乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209787 19822
JodieC 發表於 2010-3-25 00:27:34 |顯示全部樓層
回復 5265# 花園仔

老師.. 剛剛追到呢個post.. 想問吓點解要係每棵生菜既泥面放上禾趕草既??
但有d帖又無放... 點解呢?? 有咩作用架??
回復

花園仔 發表於 2010-3-25 01:06:14 |顯示全部樓層
回復 11101# JodieC

回復 5265# 花園仔

老師.. 剛剛追到呢個post.. 想問吓點解要係每棵生菜既泥面放上禾趕草既??
但有d帖又無放... 點解呢?? 有咩作用架??
=================================

你好!

生菜移苗後葉片長了了軟弱無力,
好容易壓體泥面上, 淋水後黐滿泥水嘅葉片好易腐爛,
用禾稈草做分格你話好唔好呢?
放 -- 完美工序, 但好嘥工時, 小量種植咪做吓嘢囉!
唔放 -- 唔使做咁多嘢, 但一口針冇两頭利啵!

現時體露地種緊嘅<沙律生菜>

2010-03-23-19.jpg 2010-03-23-23.jpg 2010-03-23-24.jpg 2010-03-23-25.jpg 2010-03-24-6.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-3-25 01:20:39 |顯示全部樓層
回復 11099# 小寶

老師好!

小寶田果度都有幾棵開緊花的老艾草, 明天即刻做野

回復 11100# pangpang120

老師好!小寶好!!

我係pangpang120!! 新手嚟!!! 4月會有一小塊田!!
你哋嘅桑椹同蕃茄好吸引呀!!
艾草易唔易種???
======================================

小寶及pangpang120 好!

婦女坐月時用曬乾嘅艾草煲水冲凉最好!

<艾草>好易種好似種薄荷感越生越多....
唔使點理佢, 淋水施肥就OK!

回復

花園仔 發表於 2010-3-25 01:24:26 |顯示全部樓層
<桑椹子>的確係幾吸引架! 2010-03-23-29.jpg 2010-03-23-30.jpg

2010-03-23-32.jpg 2010-03-23-31.jpg 2010-03-23-33.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-3-25 01:29:48 |顯示全部樓層
菠蘿仔一日一日長大....

2010-03-23-12.jpg 2010-03-23-15.jpg 2010-03-23-13.jpg 2010-03-23-14.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-3-25 01:32:31 |顯示全部樓層
<尖葉莧菜>又淋又滑!

2010-03-23-17.jpg 2010-03-23-34.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-3-25 01:35:46 |顯示全部樓層
好翻幾日天, 桂花飄香, 真係摘到手軟!

2010-03-22-29.jpg 2010-03-22-28.jpg 2010-03-22-27.jpg 2010-03-22-30.jpg
回復

夜魔 發表於 2010-3-25 02:01:01 |顯示全部樓層

花園仔, 想問下種番茄洗唔洗剪走部份葉谷大 d 果實?
我棵野陽光太好, 生得太多葉...

另, 正常 size 既番茄, 種到咁上下洗唔洗摘心促進分枝?
回復

花園仔 發表於 2010-3-25 18:39:51 |顯示全部樓層
回復 11108# 夜魔

花園仔, 想問下種番茄洗唔洗剪走部份葉谷大 d 果實?
我棵野陽光太好, 生得太多葉...

另, 正常 size 既番茄, 種到咁上下洗唔洗摘心促進分枝?
===================================

夜魔,
葉同果實所吸取嘅養份(肥料)完全唔同, 點解要剪葉? 我冇敢嘅諗法喎!

另, 唔好意思, 如果棵蕃茄size正常我乜都唔做架! 嘻嘻!
回復

小寶 發表於 2010-3-25 19:31:18 |顯示全部樓層
回復 11103# 花園仔

小寶及pangpang120 好!

婦女坐月時用曬乾嘅艾草煲水冲凉最好!

<艾草>好易種好似種薄荷感越生越多....
唔使點理佢, 淋水施肥就OK!

