乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209751 19848
花園仔 發表於 2010-3-23 00:22:07 |顯示全部樓層
回復 11079# mono
唔該老師!我再星期六再試其他藥。
啲辣椒噴咗《依天得》好好喎!仲開花添。
========================

唔使客氣!

嗱, 仲結緊椒椒仔添 -- 皇冠嘅勁辣椒椒!

回復

花園仔 發表於 2010-3-23 00:35:48 |顯示全部樓層
<黑尾劍>生命力強又好生養!
最初買咗6條, 而家一池幾缸都係佢嘅世界,
而且仲進佔咗好多朋友嘅屋企添....

講晚安前請睇吓
<黑尾劍家族>體用<葉芽繁殖嘅睡蓮>缸內嘅情況啦:

2010-03-16-18.jpg 2010-03-16-20.jpg 2010-03-17-37.jpg 2010-03-19-33.jpg
回復

y24790725 發表於 2010-3-23 10:39:21 |顯示全部樓層

回復 11065# y24790725
------------------------------------------------------------------
多謝你解答我,我都無留意到肥傷這問題,我都係太緊張又心急,多謝提醒...^^
回復

lamolympia 發表於 2010-3-23 11:04:58 |顯示全部樓層
老師~你D靚靚睡蓮呢?好掛住佢地呀!
回復

JicJicmom 發表於 2010-3-23 11:19:50 |顯示全部樓層

老師早晨呀~~~
響小寶帖度睇到搭(瓜)棚0既問題~~ 想請教一下老師, 我見老師0既瓜棚, 有D係用鉛水通黎搭0既, 未知老師呢一隻棚, 適唔適合響天台度用呢?
我天台晒起上來, 絕對唔係人咁品~~~ 如果用金屬通, 會唔會煎熟D瓜籐架?
積媽0既植物開始要向高空發展了........
另外, 出左2塊葉仔0既係唔係吹波節瓜呀?  小寶分享左種子比我喇~~ 我又種!!!!
回復

花園仔 發表於 2010-3-23 12:36:08 |顯示全部樓層
回復 11085# JicJicmom
老師早晨呀~~~
響小寶帖度睇到搭(瓜)棚0既問題~~
想請教一下老師, 我見老師0既瓜棚, 有D係用鉛水通黎搭0既, 未知老師呢一隻棚, 適唔適合響天台度用呢?
我天台晒起上來, 絕對唔係人咁品~~~ 如果用金屬通, 會唔會煎熟D瓜籐架? 積媽0既植物開始要向高空發展了........
另外, 出左2塊葉仔0既係唔係吹波節瓜呀?  小寶分享左種子比我喇~~ 我又種!!!!
=============================================

積媽及大家午安!

我呢個用鉛水通黎搭嘅棚用咗十年囉!
以前獨沽一味種葡萄, 後來用黎種瓜瓜....
冇問題喎, 大家有目共睹格! 而家咪種<合掌瓜>囉!

天台同地下嘅分別只係天台可能大風D啫(仲啱喇!), 日照溫度係相同格,
體中午陽光最猛烈時乜嘢材料嘅棚架表面葉葉點都會耷耷地啦,
到黄昏咪一樣兀翻起身, 我就認為OK嘞, 我朋友嘅空中花園都係感嘅!
攀藤植物當佢大大林時最緊要水份供應, 所以要注意泥土嘅乾濕狀態架!

早上及正午<合掌瓜>葉葉體鉛水通棚架嘅表現:

早上

2010-03-22-31.jpg 2010-03-22-32.jpg 2010-03-22-33.jpg

剛剛

2010-03-23-9.jpg 2010-03-23-7.jpg 2010-03-23-6.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-3-23 12:44:27 |顯示全部樓層

回復 11084# lamolympia

老師~你D靚靚睡蓮呢?好掛住佢地呀!
=======================

你好!
睡蓮暫時冇花, 休養生息....
好似體馬爾代夫嘅小島度攤唞緊啵, 乜都唔理....
我諗佢唔會掛住我地嘞! 嘻嘻!

回復

惡姨 發表於 2010-3-23 14:26:16 |顯示全部樓層
老師, 我想問吓點解我D士多啤梨奀之之嘅?? 係咪要用大D 嘅盤呢?

