乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210019 19822
花園仔 發表於 2009-8-23 21:50:32 |顯示全部樓層
8697# llaus
秋種就快黎嘞、雖然今日好熱都出去買多兩個儲肥桶....
--------------------------------------------------

買來怎用呀
================================

蛙蛙好!

今日買嘅:
回復

y24790725 發表於 2009-8-23 21:56:09 |顯示全部樓層
你好呀 花老師
我終於全部看晒你發的貼啦
現在手抄了126條有用資料 自己想做一本天書得閒拿出來看
所有你可時落種和可時收成的日子都已記錄在案
但最初手抄的資料沒有記錄埋頁數和帖號
所以我諗住由頭再看一次 抄返
因為你所提供的資料實在太豐富啦
好多謝你 對植物咁有愛心呀
我會一路追看你的帖子 希望日後我可以好似你咁越種越靚 越種越好味
回復

y24790725 發表於 2009-8-23 21:58:42 |顯示全部樓層
8702# 花園仔
今日買嘅:
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
請問係咪用來吽基肥?
回復

y24790725 發表於 2009-8-23 22:17:40 |顯示全部樓層
老師 我有發問
種完茄子的發保膠箱係咪唔好再種蕃茄呢?
因為他們都係同一科系?
回復

花園仔 發表於 2009-8-23 22:42:19 |顯示全部樓層
8704# y24790725
請問係咪用來吽基肥?
=================
你好!
今日買咗
<花生麩粉>壓粒狀25kg/袋,
浸水及乾灑追肥两用, 亦會用於混泥基肥.
曾吽麩水, 唔係好臭(發酵氣味啫唔係C臭喎!)
乾灑追肥於泥面效果明顯(試驗於蕃薯葉)

<活力有機肥>即雞屎肥2kg/包,
因為買唔到即用嘅<幼熟肉骨粉>所以試用呢隻臭臭雞屎肥,
呢隻肥跟據說明係均效肥, 含氮磷鉀及各種元素, 我準試用於混和表土,
希望能代替初期泥土原<幼熟肉骨粉>磷肥量嘅帮補, 因為佢含磷有2.4%呢!
如果唔理想會考慮用<魚肥>, 但基肥及追肥仍會採用幼骨粉作磷肥主力嘅!

紅牛牌<鉀肥>25kg/袋,
會用作混泥基肥及乾灑追肥两用.
回復

花園仔 發表於 2009-8-23 22:50:41 |顯示全部樓層
8705# y24790725
老師 我有發問
因為他們都係同一科系?
========================

與<發泡膠箱>有乜關係唧,
主要係D泥啫 -- 前科用盡曬該系植物泥土內嘅養份同元素需要休養生息重組之馬!
換泥咪OK囉!
回復

y24790725 發表於 2009-8-23 23:05:04 |顯示全部樓層
8706# 花園仔
請問係咪用來吽基肥?
=================
你好!
今日買咗
<花生麩粉>壓粒狀25kg/袋,
浸水及乾灑追肥两用, 亦會用於混泥基肥.
曾吽麩水, 唔係好臭(發酵氣味啫唔係C臭喎!)
乾灑追肥於泥面效果明顯(試驗於蕃薯葉)

<活力有機肥>即雞屎肥2kg/包,
因為買唔到即用嘅<幼熟肉骨粉>所以試用呢隻臭臭雞屎肥,
呢隻肥跟據說明係均效肥, 含氮磷鉀及各種元素, 我準試用於混和表土,
希望能代替初期泥土原<幼熟肉骨粉>磷肥量嘅帮補, 因為佢含磷有2.4%呢!
如果唔理想會考慮用<魚肥>, 但基肥及追肥仍會採用幼骨粉作磷肥主力嘅!

紅牛牌<鉀肥>25kg/袋,
會用作混泥基肥及乾灑追肥两用.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
多謝晒 又學多一樣嘢啦
我都係用開骨枌 我都試吓(幼熟肉骨枌)先

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
回復

y24790725 發表於 2009-8-23 23:09:09 |顯示全部樓層
8707# 花園仔
老師 我有發問
因為他們都係同一科系?
========================

與<發泡膠箱>有乜關係唧,
主要係D泥啫 -- 前科用盡曬該系植物泥土內嘅養份同元素需要休養生息重組之馬!
換泥咪OK囉!
--------------------------------------
我明啦 多謝老師
咁我種第二樣作物或留來種菜啦..............
回復

花園仔 發表於 2009-8-23 23:13:32 |顯示全部樓層
哈, 新地嘅夜一向都係比較冷清架嘞,
唔緊要喎, 聽翻隻老歌先啦
http://www.youtube.com/watch?v=YUNlerjyMTg
唔講你點都唔會知我點解會點呢隻歌架罅, 算啦....

