乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209785 19822
花園仔 發表於 2010-3-6 23:48:16 |顯示全部樓層
頭尾3日就出芽嘅<紅菜頭>

回復

花園仔 發表於 2010-3-7 00:09:06 |顯示全部樓層
晚安!

回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-3-7 17:25:28 |顯示全部樓層
回復 10920# 花園仔
真係睇唔出...佢d瓜都幾大隻丫...原來d花咁細o既...好期待佢結果...
回復

alilovebyj 發表於 2010-3-7 17:47:16 |顯示全部樓層
頭尾3日就出芽嘅<紅菜頭>
========================

而家種都岩咩?

如果岩,我又試下用埋d失敗兩次0既種子啦!
回復

花園仔 發表於 2010-3-7 17:50:13 |顯示全部樓層
回復 10923# BTG_CARMEN
回復 10920# 花園仔
真係睇唔出...佢d瓜都幾大隻丫...原來d花咁細o既...好期待佢結果...
=======================================

大家好!

好快趣就開花結果架啦!

桂花夠細粒洛!
下午茶整咗桂花糕

回復

alilovebyj 發表於 2010-3-7 17:50:28 |顯示全部樓層
柔軟嫩滑嘅<牛油生菜>好正架!
怪不得Alison咁鍾意佢洛!
===========================

我都種咗幾棵,都要收啦…唔收就老啦!
回復

花園仔 發表於 2010-3-7 18:00:08 |顯示全部樓層
回復 10924# alilovebyj

而家種都岩咩?

如果岩,我又試下用埋d失敗兩次0既種子啦!
==========================

試吓吖馬! 兄日我會寄D種籽俾小寶, 用我嗰D正呀!

今朝摘架:

2010-03-07-2.jpg 2010-03-07-1.jpg 2010-03-07-4.jpg
回復

小寶 發表於 2010-3-7 18:00:24 |顯示全部樓層
回復 10925# 花園仔
桂花夠細粒洛!
下午茶整咗桂花糕
=========
老師好!
小寶又想種桂花, 好想聞其香味食其花
回復

花園仔 發表於 2010-3-7 18:07:40 |顯示全部樓層
回復 10928# 小寶
老師好!
======================

小寶好!
好呀! 桂花好呀!
桂花糕我係跟亞鬚嘅馬蹄糕做法整架, 又香又甜....正!

又係今日摘嘅:

2010-03-07-11.jpg 2010-03-07-8.jpg
回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-3-7 18:25:02 |顯示全部樓層
回復 10928# 小寶
老師好!
=======================
大家好...桂花糕比較吸引我...
我地方細...我諗種唔到桂花...所以整桂花糕只好買桂花糖代替...
回復

花園仔 發表於 2010-3-7 18:36:06 |顯示全部樓層

今早開始天氣明顯轉冷仲成日有雨添....
覺得凍唎,
咁, 你有冇諗過....
你嘅 -- 愛人, 狗狗, 魚魚, 瓜瓜菜菜, 花草樹木....
佢地凍唔凍亞....
重要嘅係 -- 你為佢地做過乜嘢呢!

寒雨中嘅石竹花, 唔好傷感喎....
可曾記得嗰段陽光燦爛嘅日子亞, 唔使幾耐又會重臨架罅.

2010-03-07-19.jpg 2010-03-07-21.jpg
回復

alilovebyj 發表於 2010-3-7 18:46:40 |顯示全部樓層

我猜,老師除了忙於收成,該也忙於賞花吧!

春天到,我雖然沒種很多花,但前年係街執番黎0既小杜鵑,插枝都種到好大啦!希望今年會有花啦。

野杜丹自從換大盆後,就無辜負過我,而家種結咗好多蕾啊!

至於 從版上分享回來的魯冰花都種生咗一粒,而家有花蕾啦!期待中呢!

ps 老師我給你發了一個短消息,真係唔好意思!
回復

JodieC 發表於 2010-3-8 10:19:04 |顯示全部樓層
老師.. 早晨...
見到你d桂花糕.. 好想食唷...
想問下.. 我都有棵桂花.. d花仔要點處理先可以整架... 要o西乾嗎?
回復

花園仔 發表於 2010-3-8 12:19:45 |顯示全部樓層

回復 10930# BTG_CARMEN
大家好...桂花糕比較吸引我...
我地方細...我諗種唔到桂花...所以整桂花糕只好買桂花糖代替...

回復 10933# JodieC
老師.. 早晨...
見到你d桂花糕.. 好想食唷...
想問下.. 我都有棵桂花.. d花仔要點處理先可以整架... 要o西乾嗎?
=======================================

大家好!

