乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209765 19848
花園仔 發表於 2010-3-16 17:34:21 |顯示全部樓層
回復 10993# JodieC
唔好意思... 麻煩老師... Notes 做好啦... 一有時間.. 立即行動...  
(我以前一d都唔識種野架... 睇左老師種d成品.. 好想學到老師10%就好啦...
連我阿媽都問我點解近排咁鍾意種野.... 係一個磨練既好方法..  努力努力...
=============================================

你好!
唔使客氣!
其實做乜嘢都一樣啫, 都係要認真同努力架啦!
種嘢亦係可以俾人睇到你嘅性格及能力嘅!
努力努力....都係嗰句囉!

衫兄舊年第二輪(罐)羅馬生菜種籽發芽率極低,
但菜菜就認真好食嘞! 會跟住種 -- 應好友要求....

2010-03-12-4.jpg 2010-03-12-5.jpg 2010-03-16-11.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-3-16 18:27:19 |顯示全部樓層

回復 10996# 小牛
老師好!
按時令採收不同既果子真係一件好快樂既事,
令人時時有所期待~~
可惜我公司既槡樹係飽受虫害同寄生植物既催殘後,
今年結唔出果子,佢 d 果一出就枯晒……
但係食過佢 d 果就明白,自家種既槡子真係比街市買到既好食太多!
我見到街市最近又有槡子,但係真係無乜意思要買。
=======================================

小牛好!
明白就好嘞! 如發現分別只係體感覺上感都係小事黎啫!
但好多人話街市幾蚊幾蚊斤, 幾錢幾錢盒之馬....
對我睇黎就唔認同囉, 舉桑椹子為例吖,
如果熟咗摘落黎唔快D處理佢(或放入雪櫃)好快就變質唔好食架罅!
嗱, 體街市用膠盒一盒盒堆埋一齊由朝擺到晚, 賣唔曬....第二日繼續,
你話有冇灑藥吖, 何況其他菜菜, D十字科好食唎, 幾難搞架 -- D蟲蟲, 狗蚤仔....
唔落重藥有禁靚咩, 一個蟲口都冇....呵呵, 年中都唔知幾多食咗落肚添架!
加上胡亂咁食埋曬D垃圾食品仲以為高級, 真係有事都唔知衰咗邊瓣呀!
尤其是中年女士愛食D由不良飼料藥物(激素, 抗生素)所出嘅雜肉....
仲有D人工飼養所謂河鮮海鮮, 邊種唔用D高危嘢去養植嘅!
就算食D蜆蜆蛤蛤以為冇事, 當D重金屬唔存在架, 吸吸埋埋....
係感食食食....唉! 真係鄧佢地難過洛....
唔講洛....費事俾人話我危言聳聽添! 嘻嘻!   

今早摘嘅桑椹子, 用黎整果醬

2010-03-16-3.jpg 2010-03-16-31.jpg

整好咗囉!

回復

花園仔 發表於 2010-3-16 22:36:29 |顯示全部樓層
回復 10994# 小牛

回復 10970# alilovebyj
一冷翻,加埋強勁季風,我d 蕃茄七成「打柴」!!
原先發了的泰國蕃茄苗,都死咗d啊!
================================
你好! 我既迷李蕃茄都吹折左唔少,
但係縛返佢,佢又繼續生返,
有一枝真係斷左,我插佢入水,
佢極速催紅自己,個零禮拜,紅左 5粒,佢而家仲係度努力緊呀!
真係令人驚歎!
你都唔好咁快放棄佢地啦~
=====================================

我嘅<泰國蕃茄>接近尾聲囉,
呢棵我俾佢爬上8呎高架, 蔓行達40平方呎, 結果超過500個....
話100個 -- 200個係指盤種或花槽種所產保守數字呢!
<泰國蕃茄>高產, 好食而且易種及抗病害能力強,
我再次溫馨推薦....   