=============================
依,咁我可以整定俾呀"花x花"喎

我又想問下, 粟米已開始出穗, 下面近泥多左兩三個側支, 係咪需要搣走哂佢呀?     
唔該您~
回復

花園仔 發表於 2010-3-25 19:47:12 |顯示全部樓層
回復 11110# 小寶

我又想問下, 粟米已開始出穗, 下面近泥多左兩三個側支, 係咪需要搣走哂佢呀?     
唔該您~
============================================

小寶及大家晚上好!

嘩! 你棵粟米幾靚啵!

回復

花園仔 發表於 2010-3-25 20:02:08 |顯示全部樓層
新種嘅合掌瓜爸爸聲咁大緊, 仲猛禁開花結果添!
不過蟲蟲黎嘞!

注意睇圖時請體張圖上點擊一下, 放大D會清楚D架!

2010-03-25-2.jpg 2010-03-25-1.jpg 2010-03-25-3.jpg 2010-03-25-4.jpg 2010-03-25-5.jpg 2010-03-25-6.jpg
回復

軒軒 發表於 2010-3-25 20:12:31 |顯示全部樓層
係咩蟲?
回復

小寶 發表於 2010-3-25 20:41:15 |顯示全部樓層
回復 11111# 花園仔

嘩! 你棵粟米幾靚啵!
=============
多謝老師解答!e幾棵粟米係積媽幫我發苗架!佢只係去到腰就長穗~
好似好快有收成咁,我想明天落d香味超甜粟先~
回復

mono 發表於 2010-3-25 22:06:40 |顯示全部樓層
老師晚安!
我剛上完天台。大風到呢.....。唔知係因為向正西北位。
話說,頭先上去,見到....有盆蕃茄斷咗,但未斷得哂。
今朝明明好地地無事。(我有竹仔比佢地㗎。)
現在想問老師,我而家將斷咗未斷得晒個支,用竹仔同繩旁住,咁...會唔會生得返?
有人話過好似可以將斷咗個支再插泥種,是否可行?
回復

花園仔 發表於 2010-3-25 22:48:58 |顯示全部樓層
回復 11115# mono
老師晚安!
我剛上完天台。大風到呢.....。唔知係因為向正西北位。
話說,頭先上去,見到....有盆蕃茄斷咗,但未斷得哂。
今朝明明好地地無事。(我有竹仔比佢地㗎。)
現在想問老師,我而家將斷咗未斷得晒個支,用竹仔同繩旁住,咁...會唔會生得返?
有人話過好似可以將斷咗個支再插泥種,是否可行?
==============================

Mill好!
得! 你立刻將斷咗未斷得曬嗰條用竹仔同繩紥住 ,
好似駁骨感, 99/%接得埋口架! -- 我試得多啦!

仲有, 今晚禁大風唔好俾D冷風吹乾個傷口啵!

回復

花園仔 發表於 2010-3-25 23:15:47 |顯示全部樓層
今日貪得意晚餐整咗個一般泰國平民百姓嘅餸 -- nam prik pla too 即係<煎鯖魚>囉!
一邊食一邊聽泰國歌 -- 唔鍾意嗰D梗係頂唔順啦! 嘻嘻!

http://www.youtube.com/watch?v=6 ... from=PL&index=6

個餸主要係醬汁 --
用羅望子醬, 魚露, 檸檬葉絲, 薑, 辣椒, 椰糖, 小小水煮成啫!

nam prik pla too.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-3-25 23:45:50 |顯示全部樓層
鍾意韮菜!

2010-03-22-20.jpg 2010-03-17-2.jpg 2010-03-24-8.jpg
回復

pangpang120 發表於 2010-3-26 00:04:24 |顯示全部樓層
wowwww...老師你的花園真厲害!可以自給自足各式蔬菜!!真係想親身看看!!!
回復

夜魔 發表於 2010-3-26 00:10:05 |顯示全部樓層
另, 唔好意思, 如果棵蕃茄size正常我乜都唔做架! 嘻嘻
花園仔 發表於 2010-3-25 18:39

點解??
我講棵正常 size 番茄的植株喎... 唔洗摘心等佢唔好咁高同多生分枝咩?
迷你番茄就話唔洗摘心佢自動會封頂同多分枝啫..
回復