乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209743 19848
小寶 發表於 2010-4-4 22:42:01 |顯示全部樓層
回復 11265# huen923
無點玩喎.....泰國茄煮Green Curry, 不過吾覺好食, 因D籽好粒粒, 好硬
與紫茄比較....紫茄滑好多,D籽又吾粒粒/硬....!!!!當然吾喺煮咖哩....只不過蝦米切碎加粉絲蒸
gaeng kieow waan  XXX (自己填嘞!)  ------- 拼吾到音TIM.....填吾到....
============================
我就係鍾意佢呢種感覺,如果用紫茄煮綠咖喱, 肯定爛蓉蓉囉~
回復

小寶 發表於 2010-4-4 22:44:36 |顯示全部樓層
回復 11276# 花園仔

細細棵買翻黎咪得囉, 好快大架(夠肥嘅話)!

如果種地除咗用混合肥外, 唔使花錢仲可以到街市淡水魚檔攞D魚雜翻黎,
挖窿埋放, 唔使好耐棵嘢高過人嘞!
====================
收到喇! 搵日出去買(希望仲有起度啦) ~
回復

mono 發表於 2010-4-4 22:46:57 |顯示全部樓層
回復 11279# 花園仔
老師!呢個花花向107都有呀!開滿花時一串串好靚㗎。佢叫乜名呢?
回復

花園仔 發表於 2010-4-4 23:51:14 |顯示全部樓層
回復 11280# alilovebyj
原來泰北天氣涼,真係無留意。 噫…咁咪幾岩夏天去??!!
唔知今日d紅衫魚點呢???散晒未呢??
上面呢個紫好靚啊!

回復 11283# mono
老師!呢個花花向107都有呀!開滿花時一串串好靚㗎。佢叫乜名呢?

回復 11282# 小寶
收到喇! 搵日出去買(希望仲有起度啦)
=========================================

Alison, Mill, 小寶及大家好!

Alison, 紅潮未散啵!

Mill, 嗰棵花好牙喳架, D花好容嘅花期好長, 名<臺灣連翹>或<香水年翹>掛.

小寶, 同意你對923嘅回復, 嘻嘻!

2010-04-03-23.jpg 2010-04-03-24.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-4-5 00:13:25 |顯示全部樓層
話咁快<合掌瓜>好個囉!

嗰條生鏽嘅棒好碍眼呀, 兄日換咗佢!

回復

花園仔 發表於 2010-4-5 00:21:13 |顯示全部樓層
呢棑好多人講用盤種迷你蕃茄,
我今年冇用盤種喎, 摷翻舊年嘅相出黎睇吓先....
睇過又有D心郁郁, 想....

2009-05-17-13.jpg 2009-01-20-14.jpg 2009-01-20-16.jpg 2009-05-12-40.jpg 2009-01-19-9.jpg 2009-01-19-10A.jpg 2009-01-19-13.jpg 2009-01-19-14.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-4-5 00:33:07 |顯示全部樓層
<火箭菜>出花嘞!

回復

花園仔 發表於 2010-4-5 00:38:12 |顯示全部樓層
<甜豆>猛咁出豆豆囉,
但願白粉病嘅入侵遲D先至黎啦!(無可避免架)

2010-04-03-15.jpg 2010-04-03-17.jpg 2010-04-03-18.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-4-5 00:49:08 |顯示全部樓層
等待移種嘅<美國圓形金色南瓜>苗苗

回復

花園仔 發表於 2010-4-5 00:51:45 |顯示全部樓層
吹波<節瓜>係直播嘅, 出真葉囉!

回復

花園仔 發表於 2010-4-5 00:53:52 |顯示全部樓層
<心薯>快快爬架啦!

回復

花園仔 發表於 2010-4-5 00:59:57 |顯示全部樓層
睡蓮嘅花冧靜雞雞爬咗出水面嘞, 仲係打孖添!

回復

花園仔 發表於 2010-4-5 01:04:38 |顯示全部樓層
嘩! 成點架嗱, 講晚安囉!

被雨打殘嘅<巴西鳶尾蘭>話: 我唔怕....

