乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209758 19848
huen923 發表於 2010-4-3 22:57:38 |顯示全部樓層
回復 11258# 花園仔
你好!
你嗰隻茄子係青蛋茄, 我種嗰隻係長茄掛普通紫色囉, 種出黎先知效果好唔好架!
青蛋茄呢度都好多網友種過, 種籽都容易買啫!
================================================
今晚用咗3隻煮咖哩, 嘩.....一D都吾似紫色茄滑滑, D籽好鬼粗同硬, 吾好食!
可能外表後生, 內裡"老"
回復

huen923 發表於 2010-4-3 23:02:18 |顯示全部樓層
回復 11259# 花園仔
Alison好,
923嗰泰國尖葉芥蘭體泰國北部清涼氣候就梗係OK啦,
好多人誤會泰國熱過香港, 以為泰國種到嘅嘢香港亦無問題,
點知泰國北部氣溫低香港咁多, 體嗰度種咗嘅菜運去曼谷駛幾耐吖!
但未試過點都唔心熄嘅, 試吓都好喎! 嘻嘻!
=========================================
真喺吾知泰國北部氣候清涼, 一直都認為泰國熱過香港
真喺未試過吾心死.......試小小啦
回復

小寶 發表於 2010-4-3 23:08:28 |顯示全部樓層
回復 11243# 花園仔
小寶好!
感學吓亞Mill感講吓花花都唔算離題馬,
又唔係要和應首詩, 使乜禁鶉春啵! 嘻嘻!

睇吓我盤用種籽發芽種起嘅<火龍果>啦!  

===============================
係嘅, 我盡量做番活躍發言者啦, 但見過我嘅人就知我真係隻鶉春唔多講野
回復

花園仔 發表於 2010-4-3 23:19:14 |顯示全部樓層
回復 11261# huen923
今晚用咗3隻煮咖哩, 嘩.....一D都吾似紫色茄滑滑, D籽好鬼粗同硬, 吾好食!
可能外表後生, 內裡"老"
======================================

兩樣嘢體菜單上係完全唔同嘅烹調角色, 你將佢點玩(挽)吖? 玩乜呢?

gaeng kieow waan  XXX (自己填嘞!)  

哈哈!
回復

huen923 發表於 2010-4-3 23:31:45 |顯示全部樓層
回復 11264# 花園仔
兩樣嘢體菜單上係完全唔同嘅烹調角色, 你將佢點玩(挽)吖? 玩乜呢?
==============================
無點玩喎.....泰國茄煮Green Curry, 不過吾覺好食, 因D籽好粒粒, 好硬
與紫茄比較....紫茄滑好多,D籽又吾粒粒/硬....!!!!當然吾喺煮咖哩....只不過蝦米切碎加粉絲蒸
gaeng kieow waan  XXX (自己填嘞!)  ------- 拼吾到音TIM.....填吾到....
回復

花園仔 發表於 2010-4-3 23:38:43 |顯示全部樓層

回復 11263# 小寶

係嘅, 我盡量做番活躍發言者啦, 但見過我嘅人就知我真係隻鶉春唔多講野

==================================

小寶好!
冇所謂啦, 我唔介意別人對我帖子嘅發言數量嘅,
多少甚至 0 都冇問題格, 反而會計較回復嘅內容架!
嗰次我D花真係開得好靚吖馬, 首詩雖然普通D啫, 讚吓D花都好吖! 嘻嘻!

嗱, 呢D花咁普通, 有冇人欣賞我就真係一D都唔在意嘞! -- 唔好意思亞花花!

注意睇圖請多手體張圖上點擊一下, 放大D清楚好多架!

2010-04-02-31.jpg 2010-04-02-34.jpg 2010-04-02-35.jpg 2010-04-02-30.jpg
回復

小寶 發表於 2010-4-3 23:38:54 |顯示全部樓層
回復 11264# 花園仔
哈哈!

================
老師在泰國居住過? 小寶都好喜歡在泰國優閒晒下太陽, 歎美食
回復

花園仔 發表於 2010-4-3 23:54:50 |顯示全部樓層
回復 11265# huen923

無點玩喎.....泰國茄煮Green Curry, 不過吾覺好食, 因D籽好粒粒, 好硬
與紫茄比較....紫茄滑好多,D籽又吾粒粒/硬....!!!!當然吾喺煮咖哩....只不過蝦米切碎加粉絲蒸
gaeng kieow waan  XXX (自己填嘞!)  ------- 拼吾到音TIM.....填吾到....
===========================================

嗰隻茄最啱係做Green Curry嘞!

gaeng kieow waan  goong (蝦)  bplaa (魚)  neua (牛) gai (雞)  moo (豬) 都得架! 嘻嘻!
回復

花園仔 發表於 2010-4-4 00:02:20 |顯示全部樓層
回復 11267# 小寶
老師在泰國居住過? 小寶都好喜歡在泰國優閒晒下太陽, 歎美食
==============================

流浪過感囉! 後面所講啱曬! 嘻嘻!

雨後D桂花旺旺喎, 摘咗D....

