乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209784 19822
JodieC 發表於 2010-3-6 17:01:05 |顯示全部樓層
回復 924# 花園仔

老師... 想問一下.. 燒桿後.. 你會點用棵蘆薈呀... 我屋企有棵.. 屋企人有時會因燒桿眼痛..甩皮.. 等我學下.. 下一次可以幫到屋企人啦...
回復

JodieC 發表於 2010-3-6 18:16:38 |顯示全部樓層
回復 1073# 花園仔

老師.. 你培植不栗米苗個盤有無去水O架.. 定係密封架..
如果唔係移植落地... 落花盤得嗎?? 個盤最少要幾大呢??
回復

花園仔 發表於 2010-3-6 18:26:10 |顯示全部樓層
回復 10900# BTG_CARMEN
唔該老師...已經去噴了...不過剛發現連棵燈籠椒都開始係咁...
但佢仲係苗苗...得個幾片葉仔...唔知可以用三益嗎??
===================================

大家好!
如果真係咁細棵咪睇定D先囉, 我就噴架罅! 好過睇住佢C吖!

嗱! 有版你睇啦!

今朝:

2010-03-06-3.jpg 2010-03-06-4.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-3-6 18:43:47 |顯示全部樓層
回復 10903# JodieC
老師... 想問一下.. 燒桿後.. 你會點用棵蘆薈呀...
我屋企有棵.. 屋企人有時會因燒桿眼痛..甩皮.. 等我學下.. 下一次可以幫到屋企人啦...
=============================
你好!

燒焊前先割一塊蘆薈(搽得食得嗰種)
切一小塊去表皮後試搽體手背度, 體吓冇皮膚過敏先可繼續.

將蘆薈放入雪櫃雪凍佢,
取出切小塊去表皮搽體曝露於燒焊強光嘅皮膚度

燒焊完畢再照做一次,
瞓底將兩塊放體眼部(聽吓音樂)
好快眼部就舒服曬架罅!

唔得牙!!
滴眼水後整多兩塊UP吓佢囉....   
回復

花園仔 發表於 2010-3-6 19:01:21 |顯示全部樓層

回復 10904# JodieC

老師.. 你培植不栗米苗個盤有無去水O架.. 定係密封架..
如果唔係移植落地... 落花盤得嗎?? 個盤最少要幾大呢??
================================

嗰個係<薄膠育苗盤>係有去水窿嘅! -- 所有<育苗盤>都會有去水窿嘅!

壇上有好多粟米移植落花盤嘅經驗, 你留意吓啦!

我認為個盤最少直徑係12吋就OK嘞!

仲有, 請留意我及大部份朋友回帖格式,  
千祈千祈千祈記住記住記住唔好按
引用黎回帖呀!

你刪咗 #10901[/color]#10902再出過啦! 唔該!
回復

JodieC 發表於 2010-3-6 19:09:42 |顯示全部樓層
回復 1155# 花園仔

老師... 想問下d白色粉係咩黎架.... 點用架... 作用係咩呀....
回復

JodieC 發表於 2010-3-6 19:12:33 |顯示全部樓層
回復 10906# 花園仔

唔該o西呀.... 我抄抵左啦...
回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-3-6 19:17:47 |顯示全部樓層
回復 10905# 花園仔
咁又係o既...積極O既態度...一於咁話啦...多謝老師你O既分享
回復

JodieC 發表於 2010-3-6 19:18:10 |顯示全部樓層

啊..知道...
唔好意思... 我剛剛先識用呢個論壇... 有咩做錯... 請多提點同唔好見怪...
^^ 呢到真係有好多野學... 多謝你既分享...
回復

JodieC 發表於 2010-3-6 19:22:46 |顯示全部樓層

想問下你呢把剪係邊到買架... 要幾錢呀...

cut

cut

<三益>係個牌子名黎架... 係咪只係對付<辣椒細菌性葉斑病>呢個情況炸...  綠油油又係點用法呢?? 如果用<葉癬寧>.. 種出黎d果會唔會唔食得架....

先前我將d萬年青d枯葉剪走... 再施肥... 唔知點解... 而家原來健健康康既葉好似熟透左咁(枯左.. 但枯得黎濕..) 係咪有d咩病呢... 定係我落錯肥呢... 我落左一次高磷肥... (有d已經開花啦...) 過左一個月.. 係惠康買左白色一粒粒既植物通用肥料... 之後就開始見佢有呢個情況啦...點解呢??
回復

花園仔 發表於 2010-3-6 19:53:45 |顯示全部樓層

回復 10911# JodieC
想問下你呢把剪係邊到買架... 要幾錢呀...
=========================

把剪好多園藝用品店都有得賣, 三百幾蚊把, 我體屯門南地<陳乜記>買嘅! 佢平D吖馬!

<三益>係個牌子名黎架... 係咪只係對付<辣椒細菌性葉斑病>呢個情況炸...  
綠油油又係點用法呢?? 如果用<葉癬寧>.. 種出黎d果會唔會唔食得架....
============================================

<三益>係個牌子名黎,  苦楝油, 有機殺蟲水!
<綠油油>都係有機殺蟲水!

