乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209788 19822
JodieC 發表於 2010-3-26 00:49:09 |顯示全部樓層
回復 11102# 花園仔

老師.. 你果然好細心.. 想得好周到...  又學到野啦...
回復

mono 發表於 2010-3-26 01:10:33 |顯示全部樓層
回復 11116# 花園仔
得! 你立刻將斷咗未斷得曬嗰條用竹仔同繩紥住 ,
好似駁骨感, 99/%接得埋口架! -- 我試得多啦!
仲有, 今晚禁大風唔好俾D冷風吹乾個傷口啵!
=====================
多謝老師提點。個傷口未乾㗎。頭先巳紥好。
由於天台啲燈唔係太光。聽朝要再望望。真係好大風。唔知得唔得,如果接駁反就好嘑。
老師又想問,我曾經收過老師一種《 Y 牌大肉茄種子》,唔知老師有無印像。(都好耐吓)
我想知道包裝名。(而家只知原來蕃茄都分好多種,好多名稱,好多唔同嘅味道)
因為屋企人好鐘意食呢隻。想買來下期向田種。麻煩老師。
回復

花園仔 發表於 2010-3-26 22:18:11 |顯示全部樓層
回復 11120# 夜魔

回復 11108# 夜魔

花園仔, 想問下種番茄洗唔洗剪走部份葉谷大 d 果實?
我棵野陽光太好, 生得太多葉...

另, 正常 size 既番茄, 種到咁上下洗唔洗摘心促進分枝?
===================================

夜魔,
葉同果實所吸取嘅養份(肥料)完全唔同, 點解要剪葉? 我冇敢嘅諗法喎!

另, 唔好意思, 如果棵蕃茄size正常我乜都唔做架! 嘻嘻!

========================================

點解??
我講棵正常 size 番茄的植株喎... 唔洗摘心等佢唔好咁高同多生分枝咩?
迷你番茄就話唔洗摘心佢自動會封頂同多分枝啫..
=========================================

既然你棵蕃茄係正常 size, 種植環境陽光太好, 生得太多葉係正常嘅,
咁有乜問題呢, 植物多因為唔夠光先至標高搶光嘅啫,
日照足夠佢自然肥肥矮矮向橫發展格,
我講過好多次啦, 我呢個唔係教育帖,
只係我日常種植經驗分享而已,
遇到體日照足夠, 施肥正常, 淋水合適嘅情況下,
對一棵蕃茄生長係唔會做任何干擾動作嘅!
回復

花園仔 發表於 2010-3-26 22:26:35 |顯示全部樓層
回復 11122# mono
多謝老師提點。個傷口未乾㗎。頭先巳紥好。
由於天台啲燈唔係太光。聽朝要再望望。真係好大風。唔知得唔得,如果接駁反就好嘑。
老師又想問,我曾經收過老師一種《 Y 牌大肉茄種子》,唔知老師有無印像。(都好耐吓)
我想知道包裝名。(而家只知原來蕃茄都分好多種,好多名稱,好多唔同嘅味道)
因為屋企人好鐘意食呢隻。想買來下期向田種。麻煩老師。
==============================================

Mill及大家好!

希望你棵蕃茄駁骨成功啦!
我今年都準備種翻呢隻< Y 牌大肉茄> 呢!

2010-03-26-28.jpg 2009-05-21-4.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-3-26 22:35:09 |顯示全部樓層

回復 11113# 軒軒
係咩蟲?
===========

軒軒好!

暫時都未知呀!
不過<合掌瓜>生長正常, 繼續開花結果呢!

2010-03-26-37.jpg 2010-03-26-36.jpg 2010-03-26-39.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-3-26 23:10:24 |顯示全部樓層
回復 11121# JodieC
回復 11102# 花園仔

老師.. 你果然好細心.. 想得好周到...  又學到野啦...
===============================

你好!
其實做乜嘢都要細心架啦, 睇嘢寬廣深遠至得架!

例如, 有網友問植株陽光足夠, 棵嘢又多葉及向上發展唔多出橫枝,
搞到又話削葉谷果, 又話摘心催橫枝....

好簡單谷果關鍵係體肥料啫,
催橫枝除咗摘心都要睇吓種植條件嘅,
體日照足夠, 施肥正常, 淋水合適嘅情況下,
仲要睇吓用盤用得啱唔啱架,
種同樣嘅植物, 用個12吋盤棵嘢肥肥矮矮, 橫枝多多又密果,
用個4,5吋盤棵嘢咪枝竹感囉, 摘心又如何!
點解?
獨高植物D根點生嘅? 覆盖面大嘅植物D根又點生嘅?
酒杯原理啫.... 唔講咁多囉, 嘻嘻!

