乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209781 19848
花園仔 發表於 2010-3-4 08:40:57 |顯示全部樓層

回復 10878# JodieC
老師.. 想問一下相中是什麼蟲呢??上星期換盆, 將多出既泥放係個大盆到.. 都未見有蟲...
但今日再用d泥時.. 有4條呢d咁既蟲仔.. 係唔係害蟲黎架??
想問下.. 有d咩蟲要放番落泥... 有d咩蟲一定要整死佢架...
http://hkplants.com/thread-45677-1-1.html
================================

你好!

嗰4條係超級害蟲, 專食植物嘅根部!
係金龜子嘅幼蟲 --
<蠐螬>

除小量蚯蚓可以體泥內(花盤要淨空)其餘不明物體冇得留低! 呵呵!
回復

花園仔 發表於 2010-3-4 08:52:29 |顯示全部樓層

回復 10876# leelee
老師夜安!你又落羅馬菜丫,我又去買菜種種先.我都好想食自己種菜.
=======================================

早晨!

請用睇我嘅帖啦! 唔該!

#10874明明講緊係沙律生菜啵!

2010-03-01-24.jpg 2010-03-01-37.jpg
回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-3-4 11:55:20 |顯示全部樓層
回復 10864# 花園仔
<辣椒細菌性葉斑病>先兆囉!
梗係有問題啦, 遲D斑點變黄, 葉乾枯....
=============================
下??死勒...咁點好... 而家只係頂部係咁...我係咪要剪左d葉然後嘖苦鍊油得唔得??定係要買綠油油??咁d花要唔要剪埋佢??
回復

mamafan 發表於 2010-3-4 12:13:19 |顯示全部樓層
請用心睇我嘅帖啦! 唔該!
====================
我都唔喜歡浪費網絡資源, 但尋晚係唔見你嘅答案架........
既然多過一個人出現呢個情況, 相信呢個網更新有問題!!!
對不起!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
回復

花園仔 發表於 2010-3-4 12:41:13 |顯示全部樓層
回復 10883# BTG_CARMEN
下??死勒...咁點好... 而家只係頂部係咁...
我係咪要剪左d葉然後嘖苦鍊油得唔得??
定係要買綠油油??咁d花要唔要剪埋佢??
=========================

又唔使咁緊張, 辣椒嘅普通毛病啫, 好多人都會中招架!

你出個帖影埋相出黎問多幾位網友睇吓佢地點處理先啦!
回復

JodieC 發表於 2010-3-5 13:01:37 |顯示全部樓層
知道老師...Thanks..
回復

JodieC 發表於 2010-3-5 13:16:18 |顯示全部樓層
回復 10881# 花園仔

知道老師...Thanks..
回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-3-5 14:42:42 |顯示全部樓層
回復 10885# 花園仔
唔該老師...已經發左新帖...希望大家可以指教下我啦...你講得好O岩...春天D虫虫出晒尼...我O既茄子葉上有D細細粒綠色O既虫虫...而家天台仲成日有蝴蝶飛尼飛去...不過欣賞一下小昆蟲都好O既...RELAX!!
回復

花園仔 發表於 2010-3-5 19:08:39 |顯示全部樓層

回復 10888# BTG_CARMEN
唔該老師...已經發左新帖...希望大家可以指教下我啦...
你講得好O岩...春天D虫虫出晒尼...我O既茄子葉上有D細細粒綠色O既虫虫...
而家天台仲成日有蝴蝶飛尼飛去...不過欣賞一下小昆蟲都好O既...RELAX!!
=============================================

大家好!

嘅然都冇人答你, 感我講吓我嘅經驗啦!

我遇到咁嘅情況係唔會立刻剪葉嘅,
會先噴<三益> -- 有機苦楝油, 使未感染嘅葉產生抗菌力!
(冇機農藥 -- <葉癬寧> 效果仲好!)
等健康葉子生多D先至剪除病葉!

