乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209760 19848
花園仔 發表於 2010-3-12 18:14:58 |顯示全部樓層
回復 10960# huen923
花老師: 前日去 BUN BUN睇吓有無無花果----不見踪影,
問店員 (Model answer, 吾知吖, 得閒黎睇睇有無啦!) 不過就買咗棵桑樹仔.
另外"牛"咗2盤泥, 內有花生夫/骨粉/雞旦殼, 都有一星期囉, 預備種蕃茄仔同沙律菜
===============================================

huen923及大家好!
係感架罅, 你可訂架馬, 不過通常梗係話要幾個月架....
我賞試問火鶴花, 職員咿咿哦哦, 問泰國缸又話等船期....嘿嘿!

桑樹仔好吖! 產地, 品種, 幾錢....?

吽咗一星期係未得住架, 都未發酵好....
心急咪整分隔層囉, 穩陣D好!   

回復

花園仔 發表於 2010-3-12 18:24:50 |顯示全部樓層
回復 10958# alilovebyj
老師,太強了…果果數不盡,春風吹又結!
========================

Alison好,
雖然近日又冷翻D啫!
嘩! 呢度就冷清得禁緊要嘞!
使唔使禁Cold亞, 呢度打鼓嶺咩!

花花冇乜影響吖, 旺吓佢先:

回復

花園仔 發表於 2010-3-12 18:30:28 |顯示全部樓層
回復 10959# Twinsmom

唔該老師! o甘d花生full水係咪淋體d抓鬆左o既泥度就ok喇? d葉唔使淋呀?
===========================================

唔使客氣! 唔使淋葉架!

<艾草>又爸爸聲密麻麻洛!

回復

花園仔 發表於 2010-3-12 18:36:54 |顯示全部樓層
睇吓係乜嘢植物? 有乜問題呢?

回復

llaus 發表於 2010-3-12 18:42:03 |顯示全部樓層
[quote]睇嚇係乜嘢植物? 有乜問題呢?
========================

唔知乜野苗來

但太密囉
回復

花園仔 發表於 2010-3-12 19:12:20 |顯示全部樓層
回復 10965# llaus

蛙蛙好!

係尖葉莧菜呀! 密過頭囉!

睇到蛙蛙<向日葵>總係不期然聯想起電影<梵谷傳 Lust for Life> 嘅內容,
對劇中人物嘅一切一切又再次重新體驗....

仲有法南浪遊日子又浮現眼底-- 普羅旺斯, 亞爾....
大片大片嘅薰衣草田....

細細盤嘅甜薰衣草又開花囉,
雖然有D凍, 不竟春天係確實架....

回復

花園仔 發表於 2010-3-12 20:04:42 |顯示全部樓層

回復 10957# BanbieChan
花園仔老師
晚上好~
多謝你嘅指教呀~
我中午有睇到關於急凍魚的教學,以後都會好好注意嘅~
=================================

斑比好!

既然你唔介意, 講多幾句囉!

講開普羅旺斯咪講吓你碟<普羅旺斯式煎海扇貝>
樣樣唔講洛就講吓點解你用<酸瓜>代替<酸豆>呢?

體呢個菜度<酸瓜>係無法替代<酸豆>架,
因為呢兩樣嘢跟本外形, 質感及味道都截然不同,
法國菜文化味蕾表達自成一派無法取代呢!

<酸豆> = 法文 Tamarin 羅望子 係普通常用嘅調味料.
<羅望子> 無論乾果, 醬或汁都好容易買得到,
除咗超市商店一般街市嘅泰國食品檔都有得賣架! 你話<麥冚>就得!

2010-03-12-9.jpg 2010-03-12-8.jpg

我好鍾意食<羅望子>嘅乾果, 想當年體泰國浪遊嗰陣,
好喜歡體廟會嘅攤檔買好多好多....
曾想過種一棵架, 可惜<羅望子樹>好大棵架....
嗱! 大棠荔枝園就有幾棵嘞, 呢D就係佢嘅花:

回復

BanbieChan 發表於 2010-3-12 20:42:30 |顯示全部樓層
回復 10967# 花園仔

斑比好!

既然你唔介意, 講多幾句囉!

講開普羅旺斯咪講吓你碟<普羅旺斯式煎海扇貝>
樣樣唔講洛就講吓點解你用<酸瓜>代替<酸豆>呢?

