄好似幾密咁!因為佢地會長到好「亞渣」,而且花槽點都比用盆種多地方。

……原來荷蘭帶番黎0既豆豆,岩種啊?係咪白色好大粒個d……如果係,我又下種了。
===============================================

Alison, JodieC及大家午安!

哈哈, 嗰張相片係舊年三月嘅, 示範俾 BTG_CARMEN 睇嘅啫!
蕃茄株距係400mmX500mm, 密咗D啦!

係呀! 你試吓種唔種到啦, 唔使搭架都得, 幾好玩架!

呢隻加拿大帶種籽翻黎嘅四季豆節節攀高囉!
用網圍住嘅係吹波節瓜嘞!

2010-04-06-6.jpg 2010-04-06-5.jpg
回復

vicky 發表於 2010-4-6 18:25:39 |顯示全部樓層
請問花老師,野葛菜有無種子架?可以用種子繁殖嗎
回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-4-6 19:22:15 |顯示全部樓層
回復 11306# 花園仔
節瓜生長速度同其他瓜類差唔多嘅啫,
只因先棑天氣太差或自留種籽質量未確定先至咁慢咋!
oic...我都覺得我棵節瓜長得好慢...苦瓜一齊落種...而家苦瓜已經高佢成呎幾lu...
我想問...... ...你o地提及的吹波節瓜同普通節瓜係唔係唔同o既呢??
回復

花園仔 發表於 2010-4-6 19:50:50 |顯示全部樓層
回復 11312# vicky
請問花老師,野葛菜有無種子架?可以用種子繁殖嗎
==============================

vicky及大家晚上好!

<野葛菜>好易生長啫, 種籽及根頭種都得.
方法係幫襯生草藥檔或街市旁阿婆,
買D連頭根嘅新鮮<野葛菜>返去煲湯,
留幾棵種體牆邊角落, 遲D生到四圍都係啦!
回復

花園仔 發表於 2010-4-6 19:56:32 |顯示全部樓層
回復 11313# BTG_CARMEN
oic...我都覺得我棵節瓜長得好慢...苦瓜一齊落種...而家苦瓜已經高佢成呎幾lu...
我想問...... ...你o地提及的吹波節瓜同普通節瓜係唔係唔同o既呢??

你好!
吹波節瓜係我舊年所種嘅普通節瓜啫!
因為個瓜瓜大得好快, 似吹波噉, 佢地咪叫佢做<吹波節瓜>囉!
回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-4-6 20:37:21 |顯示全部樓層
回復 11315# 花園仔
花老師...晚安!!
哈哈...我仲以為老師又種d新o野比我o地睇...
回復

花園仔 發表於 2010-4-6 23:56:01 |顯示全部樓層
回復 11316# BTG_CARMEN
回復 11315# 花園仔
花老師...晚安!!
哈哈...我仲以為老師又種d新o野比我o地睇...
===========================

哈哈, 我有新嘢種梗會通知大家架!

好似控制到啵!

2010-04-06-28.jpg 2010-04-06-28D.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-4-7 00:03:25 |顯示全部樓層
黄花嘅<紫茉莉>近來大咗好多!

2010-04-06-48.jpg 2010-04-06-47.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-4-7 00:08:47 |顯示全部樓層
琴日中午灑播嘅<羅馬生菜>種籽今日就發芽囉!
睇黎發芽率幾高添! (乜平記買嘅!)

2010-04-06-26.jpg 2010-04-06-27.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-4-7 00:15:22 |顯示全部樓層
假期前嘅<沙律生菜>

新嘅會種體網室為主....

2010-03-31-65.jpg 2010-03-31-66.jpg
回復