乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209782 19848
JicJicmom 發表於 2010-3-28 22:31:16 |顯示全部樓層
老師想問一下 , 您有無種過 "益母草" 0既經驗 ?
我阿娘耐唔中就會用益母草滾湯我飲, 我同我家大夫都覺得幾0岩我地體質飲 ( 當然我都唔可以飲得太多喇..... )
我見阿娘響街市買番來的, 好幼身, 但又睇唔出佢係用泥種定係水種. 唔知老師對呢樣植物有無心得或者認識呢 ?
回復

花園仔 發表於 2010-3-28 22:39:20 |顯示全部樓層
回復 11161# JicJicmom
老師想問一下 , 您有無種過 "益母草" 0既經驗 ?
我阿娘耐唔中就會用益母草滾湯我飲, 我同我家大夫都覺得幾0岩我地體質飲 ( 當然我都唔可以飲得太多喇..... )
我見阿娘響街市買番來的, 好幼身, 但又睇唔出佢係用泥種定係水種. 唔知老師對呢樣植物有無心得或者認識呢 ?
===============================================

地上都係寶, 唔記得有冇<益母草>嘞, 以前....好似....有過....唔記得囉....

回復

JicJicmom 發表於 2010-3-28 22:48:43 |顯示全部樓層
回復 11162# 花園仔

唔該哂老師呀~~ 唔緊要喇, 因為臨近五月節, 街市就會有好多新鮮益母草賣 , 我想到時拎D出黎種下, 睇下種唔種得成~~
街市度賣0既, 整得太乾淨, 我見D草幼了了咁..... 根頭又鬼咁乾淨, 唔知係唔係水種囉.
泥種仲可以試下, 水種..... 我唔識呀 .
回復

mono 發表於 2010-3-29 00:00:32 |顯示全部樓層
回復 11140# 花園仔
辣椒及茄子類梗係發咗苗, 大棵咗至移種落盤缸或地上啦!
移種落陶盤冇幾耐嘅<七彩靚椒>
===========================
<七彩靚椒>交工課比老師,好彩都無失禮。
回復

JodieC 發表於 2010-3-29 19:07:12 |顯示全部樓層
老師.. 想問問而家種蜜糖豆o岩時間麻??
回復

孖吉 發表於 2010-3-29 19:43:06 |顯示全部樓層

老師,這是我種的 意大利生菜:

2010-02-23 下種,以下是 day 33 的情況:

現在只有約 5-6吋大,3-4吋高,只有三/四圈葉,但是下面較小的葉開始變黃,請問是收割時候嗎?抑或要做些什麼呢?
回復

花園仔 發表於 2010-3-29 20:11:44 |顯示全部樓層
回復 11164# mono
<七彩靚椒>交工課比老師,好彩都無失禮。
========================

Mill及大家晚上好!

你嘅<七彩靚椒>種得靚過我啦!

<本地中型指天椒>又瘋狂開花結果嘞!

2010-03-23-27.jpg 2010-03-23-28.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-3-29 20:20:52 |顯示全部樓層
回復 11165# JodieC

老師.. 想問問而家種蜜糖豆o岩時間麻??
=======================

你好!
啱! 再遲D就麻煩嘞 -- 天氣熱及容易染上白粉病架!

我D<甜豆>將要開花囉!

回復

花園仔 發表於 2010-3-29 20:41:05 |顯示全部樓層
回復 11166# marcuslee

現在只有約 5-6吋大,3-4吋高,只有三/四圈葉,但是下面較小的葉開始變黃,
請問是收割時候嗎?抑或要做些什麼呢?
==========================

你好!
意大利生菜過造囉 -- 容易出現老化現象!
水份稍有控制唔好會菜韌味苦澀架!

<沙律生菜>會好D, 可以種到五月!

無心插柳嘅一盤<沙律生菜>
用剩嘅菜苗隨便放體盤面, 冇理佢, 竟然生長起黎, 咪用泥冚冚佢啦, 你睇:

2010-03-29-10.jpg 2010-03-29-9.jpg 2010-03-29-7.jpg 2010-03-29-8.jpg
回復

孖吉 發表於 2010-3-29 21:53:09 |顯示全部樓層
回復  marcuslee

現在只有約 5 ...
花園仔 發表於 2010-3-29 20:41

多謝老師,你的生菜茂盛過我生菜好多呀!種了多久呢?

