乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209755 19848
BanbieChan 發表於 2010-3-8 23:25:37 |顯示全部樓層
回復 10938# 花園仔

仲有唔明點解斑比嘅龍脷柳唔用<歐芹> --  Italian parsley 或 curly parsley,
我覺得配 Italian parsley 好D囉, 點都夾過用你嘅<蒔蘿草>吖, 你唔好呷醋亞, 口痕咋, 嘻嘻!  

牆角落嘅有用嘢 -- 其中嘅  Italian parsley 及 curly parsley 都好壯健啵!  

===========================================================
老師

晚上好~

老師好厲害啊,原本大廚嘅食譜係用番茜架~

不過斑比太耐冇自食其果喇....所以夾硬用咗蒔蘿囉~嘻嘻~
回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-3-9 00:21:18 |顯示全部樓層

回復 10934# 花園仔
我好鍾意桂花一粒粒金黃色o既樣...睇落去好矜貴咁...
老師...我想請教一下...咁檸檬葉可以曬乾用嘛??

p.s.:剛上天台視察...勁大風...好凍呀...大家照顧植物時著多件衫呀!!
回復

新仔 發表於 2010-3-9 13:23:32 |顯示全部樓層
老師好呀, 我喺室內種辣椒, 生長唔錯, 但最近新出嘅葉向內捲,

請問點解呢? 如何解決呢?
回復

Twinsmom 發表於 2010-3-9 15:46:47 |顯示全部樓層
回復 7783# 花園仔

點解以前D人話種蕃薯唔使落肥呢?
XXX!!
原因以前D人話肥料即係指了了(氮肥囉!)
咁佢地又唔會食蕃薯葉嘅, 剩係要蕃薯啫.
咁梗係唔好落咁多肥料啦免得長葉唔長果喇!
其實佢地未種之前落咗D腐熟肥(CC囉!)+草木灰架罅! -- 即係基肥啦!

事實上植物同人一樣都需要養份(肥料)先至快高長大架!
蕃薯都要養份架, 唔係點靚啵!
只不過須按照種植目標黎正確施肥啫,
例如你種蕃薯嘅目的係食蕃薯根塊嘅就要施以磷肥及氮肥少D囉,
相反目的係食蕃薯葉嘅咪氮肥為主磷肥少D囉.
==========================================
老師, 我想問下d蕃薯苗插生左, 要等幾耐先可以施肥(壓粒花生full或花生full水)呀? 我要食葉o既!
回復

alilovebyj 發表於 2010-3-9 18:22:17 |顯示全部樓層
生活係享受而且仲係體不斷嘅學習中成長充實...
==================================
老師講得好岩!

唔該晒你的回答…我最初以為紅菜頭係種地架!
回復

mono 發表於 2010-3-9 23:32:48 |顯示全部樓層
老師晚安!
真係話凍就凍。今早上天台,有三棵紫色蕃茄苗巳升天....。不過我會再嚟過。
回復

gloria315 發表於 2010-3-10 18:24:14 |顯示全部樓層
花老師, 我想問下點解我呢排落完牛骨粉係D菜既泥上面,過2日就會成盆野都發晒毛?我想問下可以點整走d毛? 同埋之前我盆辣椒又係咁樣而發晒毛,咁我無理佢以為過2日會無事,之後發現成盆辣椒都係d好似毛菌既色既蟲仔,我想問係咪發毛之後會變成咁??可以點處理le??
回復

alilovebyj 發表於 2010-3-10 21:42:02 |顯示全部樓層
老師,收到你的東東了!add6icon
回復

花園仔 發表於 2010-3-11 09:42:38 |顯示全部樓層
回復 10948# alilovebyj
Alison及大家早!

天氣寒冷, 除咗人要注意身體健康外大部份種籽體攝氏10度以下係唔發芽,
就算發咗芽都進展遲緩架, 嚴重D仲會種籽壞死添,
所以回暖先至下種籽都未遲呀!