用個12吋盤種嘅長尖椒, 肥肥矮矮, 橫枝多多又密果架!

2010-03-24-11.jpg 2010-03-26-42.jpg 2010-03-26-41.jpg 2010-03-24-12.jpg 2010-03-24-13.jpg 2010-03-24-14K.jpg
回復

ILoveFlower 發表於 2010-3-26 23:11:51 |顯示全部樓層
老師, 我係新生! 我追左一段時間呢個POST, 但仍未睇完, 繼續追追追.....
回復

花園仔 發表於 2010-3-26 23:36:06 |顯示全部樓層
回復 11127# ILoveFlower
老師, 我係新生! 我追左一段時間呢個POST, 但仍未睇完, 繼續追追追.....
========================================

KitKit 及大家好!
慢慢睇囉, 當你地睇POST覺得佢又長又....嘅同時.
請諗一諗 -- 呢個帖子需要用幾多倍時間同精力去構建嘅呢,
仲有, 你睇到每張圖片都有個浮水印架, 睇吓寫咗乜嘢體度....

我都愛花架!

回復

花園仔 發表於 2010-3-26 23:44:45 |顯示全部樓層
連同紫茉莉種籽寄俾亞實嘅4粒由加拿大帶翻黎嘅四季豆種籽,
我嗰D幾日就好大囉, 你D點亞?

2010-03-26-35.jpg 2010-03-26-34.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-3-26 23:47:10 |顯示全部樓層
新移種嘅木瓜好似驚魂未定啵!

回復

花園仔 發表於 2010-3-26 23:50:25 |顯示全部樓層
由紐西蘭帶翻黎嘅薰衣草種籽所發嘅苗苗就氣定神閒嘞!

回復

花園仔 發表於 2010-3-26 23:54:29 |顯示全部樓層
積媽佢地D香味糯米粟而家點呢?

2010-03-26-18.jpg 2010-03-26-19.jpg
回復

pangpang120 發表於 2010-3-26 23:56:03 |顯示全部樓層
回復 11131# 花園仔

真係好" 悠閒"!!

老師 , 我想問一下 , 係咪最好將D種子先用小盆種成幼苗 , 然後再移去塊田 , 會成長得好D??? 抑或有地方可以買到D菜苗???
回復

mono 發表於 2010-3-27 00:49:48 |顯示全部樓層
回復 11124# 花園仔
希望你棵蕃茄駁骨成功啦!
我今年都準備種翻呢隻< Y 牌大肉茄> 呢!
==========================
今朝見好似得啵。斷咗個邊啲葉無乾。要再觀察下。
包裝都影咗。 唔該晒老師!好彩老師仲記得。
回復

JodieC 發表於 2010-3-27 01:07:29 |顯示全部樓層

老師... 我等左好耐都未出芽既冬瓜終於出左黎啦... 好開心呀.. 比你睇吓... 呵呵呵..

仲有生菜 同 紅莧菜都出左苗啦..

知道老師鍾意花花... 今日見朵蘭花開得幾靚.. 影比老師睇吓...
回復

Cat@.@ 發表於 2010-3-27 23:20:56 |顯示全部樓層
花老師,

想問問蛭右係咪有機架???我睇書話種瓜瓜菜菜要加一啲....

謝謝您!!
回復

花園仔 發表於 2010-3-27 23:49:42 |顯示全部樓層
回復 11136# Cat@.@
花老師,

想問問蛭右係咪有機架???我睇書話種瓜瓜菜菜要加一啲....

謝謝您!!
==============================

你好!
<蛭石>礦物加工產品, 有用於園藝栽種, 我冇用過呀!
回復

花園仔 發表於 2010-3-28 00:00:17 |顯示全部樓層
回復 11133# pangpang120

回復 11131# 花園仔

真係好" 悠閒"!!

老師 , 我想問一下 , 係咪最好將D種子先用小盆種成幼苗 , 然後再移去塊田 , 會成長得好D???
抑或有地方可以買到D菜苗???
==============================================

你好!
每種植物都有特性, 有D植物用小盆種成幼苗然後再移去塊田會更易生長,
有D植物係將種籽直接灑播先至好嘅, 你睇多D帖就清楚嘞!
回復

花園仔 發表於 2010-3-28 00:08:52 |顯示全部樓層
嗱, 好似菠菜, 小白菜, 莧菜....就最適合灑播種籽栽種洛,
等佢地長大見邊棵大就掹邊棵食先啦!

幾日就發芽嘅<尖葉莧菜>

回復

花園仔 發表於 2010-3-28 00:14:12 |顯示全部樓層
辣椒及茄子類梗係發咗苗, 大棵咗至移種落盤缸或地上啦!

移種落陶盤冇幾耐嘅<七彩靚椒>

回復