<葉癬寧>冇機嘅殺蟲劑, 毒藥, 有機種植咪唔好用囉!

殺蟲藥用法詳細說明你請教其他網友啦! 嘻嘻!

先前我將d萬年青d枯葉剪走... 再施肥... 唔知點解... 而家原來健健康康既葉好似熟透左咁(枯左.. 但枯得黎濕..)
係咪有d咩病呢... 定係我落錯肥呢... 我落左一次高磷肥... (有d已經開花啦...)
過左一個月.. 係惠康買左白色一粒粒既植物通用肥料... 之後就開始見佢有呢個情況啦...點解呢??
==========================================

你去<熱帶雨林植物>版或<花草樹木>版問啦!

你刪咗 #10901啦!
回復

花園仔 發表於 2010-3-6 20:04:06 |顯示全部樓層
回復 10907# JodieC
回復 1155# 花園仔

老師... 想問下d白色粉係咩黎架.... 點用架... 作用係咩呀....
===========================

<石灰>改變減少泥土嘅酸性!
回復

花園仔 發表於 2010-3-6 20:12:50 |顯示全部樓層
沙律生菜幾好吖!

我係咁樣整嘅:

臨整前一小時內挑選合適菜菜

摘取菜菜及冲洗乾淨

試每種菜味道後調製配合嘅沙律醬(油)汁

上碟前浸冰水約15分鐘

撈起用脫水器fing乾菜菜表面水份

挑選稍大容器承戴,

引人食...!

2010-03-01-35.jpg 2010-03-01-33.jpg 2010-03-01-34.jpg 2010-03-01-36.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-3-6 20:18:03 |顯示全部樓層
試菜好重要架, 同一種菜體唔同日子收割味道變化都會架,
為咗帶苦澀味嘅幾塊菜菜破壞曬整個飲食氣氛就唔值得啦!
沙律醬(油)汁嘅調製基礎都係黎自現成購買嘅啫,
自己食就容易啦, 有客人梗係要關顧吓對方喜惡習慣啦,
呢樣嘢睇黎複雜, 其實好簡單架咋, 又係嗰個字 -- <心>囉!

<上碟前浸冰水約15分鐘> -- 目的將垂頭喪氣軟荏荏嘅菜菜兀翻起身,
賣相靚仔好多架馬, 而且D菜菜爽脆好多添....

多菜少肉咋, 唔係食齊喎!
我好鍾意食嘢架, 都有D好嘢食吓嘅, 不過係唔會亂食D高危食品架!
水產及肉類盡量避免或減少食用含抗生素, 激素....養嘅嘢囉, 嘻嘻!

2010-03-01-23.jpg 2010-03-01-21.jpg 2010-03-01-22.jpg 2010-03-01-32.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-3-6 20:26:17 |顯示全部樓層
生菜易種又好食, 又襟食, 細細個盤仔都種到好大棵呢!

2010-03-05-8.jpg 2010-03-05-9.jpg 2010-03-06-1.jpg
回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-3-6 22:22:56 |顯示全部樓層
回復 10914# 花園仔
引人食...!
================
比你引到...心思思又想試下種...但夏天天氣熱係咪都O岩種呢??不過...都係要搵日買左種子先試到...
回復

花園仔 發表於 2010-3-6 22:27:30 |顯示全部樓層

啱啱升咗 2010-03-07-A.png 花友喎! 哈哈!

唔知邊個邊個睇過嗰張三級櫻桃蘿蔔相片呢?

我給你想嘅合掌瓜(佛手瓜)

回復

花園仔 發表於 2010-3-6 23:23:25 |顯示全部樓層
<合掌瓜>體棚頂開始霸位囉!

回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-3-6 23:24:42 |顯示全部樓層

回復 10918# 花園仔
冇睇過呀...add3icon
唔...合掌瓜o既花係咪好細o既呢??咁朦o既??我個棵而家咁樣..呢粒係咪花尼o架呢?? 合掌瓜124天圖十三(有花蕾).jpg
嘩!!咁望落去個棚好高呀...我而家搭定諗住種青瓜同節瓜果個得6呎左右咋噃...add3icon
而家落大雨真好...正好試試天台發泡膠箱o既去水情況add4icon
回復

花園仔 發表於 2010-3-6 23:36:50 |顯示全部樓層

回復 10920# BTG_CARMEN

唔知邊個邊個睇過嗰張三級櫻桃蘿蔔相片呢?  

我給你想嘅合掌瓜(佛手瓜)
-------------------------------------

冇睇過呀...
唔...合掌瓜o既花係咪好細o既呢??咁朦o既??
我個棵而家咁樣..呢粒係咪花尼o架呢??
===========================

係花黎架! 佢D花好細, 好似白豆咁細粒架咋!

2009-11-06-10.jpg 2009-11-08-10.jpg
回復