回復

JicJicmom 發表於 2010-3-23 15:15:47 |顯示全部樓層
回復 11086# 花園仔
積媽及大家午安!
我呢個用鉛水通黎搭嘅棚用咗十年囉!
以前獨沽一味種葡萄, 後來用黎種瓜瓜....
冇問題喎, 大家有目共睹格! 而家咪種<合掌瓜>囉!
天台同地下嘅分別只係天台可能大風D啫(仲啱喇!), 日照溫度係相同格,
體中午陽光最猛烈時乜嘢材料嘅棚架表面葉葉點都會耷耷地啦,
到黄昏咪一樣兀翻起身, 我就認為OK嘞, 我朋友嘅空中花園都係感嘅!
攀藤植物當佢大大林時最緊要水份供應, 所以要注意泥土嘅乾濕狀態架!
==============================================
謝謝老師資料及意見~~~
積媽返去再計計數畫畫圖, 睇下可以點樣整個瓜棚先~~~
回復

花園仔 發表於 2010-3-23 19:42:12 |顯示全部樓層

回復 11089# JicJicmom
謝謝老師資料及意見~~~
積媽返去再計計數畫畫圖, 睇下可以點樣整個瓜棚先~~~
================================

積媽及大家晚上好!

好吖! 研究吓啦!
嗱, 葉葉傍晚兀翻曬起身囉!

注意睇圖時請體張圖上點擊一下, 放大D會清楚D質感強D架!

回復

花園仔 發表於 2010-3-23 19:53:31 |顯示全部樓層
回復 11088# 惡姨

老師, 我想問吓點解我D士多啤梨奀之之嘅?? 係咪要用大D 嘅盤呢?
=====================================

你好!

個盤大少少梗係好啦, 陽光都好重要架,
點落肥亞?  品種係唔係適合本地種植架?
就算係名種, 又種得到, 不過, 如果種出黎細粒丑樣又唔甜....
你地成日講名牌有乜用啵!
回復

花園仔 發表於 2010-3-23 19:56:56 |顯示全部樓層
睇吓曬緊乜? 有乜嘢用途呢?

回復

花園仔 發表於 2010-3-24 11:55:59 |顯示全部樓層
大家好!

入唔到黎咪想吓辦法囉, 行遠两步啫, 唔使放棄架!

睇吓<苦麥菜>先啦!

2010-03-24-15.jpg 2010-03-24-16.jpg 2010-03-24-17.jpg 2010-03-24-20.jpg 2010-03-24-21.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-3-24 11:58:07 |顯示全部樓層
先苦後甜吖馬, 琴日摘架!

2010-03-23-3.jpg 2010-03-23-3D.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-3-24 12:00:10 |顯示全部樓層
日日都有蕃茄摘架!

回復

JicJicmom 發表於 2010-3-24 12:04:07 |顯示全部樓層
回復 11092# 花園仔
老師好~~~
連根都用得架? 草藥黎?
係唔係艾草? ( 好長喎 .... 我見D艾草又好似無咁長/高0既....) 多一D貼士可以嘛?
回復

花園仔 發表於 2010-3-24 12:04:10 |顯示全部樓層
咁就梗唔少得桑椹子喇!

琴日

今朝

回復

花園仔 發表於 2010-3-24 12:09:40 |顯示全部樓層

回復 11096# JicJicmom

回復 11092# 花園仔
老師好~~~
連根都用得架? 草藥黎?
係唔係艾草? ( 好長喎 .... 我見D艾草又好似無咁長/高0既....) 多一D貼士可以嘛?
==========================================

積媽好!

係<艾草>,  炒蛋梗係用嫩D啦!

呢D老身高脚, 曬乾煲水冲凉架 -- 女士專用嘅! 哈哈!  

係呀! 出左2塊葉仔嘅係<吹波節瓜>呀!
回復

小寶 發表於 2010-3-24 21:59:21 |顯示全部樓層
回復 11098# 花園仔

係<艾草>,  炒蛋梗係用嫩D啦!

呢D老身高脚, 曬乾煲水冲凉架 -- 女士專用嘅! 哈哈!  

係呀! 出左2塊葉仔嘅係<吹波節瓜>呀!

==================
老師好!
    小寶田果度都有幾棵開緊花的老艾草, 明天即刻做野
回復

pangpang120 發表於 2010-3-24 23:57:03 |顯示全部樓層
老師好!小寶好!!
我係pangpang120!! 新手嚟!!! 4月會有一小塊田!!
你哋嘅桑椹同蕃茄好吸引呀!!
艾草易唔易種???
回復