2010-04-02-36.jpg 2010-04-02-38.jpg 2010-04-02-39.jpg 2010-04-02-39D.jpg
回復

alilovebyj 發表於 2010-4-5 09:09:21 |顯示全部樓層

<美國圓形金色南瓜>苗苗
---------------------------------------
金色好貴氣咁!和橙色的不同嗎?

鳶尾被雨打,有下過雨嗎?噢…真的放假心態,不知今夕何世!

對了…我家的鳶尾沒被照顧好 (因為想把它丟了,但又不捨,被放一旁,自生自滅),看來不會出花了!
回復

ILoveFlower 發表於 2010-4-5 11:42:10 |顯示全部樓層
終於睇到#200頁... 繼續中
回復

huen923 發表於 2010-4-5 14:42:34 |顯示全部樓層
回復 11265# huen923
無點玩喎.....泰國茄煮Green Curry, 不過吾覺好食, 因D籽好粒粒, 好硬
與紫茄比較....紫茄滑好多,D籽又吾粒粒/硬....!!!!當然吾喺煮咖哩....只不過蝦米切碎加粉絲蒸
gaeng kieow waan  XXX (自己填嘞!)  ------- 拼吾到音TIM.....填吾到....
============================
我就係鍾意佢呢種感覺,如果用紫茄煮綠咖喱, 肯定爛蓉蓉囉~
==================================
一次食吾哂D Green Curry, 番煲過....D 泰茄, 又OK喎....淋身D
仲有3個, 下次煮既時候攞D籽試吓種先
回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-4-5 22:25:28 |顯示全部樓層
回復 11290# 花園仔
老師...晚安!!
可以問一下你棵節瓜係幾時落種嘛??
另外我有問題想請教...我棵大蕃茄發芽後移落地種...不過兩日後佢o既子葉變黑....唔知係咩原因呢??
2010春 y牌大蕃茄 圖二 15天.jpg
回復

JodieC 發表於 2010-4-5 22:29:00 |顯示全部樓層

回復 7774# 花園仔
都唔記得報告, 我上星期摘左啲alison分享你既三叉蕃薯苗,
嘩, 確係好滑好好食, 最緊要係粗生又無乜麻煩野, 我已經決定將佢大攪!
===================================

唔係好嘢點會介紹俾大家吖!!

嗱, 琴日又更新咗示範單位嘞!
..............................................

老師.. 想問一下你呢d番薯葉係用邊一只番薯種架... 係味係街市是但買個番薯就可以種到架... 咁食完d葉.. 個蕃薯仲食唔食得架.. Thank you 老師先.. 因為我又想試吓種...
回復

花園仔 發表於 2010-4-5 23:26:54 |顯示全部樓層
回復 11294# alilovebyj
金色,好貴氣咁!和橙色的不同嗎?

鳶尾被雨打,有下過雨嗎?噢…真的放假心態,不知今夕何世!

對了…我家的鳶尾沒被照顧好 (因為想把它丟了,但又不捨,被放一旁,自生自滅),看來不會出花了!
=======================================

Alison及大家好!

所謂金色又咪即橙色, 用黎做萬聖節燈籠嗰隻呢!

巴西鳶尾蘭根本唔使點打理遲D開花都唔定架!

又, 我仲有吹波節瓜種籽啵, 過亞蛙嗰D吸引喎! 嘻嘻!
回復

花園仔 發表於 2010-4-5 23:41:01 |顯示全部樓層
回復 11297# BTG_CARMEN
老師...晚安!!
可以問一下你棵節瓜係幾時落種嘛??
另外我有問題想請教...我棵大蕃茄發芽後移落地種...不過兩日後佢o既子葉變黑....唔知係咩原因呢??
==================================

你好!
真係失禮嘞! 嗰D節瓜個幾月架罅!

你棵大蕃茄苗咁細就移種洛梗係危險啦!
原因係移苗後未適應新環境, 棵嘢咁細, 根都未生夠....

嗱, 睇吓我D大蕃茄苗苗幾大棵至移種嘅!

回復