乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209764 19848
kerorozIL 發表於 2010-3-21 01:04:59 |顯示全部樓層
老師,我剛剛看了now tv的cooking 媽?唔知你有冇睇?她在田中採摘的苦墨菜,是不是就是老師種的火箭菜呢?
================================================================
咁啱?
我去訓教啦
明天見~
回復

花園仔 發表於 2010-3-21 01:07:18 |顯示全部樓層
回復 11059# 軒軒

老師,我剛剛看了now tv的cooking 媽?唔知你有冇睇?她在田中採摘的苦墨菜,是不是就是老師種的火箭菜呢?
=================================

你好!

<苦墨菜>亦係<火箭菜>類呀, 我帖入邊都有架!
回復

mono 發表於 2010-3-22 00:21:30 |顯示全部樓層
老師晚安,今日收咗個甜椒。但成棵野都有芽蟲同粉病。我剪晒啲葉再落緑油油。OK 嗎?

回復

JodieC 發表於 2010-3-22 01:29:01 |顯示全部樓層

老師.. 我por龍眼樹 同 雞蛋花都有事呀... 可唔可以比d意見呀...
麻煩o西...

<雞蛋花>
求救!! 雞蛋花係咪有蟲/菌呀???

我棵雞蛋花約兩層樓高... 樹身直徑約6-7寸.. 本來有3個分义..
幾個月前, 無啦啦比個衰人斬左1個义.. 棵樹就開始弱... d葉開始甩...樹身就出現一d根仔 (好似水仙d根咁樣...  一炸炸..)
請問各位高人... 凡我棵雞蛋花係咪有蟲/菌呀??? 我而家應該要點做呀??
<por 花係公公留低架.. 佢好鍾意... 好想救番佢呀!! 西 >

另外, 雞蛋花可以插枝嗎?? 如果可以, 要點做架?? 教吓我呀... thanks..

p.s. 因為por樹太高.. 已經盡量影.. 如果要再清楚d... 比個email我再e比你地呀... 麻煩o西..
近鏡
有好多炸..  

<龍眼樹>
想問一下我棵龍眼樹d葉做咩呢?? 係咪有蟲呀?? 係咩蟲呀?? 要點做呀??
回復

y24790725 發表於 2010-3-22 09:18:22 |顯示全部樓層
早晨呀...花園仔老師...^^...我現在都有一棵菠蘿種到開花啦...我好緊張呀,請問你,我現在每日都淋好希好希好希的花生麩水,一開花我已補給了"豐收一號",請問我還需要注意什麼呢?唔該晒...
回復

花園仔 發表於 2010-3-22 22:59:45 |顯示全部樓層
回復 11063# mono
老師晚安,今日收咗個甜椒。但成棵野都有芽蟲同粉病。我剪晒啲葉再落緑油油。OK 嗎?
========================================

mill及大家好!

辣椒主要病害係<卷葉病>,
其他嘅蟲菌病害反而容易控制,
體衫兄度買嘅幾種藥輪噴睇吓點喇!

我D椒椒噢畸喎!

2010-03-22-2.jpg 2010-03-22-4.jpg 2010-03-22-17.jpg 2010-03-22-3D.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-3-22 23:10:40 |顯示全部樓層
回復 11064# JodieC

你好!
你嘅情況我未遇過, 真係唔好意思嘞!

建議既然係<樹木><病蟲害>可以另到專版請教吓格,
不過相片及特寫太細囉! 嘻嘻!
回復

花園仔 發表於 2010-3-22 23:23:45 |顯示全部樓層
回復 11065# y24790725
早晨呀...花園仔老師...^^...我現在都有一棵菠蘿種到開花啦...我好緊張呀,
請問你,我現在每日都淋好希好希好希的花生麩水,一開花我已補給了"豐收一號",
請問我還需要注意什麼呢?唔該晒...
===========================================

你好!

我就冇你咁緊張嘞!  嘩! 仲日日施肥添,
小心D呀! 肥傷仲死啦!

我係種體角落口架, 冇點理佢 -- 因為進展緩慢呀!
淋開菜記得先俾D肥佢架咋, 開花後落過少少紅牛鉀囉!

你如果係盤種可以請教其他網友格, 好多人都有經驗架!

回復

JodieC 發表於 2010-3-22 23:44:07 |顯示全部樓層
回復 11067# 花園仔

老師你好... 唔打緊啦.. 我會再試吓... 唔該o西...
回復

花園仔 發表於 2010-3-22 23:49:24 |顯示全部樓層
講起<苦麥菜> 梗係唔同我嘅<火箭菜>啦!
<苦麥菜>味微苦, 我嘅<火箭菜>味甘甜, 相差咁大!
雖然<火箭菜>類有D品種味覺特別,
但點都唔似<苦麥菜>感一味微苦嘅,
所以唔係咁多人接受, 反而<油麥菜>較受歡迎,
我諗街市少見<苦麥菜>就係呢個原因嘞!

呢隻F先生嘅<火箭菜>係我喜歡嘅品種黎架!
佢老態畢呈囉!

2010-03-22-7.jpg 2010-03-22-9.jpg 2010-03-22-8.jpg 2010-03-22-36.jpg 2010-03-22-35.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-3-22 23:56:07 |顯示全部樓層
<沙律生菜>又發咗芽嘞!
希望佢生生性性啦!

回復

花園仔 發表於 2010-3-22 23:59:22 |顯示全部樓層
體龍缸度直播嘅<海南糯米粟>出芽囉!

回復

花園仔 發表於 2010-3-23 00:02:45 |顯示全部樓層
加拿大帶翻黎嘅四季豆出芽嘞!
唔知<亞實>嗰幾粒點呢!

2010-03-22-13.jpg 2010-03-22-14.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-3-23 00:05:26 |顯示全部樓層
揾菜盤種嘅荷蘭帶翻黎嘅豆豆亦出芽嘞!

回復

花園仔 發表於 2010-3-23 00:07:28 |顯示全部樓層
甜豆爬架嘞!

2010-03-22-11.jpg 2010-03-22-12.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-3-23 00:10:18 |顯示全部樓層
<沙葛>亦準備爬架嘞!

2010-03-22-15.jpg 2010-03-22-16.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-3-23 00:12:35 |顯示全部樓層
<紅菜頭>睇黎幾正常啵!

回復

花園仔 發表於 2010-3-23 00:14:58 |顯示全部樓層
<節瓜>靜雞雞出咗两塊葉仔!

回復

mono 發表於 2010-3-23 00:16:22 |顯示全部樓層
回復 11066# 花園仔
唔該老師!我再星期六再試其他藥。
啲辣椒噴咗《依天得》好好喎!仲開花添。
回復

花園仔 發表於 2010-3-23 00:17:25 |顯示全部樓層
<泰國茄子>就黎移種得架罅!

回復