2010-03-16-21.jpg 2010-03-16-22.jpg 2010-03-16-13.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-3-16 22:54:31 |顯示全部樓層

回復 10998# Twinsmom
老師, 我d麩水浸左4個幾月重好臭好臭, 點解呢?
我d花生麩係粉庄o既, 係咪d花生麩唔靚呢?
===========================

你好!
臭係正常嘅! 花生麩靚唔靚與浸出黎臭唔臭有冇關係真係冇研究過啵!
我都用過唔同質量嘅花生麩(粉狀)浸過<花生麩水肥>
因為浸嘅時間從未超過四個月, 因此唔作個別評論洛.

而家我針對現時所用嘅花生麩粉(粒狀)浸製超過半年而言啫,
係分享唔係教學喎! 再者, 我喜歡用貴嘢靚嘢, 唔信平靚正....嘻嘻!

再次回放去年9月2日所浸嘅另一桶<花生麩水肥>

2009-05-25-13.jpg 2009-09-02-17.jpg 2009-09-02-18.jpg 2009-09-02-20.jpg

唔係幾臭啫!

回復

花園仔 發表於 2010-3-16 23:49:08 |顯示全部樓層
講晚安前睇吓今日飲過乜嘢!

就係煲<崩大碗>嘞, 我加咗塊<胡椒薄荷>落去, 幾得意吖!

仲有估吓我做緊乜嘢? 梗係整嘢食啦, 整緊乜嘢食呢?

回復

JodieC 發表於 2010-3-17 00:58:23 |顯示全部樓層
老師您好..
點解帖上有d人講d種子要先浸水..再發芽? 點解呢?
我買左包冬瓜既種子.. 包裝上寫有2個方法 (直播或先浸水幾小時).. 新年前, 試左直播.. 到而家都未發芽... 大約初十五.. 再試先浸水.. 但到現在都無芽仔出... 我用既係花泥.. 唔知老師你有無種過冬瓜既經驗呢? 可以分享吓嗎?

另外.. 我想問下.. 發唔到芽既泥要點處理先可以再用呢? 要唔要搵番d唔發既種子出黎架??
回復

JodieC 發表於 2010-3-17 01:00:21 |顯示全部樓層
回復 11004# 花園仔

老師.. 係咪只要放花生麩就得架啦... 唔洗放骨粉/魚粉/其他架??
回復

花園仔 發表於 2010-3-17 09:08:09 |顯示全部樓層

回復 11006# JodieC
回復 11007# JodieC
(以後當別人仲未回帖答你時, 仲有嘢講可以用<編輯>黎加入架馬, 使乜又上多條帖啵!)
老師您好..
點解帖上有d人講d種子要先浸水..再發芽? 點解呢?
我買左包冬瓜既種子.. 包裝上寫有2個方法 (直播或先浸水幾小時).. 新年前, 試左直播.. 到而家都未發芽...
大約初十五.. 再試先浸水.. 但到現在都無芽仔出... 我用既係花泥..
唔知老師你有無種過冬瓜既經驗呢? 可以分享吓嗎?

另外.. 我想問下.. 發唔到芽既泥要點處理先可以再用呢? 要唔要搵番d唔發既種子出黎架??

老師.. 係咪只要放花生麩就得架啦... 唔洗放骨粉/魚粉/其他架??
===========================================

你好!
種籽發芽時間好難答你, 同一種籽發芽時間受制於:
種植環境及條件外, 種籽質素, 例如: 種籽包新開封, 已開封幾個月以上, 自留嘅,
都會有發芽時間差異, 反正超過廿日就唔恭喜嘞!
可能你播種籽時嘅天氣溫度唔啱佢嘅發芽條件啦! -- 再試過囉!

<有無種過冬瓜既經驗?> -- 唔係瓦? 你睇唔到我個大冬瓜咩!!

<發唔到芽既泥要點處理先可以再用呢?> -- D發唔到芽嘅種籽冇阻你吖馬! 可即再用!!

最後嗰條問題答咗你冇幾耐咋啵!

2009-06-28-4A.jpg 2009-07-10-15.jpg 2009-08-11-7.jpg
回復

亞實 發表於 2010-3-17 09:25:17 |顯示全部樓層
回復 10991# 花園仔

多謝老師!!!
回復

小牛 發表於 2010-3-17 12:23:10 |顯示全部樓層
回覆 11005# 花園仔
=================================
老師好!
係咪制槡子批呀?add7icon
回復

花園仔 發表於 2010-3-17 18:52:29 |顯示全部樓層

回復 11009# 亞實

亞實及大家好!

