乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209778 19848
小寶 發表於 2010-3-28 00:21:57 |顯示全部樓層
老師好!
小寶的細香蔥起蔥花了, 需要拔掉嗎? 還是有得佢呢?
回復

花園仔 發表於 2010-3-28 00:27:31 |顯示全部樓層
回復 11135# JodieC
老師... 我等左好耐都未出芽既冬瓜終於出左黎啦... 好開心呀.. 比你睇吓... 呵呵呵..

仲有生菜 同 紅莧菜都出左苗啦..

知道老師鍾意花花... 今日見朵蘭花開得幾靚.. 影比老師睇吓...

=================================================

瓜類嘅子葉係感樣架!

莧菜都係灑播着數! 我D沙律生菜苗苗好靚吖!

你朵係<孤挺花>唔係蘭花類, 嗱, 又睇吓我今日開嘅<孤挺花>啦!

2010-03-27-11.jpg 2010-03-27-12.jpg 2010-03-27-14.jpg 2010-03-27-13.jpg 2010-03-27-4.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-3-28 00:38:25 |顯示全部樓層

回復 11141# 小寶

老師好!
小寶的細香蔥起蔥花了, 需要拔掉嗎? 還是有得佢呢?
===============================

小寶好!

欣賞吓花先啦!
唔使理佢架, 我嗰D都係感樣嘅!
食蔥就貼平泥面30mm剪食, 佢有棑生呀!
我嗰兩盤就黎6歲嘞!

欣賞吓花先啦! -- 舊年嘅細香蔥

回復

花園仔 發表於 2010-3-28 00:47:44 |顯示全部樓層

最易種, 又好食, 長食長有嘅<紅梗潺菜>又黎嘞!

2010-03-24-7.jpg 2010-03-26-32.jpg 2010-03-26-13.jpg 2010-03-27-30.jpg
回復

kerorozIL 發表於 2010-3-28 00:49:01 |顯示全部樓層
花老帥~
通菜係唔係收成時收剩3CM又可以再生長?
回復

花園仔 發表於 2010-3-28 00:57:13 |顯示全部樓層
回復 11145# kerorozIL
花老帥~
通菜係唔係收成時收剩3CM又可以再生長?
==========================

小朋友,
3CM? -- 數字唔係梗嘅! -- 最緊要留節丫位俾佢標新枝啵!
回復

小寶 發表於 2010-3-28 01:01:03 |顯示全部樓層
回復 11143# 花園仔

欣賞吓花先啦!
唔使理佢架, 我嗰D都係感樣嘅!
食蔥就貼平泥面剪食, 佢有棑生呀!
我嗰兩盤就黎6歲嘞!

欣賞吓花先啦! -- 舊年嘅細香蔥

=================
嘩,原來咁長壽的, 我要小心栽種佢同埋賞下花先
回復

花園仔 發表於 2010-3-28 01:02:52 |顯示全部樓層
講晚安前請大家睇吓係乜嘢植物?

貼士係:
xx草

回復

花園仔 發表於 2010-3-28 01:08:00 |顯示全部樓層

回復 11147# 小寶
==============================

啱聽嘞! 食蔥就貼平泥面30mm剪食, 佢有棑生呀!

回復

花園仔 發表於 2010-3-28 01:15:00 |顯示全部樓層
晚安!

琴日製造嘅甜夢....

2010-03-26-33.jpg 2010-03-26-38.jpg
回復

小草草 發表於 2010-3-28 09:09:48 |顯示全部樓層
花老師果個花園直情似足個農場甘,劲啊!
回復

ILoveFlower 發表於 2010-3-28 09:27:46 |顯示全部樓層
回復 11128# 花園仔

老師, 多謝你既靚花, 咁啱我早兩日用自家種地老鼠煲湯, 第一次煲, 原來係黑麻麻架... 學亞蘇加把米落D湯度, 飲到最尾好似食粥咁add12icon

仲有一半留番今日再煲add6icon

老師, 知你鍾意花, 送比你
DSCN8587 [320x200].JPG
DSCN8588 [320x200].JPG
DSCN8564 [640x480].JPG
回復