體呢個菜度<酸瓜>係無法替代<酸豆>架,
因為呢兩樣嘢跟本外形, 質感及味道都截然不同,
法國菜文化味蕾表達自成一派無法取代呢!

<酸豆> = 法文 Tamarin 羅望子 係普通常用嘅調味料.
<羅望子> 無論乾果, 醬或汁都好容易買得到,
除咗超市商店一般街市嘅泰國食品檔都有得賣架! 你話<麥冚>就得!
=========================================================
老師

晚安~

再次多謝老師 教導呀~

因為我唔知道酸豆即係羅望子就揾咗酸瓜代替囉~

老師 你真係好勁呀~你係乜都識老師 呀~
回復

JicJicmom 發表於 2010-3-13 09:54:29 |顯示全部樓層
老師及各位早晨呀~~
老師好似一本活字典~~
回復

alilovebyj 發表於 2010-3-13 12:22:46 |顯示全部樓層
  一冷翻,加埋強勁季風,我d 蕃茄七成「打柴」!!

原先發了的泰國蕃茄苗,都死咗d啊!
回復

huen923 發表於 2010-3-13 12:40:40 |顯示全部樓層

桑樹仔

桑樹仔

huen923及大家好!
係感架罅, 你可訂架馬, 不過通常梗係話要幾個月架....
我賞試問火鶴花, 職員咿咿哦哦, 問泰國缸又話等船期....嘿嘿!
桑樹仔好吖! 產地, 品種, 幾錢....?
吽咗一星期係未得住架, 都未發酵好....
心急咪整分隔層囉, 穩陣D好!   
==========================================
為咗買無花果, 唯有得閒"巡視吓業務"碰吓彩數買吾買到
老師: 就喺跟你幅圖咁吽咗一星期, 不過我吾記得用泥混和花生夫,骨粉&雞旦殼, 就咁放一層, 再覆上幾吋泥
我想直接播種, 到長出苗苗先決定邊棵苗苗可以留底
堆肥 ----- 我都想但喺無地方同咁大既膠桶, 諗住用奶粉罐堆, 問緊朋友留D罐俾我
老師: 就喺佢啦...桑樹仔, 我吾知佢既產地, 品種, Bun Bun 嗰 label 只打上價錢$38 & 桑樹, 喺咪可以換盤, 還是等果果熟?
仲有買咗棵柚樹, 本來好多花, 返到黎甩剩2-3朵 , 打算甩哂就同佢換盤
回復

huen923 發表於 2010-3-13 13:49:53 |顯示全部樓層

"隆隆"

"隆隆"
IMG_0489.jpg IMG_0490.jpg
老師: 就喺呢2盤泥, 剛打開, 泥有D"隆隆", 喺咪代表有蟲蟲? 其中一盤仲有些發毛
回復

JodieC 發表於 2010-3-13 17:30:45 |顯示全部樓層
老師您好...
上一次出花墟行... 見到有苦lin油 和苦lin樹粉有咩分別架?
係唔係唔可以放落d菜菜到架? 因為果個人講話食既野最好唔好落...
咁如果d菜菜有蟲蟲... 第一步應該要點做呀?

另外.. 我係天台種架..本身有好多花花草草 (蘭花,杜鵑, 萬年青,鐵樹, etc..) 我見到有好多蟻仔... 如果種菜菜既話.. 係咪要遠黎本來d植物呢? 如果用蟻藥, 怕唔怕會影響d菜菜呢... 老師有無咩好提議呢??
回復

花園仔 發表於 2010-3-13 22:48:23 |顯示全部樓層
回復 10971# huen923
為咗買無花果, 唯有得閒"巡視吓業務"碰吓彩數買吾買到
老師: 就喺跟你幅圖咁吽咗一星期, 不過我吾記得用泥混和花生夫,骨粉&雞旦殼, 就咁放一層, 再覆上幾吋泥
我想直接播種, 到長出苗苗先決定邊棵苗苗可以留
堆肥 ----- 我都想但喺無地方同咁大既膠桶, 諗住用奶粉罐堆, 問緊朋友留D罐俾我
老師: 就喺佢啦...桑樹仔, 我吾知佢既產地, 品種, Bun Bun 嗰 label 只打上價錢$38 & 桑樹, 喺咪可以換盤, 還是等果果熟?
仲有買咗棵柚樹, 本來好多花, 返到黎甩剩2-3朵 , 打算甩哂就同佢換盤
===========================================

你好!
桑樹光棍插枝都生嘞點解唔好以換盤唧, 當然等落果後先至換梗係好D啦!
柚樹亦一樣啫, 個盤太細囉!