2010-01-21-13.jpg 2010-03-04-4.jpg 2010-03-04-5.jpg 2010-03-06-4.jpg
回復

mono 發表於 2010-3-5 20:55:07 |顯示全部樓層
老師!今日盤甜椒竟然開始轉紅。好開心呢。
不過今日好大風。放工上天台,發現吹倒了兩盤蕃茄。
掃泥掃到腰骨痛。聽朝要再掃。
回復

alice 發表於 2010-3-5 21:57:45 |顯示全部樓層
老師~~
今日去田收左兩個細噹噹既番茄~~
一切開~入面係爛同有一條條白色肥蟲~~
個番茄太恐怖~~無影相~~
請問點做可以無蟲呢?
回復

花園仔 發表於 2010-3-5 22:56:15 |顯示全部樓層

回復 10891# alice
老師~~
今日去田收左兩個細噹噹既番茄~~
一切開~入面係爛同有一條條白色肥蟲~~
個番茄太恐怖~~無影相~~
請問點做可以無蟲呢?
==============================

大家好!
alice,
啱啱睇緊亞騷囉, <亞騷>對種植真係乜都唔識架, 俾<阿平>點到陀陀令呀!

蕃茄我會做多少少功夫囉, 笠袋包冇蟲!

http://hkplants.com/thread-11114-1-1.html

今朝摘架:

2010-03-05-4.jpg 2010-03-05-4D.jpg
回復

alice 發表於 2010-3-5 23:05:48 |顯示全部樓層
大家好!
alice,
啱啱睇緊亞騷囉, <亞騷>對種植真係乜都唔識架, 俾<阿平>點到陀陀令呀!

蕃茄我會做多少少功夫囉, 笠袋包冇蟲!
http://hkplants.com/thread-11114-1-1.html
=============================================
明白~~唔該老師~~
有一個好笨既問題問老師~~
係唔係要成左番茄仔~仲係綠色時~就要笠袋?
回復

花園仔 發表於 2010-3-5 23:23:05 |顯示全部樓層

回復 10893# alice
明白~~唔該老師~~
有一個好笨既問題問老師~~
係唔係要成左番茄仔~仲係綠色時~就要笠袋?
================================

哦! 你真係冇睇我嘅帖啵! http://hkplants.com/thread-11235-540-1.html
體#10783嗰度呀!
回復

kerorozIL 發表於 2010-3-5 23:28:30 |顯示全部樓層
花一授粉枯萎就要笠袋?
回復

花園仔 發表於 2010-3-5 23:31:47 |顯示全部樓層
回復 10890# mono
老師!今日盤甜椒竟然開始轉紅。好開心呢。
不過今日好大風。放工上天台,發現吹倒了兩盤蕃茄。
掃泥掃到腰骨痛。聽朝要再掃。
==================================

Mill好!
椒椒一轉紅就好快紅曬架罅!

回復

alice 發表於 2010-3-5 23:44:08 |顯示全部樓層
哦! 你真係冇睇我嘅帖啵! http://hkplants.com/thread-11235-540-1.html
體#10783嗰度呀!
======================================
老師~~
不好意思~~我自己應該用心去睇完先問~~
下次唔會~~
回復

花園仔 發表於 2010-3-5 23:53:01 |顯示全部樓層
回復 10895# kerorozIL

花一授粉枯萎就要笠袋?
===============

小朋友, 講清楚D吖馬! -- 好彩我都知你問乜唧!

蕃茄, 茄子, 辣椒都係自花授粉嘅!
當花開曬就可以做笠袋動作嘞!

幾時笠, 笠唔笠, 各人鍾意嘅啫!
回復

花園仔 發表於 2010-3-5 23:58:13 |顯示全部樓層
回復 10897# alice

老師~~
不好意思~~我自己應該用心去睇完先問~~
下次唔會~~
===========================

你嘅態度好, 改過就係好網友! 嘻嘻!

好甜呀!

回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-3-6 00:48:20 |顯示全部樓層

回復 10889# 花園仔
我遇到咁嘅情況係唔會立刻剪葉嘅,
會先噴<三益> -- 有機苦楝油, 使未感染嘅葉產生抗菌力!
(冇機農藥 -- <葉癬寧> 效果仲好!)
等健康葉子生多D先至剪除病葉!
==============================
唔該老師...已經去噴了...不過剛發現連棵燈籠椒都開始係咁...但佢仲係苗苗...得個幾片葉仔...唔知可以用三益嗎??
回復