JicJicmom 發表於 2010-3-28 18:55:24 |顯示全部樓層
回復 11132# 花園仔
積媽佢地D香味糯米粟而家點呢?
====================================
老師好~~~~ 積媽唔敢下種呀, 想響秋播至種, 因為怕風季到時碰上收成..... 舊年比2棵洛神花攪到頭都痕埋....
我仲要搵個大花盤呢..... 上次我僭建到不知幾人見人愛 , 版友們唔係笑到訓低 , 就係忍笑忍到標眼淚 ....
不過老師你0既芫茜快可以收籽了.....
回復

花園仔 發表於 2010-3-28 22:04:23 |顯示全部樓層
回復 11152# ILoveFlower
老師, 多謝你既靚花, 咁啱我早兩日用自家種地老鼠煲湯, 第一次煲, 原來係黑麻麻架...
學亞蘇加把米落D湯度, 飲到最尾好似食粥咁

仲有一半留番今日再煲

老師, 知你鍾意花, 送比你
=========================================

你好!
<鑽地老鼠>煲嘅湯唔係咁黑咁杰架, 你點煲架!!

嗰張圖嘅<紫茉莉>挖咗<鑽地老鼠>囉!

回復

花園仔 發表於 2010-3-28 22:10:29 |顯示全部樓層
回復 11153# JicJicmom
老師好~~~~ 積媽唔敢下種呀, 想響秋播至種, 因為怕風季到時碰上收成..... 舊年比2棵洛神花攪到頭都痕埋....
我仲要搵個大花盤呢..... 上次我僭建到不知幾人見人愛 , 版友們唔係笑到訓低 , 就係忍笑忍到標眼淚 ....
不過老師你0既芫茜快可以收籽了.....
==========================================

積媽好!
我嘅芫荽都開滿花囉!

仲有我棵<無花果>第二丫又結果嘞!

2010-03-27-22.jpg 2010-03-27-23.jpg 2010-03-27-24.jpg
回復

JicJicmom 發表於 2010-3-28 22:11:42 |顯示全部樓層
回復 11148# 花園仔

老師好~~~~ 係唔係魚腥草呀?
版友仔monse 上年送我一盤魚腥草 , 上年以為佢不能渡夏熱死左, 點知上星期發現佢盤滿砵滿....
回復

JicJicmom 發表於 2010-3-28 22:14:29 |顯示全部樓層
回復 11155# 花園仔
仲有我棵<無花果>第二丫又結果嘞!
================================
老師你真係好介紹呀~~ 賓賓呢一隻種,唔使咁大林都可以生果果, 我今日都剛轉左盤比無花果, 希望佢0個三隻果可以學下吹波節瓜就好喇 ....
回復

花園仔 發表於 2010-3-28 22:20:57 |顯示全部樓層
回復 11147# 小寶

=============================

小寶好!

今日影嘅<蝦吏蔥 = 細香蔥>而家狀況,
因為經長時間剪食, 樣子唔係禁靚囉!

2010-03-28-3.jpg 2010-03-28-6.jpg 2010-03-28-5.jpg 2010-03-28-7.jpg 2010-03-28-8.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-3-28 22:24:29 |顯示全部樓層
回復 11156# JicJicmom
老師好~~~~ 係唔係魚腥草呀?
版友仔monse 上年送我一盤魚腥草 , 上年以為佢不能渡夏熱死左, 點知上星期發現佢盤滿砵滿....
=================================

係呀! 真係好腥啵!

<魚腥草>開花囉!

回復

花園仔 發表於 2010-3-28 22:30:36 |顯示全部樓層
回復 11157# JicJicmom
老師你真係好介紹呀~~ 賓賓呢一隻種,唔使咁大林都可以生果果,
我今日都剛轉左盤比無花果, 希望佢0個三隻果可以學下吹波節瓜就好喇 ....
=============================================

積媽, 感我都要俾心機種靚佢囉!

呢兩棵新種嘅<合掌瓜>我都好細心對佢架!

2010-03-27-26.jpg 2010-03-27-27.jpg 2010-03-28-10.jpg
回復