我明天去買菜種啦 add10icon
回復

mono 發表於 2010-3-29 23:35:50 |顯示全部樓層
回復 11167# 花園仔
你嘅<七彩靚椒>種得靚過我啦!
========================
成果都係向老師啲帖學習得來的。
回復

Cat@.@ 發表於 2010-3-29 23:54:21 |顯示全部樓層
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~``
花老師,

我棵本地指天椒種咗6個月,由隻辣椒嘅籽種起,一直都不停咁開花(冇100朵都有70至80),但係一開完花就成枝掉下來,我已經用吉吉嘅最大12号盤種一棵,又落好多肥(豐收一号,紅牛,花寶有機活力肥....),再加剪緊啲橫枝,佢只係開更多花,都係結唔到果,會唔會係品種問題,本身隻辣椒唔夠成熟呢??

謝謝您!!!
回復

花園仔 發表於 2010-3-30 01:03:53 |顯示全部樓層

回復 11172# Cat@.@
花老師,
我棵本地指天椒種咗6個月,由隻辣椒嘅籽種起,一直都不停咁開花(冇100朵都有70至80),
但係一開完花就成枝掉下來,我已經用吉吉嘅最大12号盤種一棵,又落好多肥(豐收一号,紅牛,花寶有機活力肥....),
再加剪緊啲橫枝,佢只係開更多花,都係結唔到果,會唔會係品種問題,本身隻辣椒唔夠成熟呢??
謝謝您!!!
==============================================

你好!
你嘅椒椒一開完花就成枝掉落黎, 我嘅睇法係:
由於對植株過份干擾, 肥害....係主要原因.
亦唔棑除種籽因素, 水多水少, 唔夠陽光....都會做成呢個現象架!

我就唔會成日幫植株剪枝, 摘心嘞, 亦唔會開花時先至谷肥, 淋水唔會太濕....

2010-03-25-11.jpg 2010-03-29-6.jpg

注意睇圖請多手體張圖上點擊一下, 放大D清楚好多架!

回復

花園仔 發表於 2010-3-30 01:16:16 |顯示全部樓層
回復 11171# mono

Mill好!

唔使客氣, 係你叻啫!
今年我都要俾心機種翻好呢兩種椒椒嘞!

種體花槽嘅<靚椒>有重生感覺呢!

2010-03-26-44.jpg 2010-03-26-45.jpg 2010-03-26-46.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-3-30 01:32:08 |顯示全部樓層
近來呢度冷清咗好多....係感架罅!
大多數熱情係轉眼嘅事, 持恆嘅唔會多囉....

唔緊要喎, 花繼續開, 果依然結....嘻嘻!

2010-03-29-41.jpg 2010-03-29-42.jpg 2010-03-29-43.jpg 2010-03-29-44.jpg 2010-03-29-50.jpg 2010-03-29-45.jpg 2010-03-29-46.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-3-30 01:38:40 |顯示全部樓層
今日(29/03)摘咗D泰國蕃茄, 朋友話好味喎,
我叫佢煲蕃茄薯仔湯啦, 正!

2010-03-29-5.jpg 2010-03-29-1.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-3-30 01:55:31 |顯示全部樓層
好多朋友以為自己地方少種唔到乜嘢,
我成日有新鮮蔬果食大多取用於少少範圍架咋!

嗱, 以香草類為例, 幾個主要品種, 用得幾多地方吖....
幾盤就食用唔曬啦, 又易種, 冇難度架(唔好鑽牛角尖啦)!!

嫩就用黎炒蛋, 老少少咪冲薄荷茶囉!

2010-03-29-12.jpg 2010-03-29-13.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-3-30 01:58:21 |顯示全部樓層
嘩! 講早晨架嗱!

回復

JodieC 發表於 2010-3-30 10:12:57 |顯示全部樓層
回復 11175# 花園仔

老師早晨.. 唔好唔開心啦.. 近排就黎31/3.. 好多公司都攪盤點... 可能因為咁.. 大家咪少左時間上黎傾計lor... 咁等我繼續煩住老師先啦... 其他同學仔.. 做完野.. 得閒d要上黎多d唷..
回復

邦妮 發表於 2010-3-30 12:16:02 |顯示全部樓層
老師,想請教你鑽地老鼠要種幾耐先可以掘出來呢?
我果棵種左差不多一年了,是黃花的。
我見你棵鑽地老鼠係紅花,其實除左花既顏色唔同外,佢地既功效有冇分別呢?
回復