乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209759 19848
ann.q 發表於 2010-4-2 22:58:07 |顯示全部樓層
catpcpooh, arp, heiheimama希希媽媽及maymay靚

大家好! 個魚池仔係用装修剩低D磁磚再買咗幾包英坭自己 ...
花園仔 發表於 2008-5-9 09:14

老師我就比較鐘意你個泰國出嘅陶缸多D啦,好靚呀.
回復

花園仔 發表於 2010-4-2 23:13:28 |顯示全部樓層

回復 11236# mono
老師晚安!我真係好鍾意<巴西鳶尾蘭>。老師種得佢好靚。
=================================

Mill及大家好!

呢盤嘢今年真係冇理到佢架, 又冇疏頭掹葉, 又冇剪走枯老殘....
難得你咁鍾意, 諗吓亦有D對棵嘢唔住....
原本佢已孤傲飄逸架嘞, 加上天轉陰雨顯得份外淒清....
一於為佢獻上溫暖 -- 修剪感啦!

意睇圖請多手體張圖上點擊一下, 放大D清楚好多架!

2010-04-02-20.jpg 2010-04-02-16.jpg 2010-04-02-18.jpg 2010-04-02-17.jpg 2010-04-02-19.jpg 2010-04-02-23.jpg 2010-04-02-21.jpg 2010-04-02-22.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-4-2 23:55:36 |顯示全部樓層
回復 11237# 小寶
其實我鐘意睇架, 無咁齋吖嘛~
有時想有反應但又好似離題咁,所以咪無回應囉
===========================

小寶好!
感學吓亞Mill感講吓花花都唔算離題馬,
又唔係要和應首詩, 使乜禁鶉春啵! 嘻嘻!

睇吓我盤用種籽發芽種起嘅<火龍果>啦!

2010-04-02-10.jpg 2010-04-02-11.jpg
回復

mono 發表於 2010-4-3 00:07:25 |顯示全部樓層
回復 11242# 花園仔
呢盤嘢今年真係冇理到佢架, 又冇疏頭掹葉, 又冇剪走枯老殘....
難得你咁鍾意, 諗吓亦有D對棵嘢唔住....
原本佢已孤傲飄逸架嘞, 加上天轉陰雨顯得份外淒清....
一於為佢獻上溫暖 -- 修剪感啦!
===========================
老師幫佢修剪後好精神呢。
回復

花園仔 發表於 2010-4-3 00:13:48 |顯示全部樓層

回復 11239# huen923
花老師:
仲有幾日就吽咗成個月既基肥泥(骨粉+花生夫+雞旦殼),
吽咗一大班奶白色, 好細好細粒既虫仔, 想問喺咪要消滅咗虫仔先可移植幼苗?
如果我用火槍燒泥, 攤幾日先移植, 是否可行又或有什麼其他辦法?
還有在泰國買了泰國茄子, 是否可直接從果取種子種便可? 謝!
============================================

你好!
梗係要消滅咗虫仔先可移植幼苗啦!
你嘅基肥泥要滅虫問題我未遇過所以答唔到你, 可請教其他網友.

想問你體<泰國買了泰國茄子>係唔係老熟到又啡又乾架! 係就得!
又, 點解唔買種籽包呢?

新移苗體池上嘅<泰國茄子>及剛移苗菜盤嘅<沙律生菜>

回復

ann.q 發表於 2010-4-3 00:52:02 |顯示全部樓層
成日落大雨D花繼續開!
花園仔 發表於 2008-5-20 16:26

請問羅勒即係有毒果種嗎?
回復

花園仔 發表於 2010-4-3 01:09:32 |顯示全部樓層
講晚安前請睇吓部份香草類嘅近況啦!

百里香

2010-03-29-14.jpg 2010-03-29-15.jpg 2010-03-29-16.jpg 2010-03-29-17.jpg 2010-03-29-18.jpg 2010-03-29-19.jpg

迷迭香

2010-03-29-21.jpg 2010-03-29-26.jpg 2010-03-29-20.jpg

薰衣草

2010-03-29-23.jpg 2010-03-29-22.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-4-3 01:31:38 |顯示全部樓層

回復 11244# mono
老師幫佢修剪後好精神呢。
=================

人護吓膚化吓装, 唔靚都醒D啦! 嘻嘻!
回復

花園仔 發表於 2010-4-3 01:39:21 |顯示全部樓層
晚安!