寄俾你嘅<荷蘭帶翻黎嘅豆>種籽,
隻豆好快大架, 可以晤使架或矮架都OK嘅,
我當佢荷蘭豆咁食咋! 試過用潮式欖菜肉絲炒(先烚後炒), 效果幾好喎!

2010-03-05-19.jpg 2010-03-05-16.jpg 2010-03-05-17.jpg 2010-03-05-18.jpg 2010-03-05-14.jpg 2010-03-05-15.jpg 2010-03-05-12.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-3-11 09:54:58 |顯示全部樓層
回復 10942# BTG_CARMEN
老師...我想請教一下...咁檸檬葉可以曬乾用嘛??
==============================
你好!
未試(聽)過啵!
回復

花園仔 發表於 2010-3-11 10:08:54 |顯示全部樓層
回復 10943# 新仔
老師好呀, 我喺室內種辣椒, 生長唔錯, 但最近新出嘅葉向內捲,

請問點解呢? 如何解決呢?
==================================

你好!
無論體邊度種都有機會遇到架!
我種體綱網室入邊嘅長尖椒都有幾棵中招啦!
我噴咗<依天得>, 等機會剪敗葉囉!

2010-03-07-12.jpg 2010-03-09-1.jpg 2010-03-09-2.jpg 2010-03-09-3.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-3-11 10:26:53 |顯示全部樓層
回復 10944# Twinsmom

老師, 我想問下d蕃薯苗插生左, 要等幾耐先可以施肥(壓粒花生full或花生full水)呀? 我要食葉o既!  
=======================================================

你好!

插生咗即係標遠標葉啦! 感就隨時薄肥多施啦!

記住<壓粒花生full>係未發酵嘅, 應施放體D遲食種類度,
時時即食嘅菜菜最好用已發酵咗嘅肥, 好似<花生full水>感呀!

採摘前一星期暫停施肥 , 採摘完後一日即再施肥!
無論種地種盤, 分區小量種植咪隨時有得食囉! 溝劑咪!
回復

花園仔 發表於 2010-3-11 10:34:44 |顯示全部樓層
回復 10946# mono
老師晚安!
真係話凍就凍。今早上天台,有三棵紫色蕃茄苗巳升天....。不過我會再嚟過。
==============================

Mill好!
唔緊要啦! 再種過囉, 蕃茄好快大啫! 努力!

種體露地嘅迷你蕃茄仔續漸開花結果及成熟嘞!

2010-03-05-22.jpg 2010-03-05-24.jpg 2010-03-05-23.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-3-11 10:51:22 |顯示全部樓層
回復 10947# gloria315
花老師, 我想問下點解我呢排落完牛骨粉係D菜既泥上面,過2日就會成盆野都發晒毛?我想問下可以點整走d毛?
同埋之前我盆辣椒又係咁樣而發晒毛,咁我無理佢以為過2日會無事,之後發現成盆辣椒都係d好似毛菌既色既蟲仔,
我想問係咪發毛之後會變成咁??可以點處理le??
========================================

你好!
牛骨粉係未經發酵嘅偏磷肥, 目的係發酵後俾植物吸收令根莖等部位生長得更好啫!
一般用做基底肥, 追肥用掩埋法避免蟲蟲滋生, 放體泥面唔發毛至奇呀!

嘅然發生感嘅情況咪用泥將表面嘅嘢冚住佢囉,
辣椒D蟲冇相睇點知係乜嘢蟲啵,
點都好, 打蟲先至講啦!   
回復

花園仔 發表於 2010-3-11 11:15:58 |顯示全部樓層
回復 10940# 亞實
請問花老師,
我都想種種鑽地老鼠, 唔知要種幾耐, 同埋點種呢?
=============================

亞實好!

哈哈, 俾<亞鬚>一唱, <鑽地老鼠>當堂貴咗幾蚊一斤呀!
有冇效? 梗係有啦, 我唱咗N年啦, D人冇恆心之馬.