順便睇吓我嘅<夕張蜜瓜>今朝開花情況囉, 記得體張圖度按一吓呀!
回復

花園仔 發表於 2009-8-23 23:22:21 |顯示全部樓層

8708# y24790725
多謝晒 又學多一樣嘢啦
==========================

<衫兄>話因來貨貴所以<幼熟肉骨粉>唔再入貨喎!

兩者分別:
<幼熟肉骨粉> -- 已發酵, 可即食!
<骨粉> -- 未發酵, 未能即食! 要等!
回復

y24790725 發表於 2009-8-23 23:32:19 |顯示全部樓層
8710# 花園仔
順便睇吓我嘅<夕張蜜瓜>今朝開花情況囉, 記得體張圖度按一吓呀!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
我都好想快些看到老師的(夕張蜜瓜) 等老師可以教吓我
我知你說過 香港不適宜種 但我都係想試吓 但唔知點解
已種到了兩個 但表皮不知是否起瓜紋 好似個瓜爆裂咁
回復

y24790725 發表於 2009-8-23 23:34:58 |顯示全部樓層
8711# 花園仔
多謝晒 又學多一樣嘢啦
==========================

<衫兄>話因來貨貴所以<幼熟肉骨枌>唔再入貨喎!

兩者分別:
<幼熟肉骨枌> -- 已發酵, 可即食!
<骨枌> -- 未發酵, 未能即食! 要等!
--------------------------------------------
咁就無得試
唯有用返骨枌先啦
又學多樣嘢啦
回復

月光光 發表於 2009-8-23 23:47:31 |顯示全部樓層
老師,你比我的夜香花枝條,1/8落種已有新葉長出,但早兩日見d葉開始枯黃,點做好呀?
======================================

你好,
新葉出咗啫, D根仲係好少嘅, 唔曬得咁勁架,(頂加遮光網)
等D葉生多D或有橫丫出至可以狂曬架!
觀察吓先啦!
======================================
收到老師,我會觀察下先啦oThanks~
回復

花園仔 發表於 2009-8-23 23:51:53 |顯示全部樓層
8712# y24790725
我都好想快些看到老師的(夕張蜜瓜) 等老師可以教吓我
我知你說過 香港不適宜種 但我都係想試吓 但唔知點解
已種到了兩個 但表皮不知是否起瓜紋 好似個瓜爆裂咁
===============================

係吖, 按理係唔適宜種嘅, 但朋友嘅祈望點都要盡力而為嘅,
好俾心機架罅, 睇到alison地種到更加要努力啦! 大家一齊加油!

晚安!

<普通馬齒莧>與<金色馬齒莧>生長情況:
回復

cookie20002005 發表於 2009-8-24 07:19:39 |顯示全部樓層
花老師我想問嗰包25KG紅牛鉀肥幾錢呀
回復

muitau 發表於 2009-8-24 10:52:32 |顯示全部樓層
老師你隻熱愛多年在心藏係味唱比夕陽蜜瓜聽架? 你愛佢咁多年佢都唔生性....

熟肉骨粉唔出喇?! 我屋企仲有斤零, 睇怕要就住用, 當佢傳家之寶咁至得咯!
回復

y24790725 發表於 2009-8-24 11:09:36 |顯示全部樓層

老師早晨
我今早看到風雨蘭個球根近露出泥面的位置葉位住了很多好似米咁大粒 白色 個樣好似介殼蟲
露出泥面的位置仲有些白色枌狀 我已落了(三益)請問可以嗎?
同時點解會有這些動物呢?
係咪多水,或是不夠陽光所至?
我種的地方是係天台 一半有陰 一半無陰 我放係有陰個邊 用手拿吓個盆 好輕好輕的才淋水....
我去過球根部度搵 但無人會種到風雨蘭有蟲架
回復

kerorozIL 發表於 2009-8-24 20:06:25 |顯示全部樓層
花老帥既post人氣好似比公主搶左
推推add6icon
回復

gtrnismo 發表於 2009-8-24 21:12:18 |顯示全部樓層
推推add6icon
kerorozIL 發表於 2009-8-24 20:06

你D菜好似發大膠

真係令人羨慕
永遠都好密, 好綠, 無特別賣弄拍攝技巧都能夠帶出植物本身果種自然既美感

睇你個post好似去左街市, 但不但見倒個產品重會見倒成個'製作過程'

繼續係你既觀眾
回復

lamolympia 發表於 2009-8-24 21:49:29 |顯示全部樓層

Kerorozil : 仲乜咁講呀?
花老師係我地敬重既老師,佢知識廣泛,又願意同我地分享心得!
公主係可愛既甜心,佢樂於助人,亦愛與人分享!
佢兩個都不相伯仲,都令我地獲益良多!誰也蓋不了誰的人氣!
在這個網頁裡面有兩位咁好既朋友,真係好難得架!
回復