爸爸聲大緊嘅<合掌瓜>

回復

ann.q 發表於 2010-4-3 02:01:10 |顯示全部樓層
新手唔識姐,唔洗咁呀
回復

alilovebyj 發表於 2010-4-3 13:36:13 |顯示全部樓層
ann.q

這裡每個發帖者都有自己的想法,願意來看,就該帶著一份尊重。

所以……
回復

huen923 發表於 2010-4-3 13:47:24 |顯示全部樓層

回復 11245# 花園仔
你好!
梗係要消滅咗虫仔先可移植幼苗啦!
你嘅基肥泥要滅虫問題我未遇過所以答唔到你, 可請教其他網友.
想問你體<泰國買了泰國茄子>係唔係老熟到又啡又乾架! 係就得!
又, 點解唔買種籽包呢?
新移苗體池上嘅<泰國茄子>及剛移苗菜盤嘅<沙律生菜>
======================================
泰國茄子喺好"後生", 我喺supermarket只買到芥蘭種子, 所以買茄子, 諗住可以攞種子
都要攪掂咗D泥先可以播種同移植!
蕃茄苗苗發芽只須5天, 但長真葉就好耐....到家吓差不多2星期先長了一對細塊的真葉但根就生得好長, 露出了盤外, 可能太陽伯伯少露面
另外預備種芥蘭, 沙律菜 (喺 bun bun買既皇冠牌種子).....好期待.......
IMG_0724.jpg IMG_0726.jpg IMG_0727.jpg
回復

alilovebyj 發表於 2010-4-3 15:19:24 |顯示全部樓層
芥蘭應該不太合時吧……菜菜還是秋天種的比較好!
回復

huen923 發表於 2010-4-3 17:32:40 |顯示全部樓層
回復 11253# alilovebyj
=============================
Hi Alison,
姑且一試....試種少少, 因我估佢喺泰國芥蘭, 可能適合夏天種吧....
回復

hellokitty_971 發表於 2010-4-3 17:40:23 |顯示全部樓層
老師越來越勁呀, 好多泰國蕃茄, 魚池你都有, 恨死人啦add4icon
回復

jack872184 發表於 2010-4-3 17:40:30 |顯示全部樓層
回復 11242# 花園仔

花園仔老師~
Your 巴西鳶尾蘭好靚ar~add6icon
I love plants related with 鳶尾~
回復

hellokitty_971 發表於 2010-4-3 17:40:36 |顯示全部樓層
老師越來越勁呀, 好多泰國蕃茄, 魚池你都有, 恨死人啦add4icon
回復

花園仔 發表於 2010-4-3 17:58:40 |顯示全部樓層
回復 11252# huen923
泰國茄子喺好"後生", 我喺supermarket只買到芥蘭種子, 所以買茄子, 諗住可以攞種子
都要攪掂咗D泥先可以播種同移植!  
蕃茄苗苗發芽只須5天, 但長真葉就好耐....到家吓差不多2星期先長了一對細塊的真葉但根就生得好長, 露出了盤外, 可能太陽伯伯少露面
另外預備種芥蘭, 沙律菜 (喺 bun bun買既皇冠牌種子).....好期待.......
==========================================

你好!
你嗰隻茄子係青蛋茄, 我種嗰隻係長茄掛普通紫色囉, 種出黎先知效果好唔好架!
青蛋茄呢度都好多網友種過, 種籽都容易買啫!

我嗰隻泰國茄子種籽包

我今日都移種咗D<沙律生菜>體網室度呢!

回復

花園仔 發表於 2010-4-3 18:15:10 |顯示全部樓層
回復 11253# alilovebyj

回復 11254# huen923

Hi Alison,
姑且一試....試種少少, 因我估佢喺泰國芥蘭, 可能適合夏天種吧....

=======================================

Alison好,

923嗰泰國尖葉芥蘭體泰國北部清涼氣候就梗係OK啦,
好多人誤會泰國熱過香港, 以為泰國種到嘅嘢香港亦無問題,
點知泰國北部氣溫低香港咁多, 體嗰度種咗嘅菜運去曼谷駛幾耐吖!
但未試過點都唔心熄嘅, 試吓都好喎! 嘻嘻!
回復

花園仔 發表於 2010-4-3 18:25:37 |顯示全部樓層
回復 11257# hellokitty_971

老師越來越勁呀, 好多泰國蕃茄, 魚池你都有, 恨死人啦

回復 11256# jack872184

花園仔老師~
Your 巴西鳶尾蘭好靚ar~
I love plants related with 鳶尾~

=======================================

hellokitty_971及 jack872184好!

有乜咁值得恨吖, 的禁大個咋!
D巴西鳶尾蘭亦出唔到場面啫,
鍾意就好! 嘻嘻!

用葉芽繁殖嘅睡蓮出咗好多葉囉!

回復