2010-04-03-11.jpg 2010-04-03-13.jpg 2010-04-03-28.jpg 2010-04-03-28D.jpg
回復

小寶 發表於 2010-4-4 00:16:02 |顯示全部樓層
回復 11266# 花園仔

小寶好!
冇所謂啦, 我唔介意別人對我帖子嘅發言數量嘅,
多少甚至 0 都冇問題格, 反而會計較回復嘅內容架!
嗰次我D花真係開得好靚吖馬, 首詩雖然普通D啫, 讚吓D花都好吖! 嘻嘻!

嗱, 呢D花咁普通, 有冇人欣賞我就真係一D都唔在意嘞! -- 唔好意思亞花花!

注意睇圖請多手體張圖上點擊一下, 放大D清楚好多架!

===================
你的意思我明的 , 但希望你唔好介意我地成日讚嘆你的工作呀, 我的程度暫時係咁咋~!
其實好多人在隱閉中默默讚嘆你的工作, 無出聲表達之嘛.
回復

花園仔 發表於 2010-4-4 00:17:34 |顯示全部樓層
跟住菜盤嘅<尖葉莧菜>發芽後, 灑播體池上第二批<尖葉莧菜>都唔執輸呀!

2010-04-03-8.jpg 2010-04-02-3.jpg
回復

小寶 發表於 2010-4-4 00:25:22 |顯示全部樓層
回復 11269# 花園仔
流浪過感囉! 後面所講啱曬! 嘻嘻!
雨後D桂花旺旺喎, 摘咗D....
=====================
流浪好高難度喎, 一定學到唔少野喇~
桂花小寶最近都睇過, 稍為主幹粗d的, 高度6尺左右要6百蚊呀, 唔捨得  
另外是插扞/壓條出來的細枝條大約2尺左右就幾十蚊, 但無咩花花囉
回復

花園仔 發表於 2010-4-4 00:28:34 |顯示全部樓層
回復 11270# 小寶

你的意思我明的 , 但希望你唔好介意我地成日讚嘆你的工作呀, 我的程度暫時係咁咋~!
其實好多人在隱閉中默默讚嘆你的工作, 無出聲表達之嘛.
===================================

大家心照就OK啦, 多謝囉!

今早發覺茄子葉底有蚜蟲啵!
試用 350 : 1 嘅<蛇床子素>噴咗睇吓效果如何先! (7日一噴)

2010-04-03-2.jpg 2010-04-03-3.jpg
回復

軒軒 發表於 2010-4-4 00:38:48 |顯示全部樓層
今早發覺茄子葉底有蚜蟲啵!
試用 350 : 1 嘅<蛇床子素>噴咗睇吓效果如何先! (7日一噴)
====================================
老師<蛇床子素>係乜東東,新的滅蟲劑?
回復

mono 發表於 2010-4-4 00:41:43 |顯示全部樓層
老師晚安,
我見我個甜椒葉底個啲縁色...。唔通我認錯咗。
今日我 KO 咗佢嘑。因為一落完雨佢就返晒嚟。
回復

花園仔 發表於 2010-4-4 00:42:46 |顯示全部樓層
回復 11272# 小寶

桂花小寶最近都睇過, 稍為主幹粗d的, 高度6尺左右要6百蚊呀, 唔捨得  
另外是插扞/壓條出來的細枝條大約2尺左右就幾十蚊, 但無咩花花囉
=======================================

細細棵買翻黎咪得囉, 好快大架(夠肥嘅話)!

如果種地除咗用混合肥外, 唔使花錢仲可以到街市淡水魚檔攞D魚雜翻黎,
挖窿埋放, 唔使好耐棵嘢高過人嘞!

<紅梗潺菜>爸爸爸大緊囉!

回復

花園仔 發表於 2010-4-4 00:48:45 |顯示全部樓層
回復 11274# 軒軒

老師<蛇床子素>係乜東東,新的滅蟲劑?
========================

軒軒好!

體<衫兄>度買嘅有機滅蟲劑, 而家先試吓對付蚜蟲睇吓效果點啫!
回復

花園仔 發表於 2010-4-4 00:52:56 |顯示全部樓層

回復 11275# mono
老師晚安,
我見我個甜椒葉底個啲縁色...。唔通我認錯咗。
今日我 KO 咗佢嘑。因為一落完雨佢就返晒嚟。
==========================

Mill 好!
蚜蟲好多種唔同形態唔同顏色架!
一落完雨天氣暖D佢地就好多架罅!

落咗場雨我棵長尖椒都跌咗唔少椒呀!

回復

花園仔 發表於 2010-4-4 01:00:28 |顯示全部樓層
晚安!

回復

alilovebyj 發表於 2010-4-4 07:51:00 |顯示全部樓層
泰國尖葉芥蘭體泰國北部清涼氣候就梗係OK啦,

原來泰北天氣涼,真係無留意。 噫…咁咪幾岩夏天去??!!

唔知今日d紅衫魚點呢???散晒未呢??

上面呢個紫好靚啊!
回復