露地及龍缸插枝嘅桑樹開花結果囉!

2010-03-13-10.jpg 2010-03-13-3.jpg 2010-03-13-6.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-3-13 22:55:19 |顯示全部樓層
回復 10972# huen923
老師: 就喺呢2盤泥, 剛打開, 泥有D"隆隆", 喺咪代表有蟲蟲? 其中一盤仲有些發毛
==============================

D泥鬆浮浮有窿都唔肯定有蟲蟲格!

同時都好常見你地D泥面有發毛現象, 你嘅泥係乜嘢成份亞?
回復

花園仔 發表於 2010-3-13 23:11:18 |顯示全部樓層
回復 10973# JodieC

老師您好...
上一次出花墟行... 見到有苦lin油 和苦lin樹粉有咩分別架?
係唔係唔可以放落d菜菜到架? 因為果個人講話食既野最好唔好落...
咁如果d菜菜有蟲蟲... 第一步應該要點做呀?

另外.. 我係天台種架..本身有好多花花草草 (蘭花,杜鵑, 萬年青,鐵樹, etc..)
我見到有好多蟻仔... 如果種菜菜既話.. 係咪要遠黎本來d植物呢?
如果用蟻藥, 怕唔怕會影響d菜菜呢... 老師有無咩好提議呢??

你好!
我剩係用過<三益>苦楝油, 係有機農藥, 按說明書指示冇問題格!
菜菜有蟲蟲點做? -- 捉得就捉,  捉唔到咪噴藥囉! -- 咁, 你諗過點做未吖?

有蟻! -- 我會用蟻藥(蟑蟻淨)俾蟻蟻食囉! 而家冇乜蟻嘞!
你唔好學我呀! 大把網友有好介紹呢, 你請教佢地啦!
回復

亞實 發表於 2010-3-13 23:35:17 |顯示全部樓層
回復 10955# 花園仔

回復 10940# 亞實
請問花老師,
我都想種種鑽地老鼠, 唔知要種幾耐, 同埋點種呢?
=============================

亞實好!

哈哈, 俾<亞鬚>一唱, <鑽地老鼠>當堂貴咗幾蚊一斤呀!
有冇效? 梗係有啦, 我唱咗N年啦, D人冇恆心之馬.

想種咪種囉, <鑽地老鼠>係最易種嘅植物,
求其揼粒種籽落泥就OK架罅, 種地種盤都得, 盤桶就要深D,  間中施吓肥囉,
氮磷鉀都要架, 因為賞花食頭吖馬, 建議磷多D嘞 -- 種頭根類感種呀! 嘻嘻!

=============================
    老師好, 請問可唔可以給我一些鑽地老鼠種子, 我想種比媽媽煲湯用, 謝
回復

JodieC 發表於 2010-3-14 01:51:35 |顯示全部樓層
回復 10976# 花園仔

唷.. 唔該O西老師..
回復

JodieC 發表於 2010-3-15 14:17:51 |顯示全部樓層
老師... 我想問吓你可唔可以教我點整花生麩呀?
我參考過其他帖.. 有D要加魚粉和骨粉... 加左又有Do羊分別...
我見之前你個帖寫花生麩有發酵和未發酵.. 我買果d係粒粒... 咁係發酵左未架... 如果用1.25公升樽浸.. 分量要幾多呢 ?? 係唔係日日要開蓋比佢透氣架.. 浸幾耐用得架...
用得時要溝淡... 咁要溝幾淡呢? 唔好意思.. 問咁多問題... 麻煩老師..
回復

花園仔 發表於 2010-3-15 16:07:21 |顯示全部樓層
回復 10977# 亞實
老師好, 請問可唔可以給我一些鑽地老鼠種子, 我想種比媽媽煲湯用, 謝
====================================

亞實!
因為種開係唔使留種籽架(圖片上有講格!),
所以上季冇留種籽呢, 唔好意思嘞! 嘻嘻!
回復