今日除咗寄出兩種<紫茉莉>種籽外, 仲寄咗<大葉韮菜>種籽添!
另外, 由加拿大帶翻黎發緊芽嘅<四季豆>種籽四粒要小心即種啵! 嘻嘻!

2010-03-17-35.jpg 2010-03-17-34.jpg 2010-03-17-33.jpg 2010-03-17-5.jpg 2010-03-07-17.jpg 2010-03-17-4.jpg 2010-03-17-6.jpg 2010-03-17-15.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-3-17 19:02:19 |顯示全部樓層
回復 11010# 小牛

回覆 11005# 花園仔
=================================
老師好!
係咪制槡子批呀?
==================================

小牛好!
係<拔絲桑椹子>呀!
樣子唔靚仔唔傳上囉!

今日整咗<菊杞馬蹄糕>, 啱成日對住個芒人士補眼喎!
樣丑D啫, 但好食有益架!

回復

亞實 發表於 2010-3-17 20:53:22 |顯示全部樓層
回復  亞實

亞實及大家好!

今日除咗寄出兩種種籽外, 仲寄咗種籽添!
另外, 由加拿大帶翻黎發緊芽嘅種籽四 ...
花園仔 發表於 2010-3-17 18:52

十分期待明天收信呢!!
老師D靚豆豆可唔可以4月中先播, 因為我4月頭去旅行呢!!!
回復

JodieC 發表於 2010-3-17 21:28:08 |顯示全部樓層
回復 11008# 花園仔

老師您好..
帖 : 唷! 知道啦… 唔好意思..
發芽時間 & 泥 : 原來如此… 等我再試過先..
冬瓜 : 嘩!!! 你個冬瓜真係超大呀… 好叻呀… 老師d帖實在太多啦… 到現在只追到#3555 ja… 實在有好多野學呀…. ^^
係到講句唔好意思… 問咁到問題… 真係好多謝你呀…
回復

花園仔 發表於 2010-3-18 08:38:34 |顯示全部樓層
回復 11013# 亞實
十分期待明天收信呢!!
老師D靚豆豆可唔可以4月中先播, 因為我4月頭去旅行呢!!!

亞實及大家早晨!

豆豆發緊芽架罅! 請睇:

回復 11009# 亞實

亞實及大家好!

今日除咗寄出兩種<紫茉莉>種籽外, 仲寄咗<大葉韮菜>種籽添!
另外, 由加拿大帶翻黎發緊芽嘅<四季豆>種籽四粒
要小心即種啵! 嘻嘻!

回復

花園仔 發表於 2010-3-18 08:41:30 |顯示全部樓層
回復 11014# JodieC

你好!
唔使客氣!

回復

花園仔 發表於 2010-3-18 08:47:55 |顯示全部樓層

日日有得採摘嘅桑椹子

醬醬顏色誘人又好食!

回復

花園仔 發表於 2010-3-18 08:53:37 |顯示全部樓層
琴日收咗D<獨子蒜><紅香蔥>及<中國小香蔥>!

<中國小香蔥>

回復

小牛 發表於 2010-3-18 10:20:32 |顯示全部樓層
回覆 11012# 花園仔
小牛好!
係<拔絲桑椹子>呀!
樣子唔靚仔唔傳上囉!
===================
老師好!真係估都估唔到!樣唔靚唔緊要,好吃嗎?

==================================================
回復 11016# 花園仔
==============================================================================
其實我一路都想問,鳳眼果點食既呢?
回復

小寶 發表於 2010-3-18 10:23:44 |顯示全部樓層
回復 11019# 花園仔

琴日收咗D<獨子蒜><紅香蔥>及<中國小香蔥>!

<中國小香蔥>

=====================
老師好!

<獨子蒜>是否用街市買的就可以種? 另外我d蔥都是老老黃黃咁, 蔥頭比你相中顯示的較細, 現在是否可以採收等到9月再種? 還是食左佢算數呢?
回復