想種咪種囉, <鑽地老鼠>係最易種嘅植物,
求其揼粒種籽落泥就OK架罅, 種地種盤都得, 盤桶就要深D,  間中施吓肥囉,
氮磷鉀都要架, 因為賞花食頭吖馬, 建議磷多D嘞 -- 種頭根類感種呀! 嘻嘻!

2010-03-09-8k.jpg 2010-03-09-7k.jpg 2010-03-09-4k.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-3-11 12:45:18 |顯示全部樓層

回復 10941# BanbieChan
花園仔老師
晚上好~
老師好厲害啊,原本大廚嘅食譜係用番茜架~
不過斑比太耐冇自食其果喇....所以夾硬用咗蒔蘿囉~嘻嘻~

斑比好!
冇所謂啦! <大廚嘅食譜> 都可以變吓嘅,
叼草都可以辟腥架, 嘻嘻!

講起食譜唔係照佢就整到好嘢食嘅,
擧例嗰碟魚吖,
剩講魚嘞!
選材非常重要架, 急凍魚都有唔同產地及新鮮度架馬,
魚肉色素差鬆泡泡冇質感, 咁肉酸, 切頭切尾啦!
嘩! 製作仲用發泡膠盒禁粗糙添! 唉!
放香料調味要均勻至得架, 應用研磨器將黑椒及海鹽平均灑放!
買咗翻黎解凍時間溫度控制準D啦, 確信已控制好魚肉出水時間並吸乾,
撲粉厚度均勻及時間都好重要架, 如果控制唔好煎魚時標水又黐鍋嘞,
加上魚肉面積大, 10g嘅牛油量唔cover到整舊魚肉, 唔係食譜話10g就10g格,
感點樣控制好煎魚嘅工序喎 -- 成品肉色應帶淺淺金黄架馬....
仲有....唔講嘞....
費事你唔開心, 班網友冇好嘢食添! 唔好意思, 嘻嘻!
回復

BanbieChan 發表於 2010-3-11 20:26:52 |顯示全部樓層
回復 10956# 花園仔

斑比好!
冇所謂啦! <大廚嘅食譜> 都可以變吓嘅,
叼草都可以辟腥架, 嘻嘻!

仲有架, 刪咗洛, 講魚嘅啫! 嘻嘻!
==============================================================
老師

晚上好~

多謝你嘅指教呀~

我中午有睇到關於急凍魚的教學,以後都會好好注意嘅~
回復

alilovebyj 發表於 2010-3-11 21:44:32 |顯示全部樓層
種體露地嘅迷你蕃茄仔續漸開花結果及成熟嘞!

===================================
老師,太強了…果果數不盡,春風吹又結!
回復

Twinsmom 發表於 2010-3-12 11:11:30 |顯示全部樓層
回復 10952# 花園仔
你好!

插生咗即係標遠標葉啦! 感就隨時薄肥多施啦!

記住<壓粒花生full>係未發酵嘅, 應施放體D遲食種類度,
時時即食嘅菜菜最好用已發酵咗嘅肥, 好似<花生full水>感呀!

採摘前一星期暫停施肥 , 採摘完後一日即再施肥!
無論種地種盤, 分區小量種植咪隨時有得食囉! 溝劑咪!
================================
唔該老師! o甘d花生full水係咪淋體d抓鬆左o既泥度就ok喇? d葉唔使淋呀?
回復

huen923 發表於 2010-3-12 12:49:22 |顯示全部樓層
花老師: 前日去 BUN BUN睇吓有無無花果----不見踪影, 問店員 (Model answer, 吾知吖, 得閒黎睇睇有無啦!) 不過就買咗棵桑樹仔.
另外"牛"咗2盤泥, 內有花生夫/骨粉/雞旦殼, 都有一星期囉, 預備種蕃茄仔同沙律菜
回復