桂花好香架, 落少少就好香架罅!
250g馬碲粉1500ml水嘅份量我落咗一大茶匙桂花之馬.
你可以加減架馬, 烹調主要靠實戰及隨人喜好但點都唔可以脫離倫理法則嘅!
(琴晚同大厨睇咗斑比嘅新菜, 嘻嘻! -- 唔講住洛, 講起有棑講牙!)

嗱, 桂花樹花期好長架, 花又多又細粒, 採摘梗要花D心機啦!
摘咗D花落黎咪曬乾佢, 揀走雜質, 揾個樽仔入起佢, 放入乾燥櫃或乾爽地方囉!

剛剛影嘅, 嗱, 係咪好細樽亞!

2010-03-08-12.jpg 2010-03-08-5.jpg 2010-03-08-7.jpg 2008-11-18-3.jpg
回復

JicJicmom 發表於 2010-3-8 13:53:42 |顯示全部樓層
回復 10922# 花園仔

老師早+午安呀~~
真巧 ! 我尋日都見到我棵香水菠蘿快要開花了~~ ^^
尋日我又下左沙律菜種子, 希望可以趕得上食多一水~~
回復

小寶 發表於 2010-3-8 14:19:31 |顯示全部樓層
回復 10927# 花園仔
試吓吖馬! 兄日我會寄D種籽俾小寶, 用我嗰D正呀!
=======================
E? 岩岩先睇到, 又要多謝老師喇~
alison我收到老帥的種子, 加埋catcat的皇帝菜種子一拼寄俾你啦~
回復

花園仔 發表於 2010-3-8 17:51:43 |顯示全部樓層
回復 10932# alilovebyj

我猜,老師除了忙於收成,該也忙於賞花吧!

春天到,我雖然沒種很多花,但前年係街執番黎0既小杜鵑,插枝都種到好大啦!希望今年會有花啦。

野杜丹自從換大盆後,就無辜負過我,而家種結咗好多蕾啊!

至於 從版上分享回來的魯冰花都種生咗一粒,而家有花蕾啦!期待中呢!

ps 老師我給你發了一個短消息,真係唔好意思!

====================================================

Alison好!

生活係享受而且仲係體不斷嘅學習中成長充實....

短消息嘅提問體呢度答吓你囉:
紅菜頭種籽體一粒中往住有兩三棵苗苗架 ,
一般都會採用培苗後移種, 我呢次係用大菜盤定植方式種植嘅.
因為菜盤好薄, 得5吋幾滿泥咋, 所以紅菜頭將來大棵咗都冇條件幫佢加泥固根洛.
因此現時體播種前咪挖底3/4吋平坑, 待苗苗出黎夠壯健洛就挑選好嘢留低, 並移走多出嘅苗苗,
睇吓留低嘅苗苗係咪有固根嘅需要, 如果要咪體兩邊泥脊撥D泥落中間嘅苗苗脚部囉,
如果苗苗穩陣咪等有需要至加泥固根啦, 冇特別意義架!
你種深盤(8-10吋高)就點都得啦, 盤頂留下2吋幾平泥面,
到時做加泥, 冚肥嘅動作都輕鬆自如啦....

回復

花園仔 發表於 2010-3-8 18:16:51 |顯示全部樓層

回復 10936# 小寶
E? 岩岩先睇到, 又要多謝老師喇~
alison我收到老帥的種子, 加埋catcat的皇帝菜種子一拼寄俾你啦~
======================================

小寶好!

種籽寄咗俾你囉, 啲咁多咋!
我都寄咗D紅菜頭, 短蘿蔔及荷蘭帶翻黎嘅豆俾Alison嘞!

仲有唔明點解斑比嘅龍脷柳唔用<歐芹> --  Italian parsley 或 curly parsley,
我覺得配 Italian parsley 好D囉, 點都夾過用你嘅<蒔蘿草>吖, 你唔好呷醋亞, 口痕咋, 嘻嘻!

牆角落嘅有用嘢 -- 其中嘅  Italian parsley 及 curly parsley 都好壯健啵!

回復

花園仔 發表於 2010-3-8 18:32:11 |顯示全部樓層
回復 10935# JicJicmom
老師早+午安呀~~
真巧 ! 我尋日都見到我棵香水菠蘿快要開花了~~ ^^
尋日我又下左沙律菜種子, 希望可以趕得上食多一水~~
==================================

積媽好!
應該勉強趕得到嘅 -- 整棵掹食嘅話! 嘻嘻!

露地及菜盤體 2009年5月份都仲種緊:

2009-05-02-21.jpg 2009-05-10-9.jpg
回復

亞實 發表於 2010-3-8 23:05:28 |顯示全部樓層
回復 10521# 花園仔

請問花老師,
我都想種鑽地老鼠, 唔知要種幾耐, 同埋點種呢?
回復