乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210002 19822
花園仔 發表於 2009-8-18 20:22:25 |顯示全部樓層
8619# alilovebyj
日本南瓜仲係未得??我估老師的南個個種應該係好靚,所以在繁殖上比較挑!\
日本的南瓜好香甜,旅行時都好想買個黎食!
=====================================

alison,
我D南瓜種籽係體吉吉超市買嘅<日本南瓜>黎啫,
話日本產地喎, 我已揀D老身架罅, 食肉取核啫, 两年都係....
我諗多數出問題係種籽, 其次唔適時適地及未好好掌握栽種技術囉!
回復

花園仔 發表於 2009-8-18 21:06:53 |顯示全部樓層
海南島<紫色粟米>雖然奀之之但都有两舊粟米棒啵!
回復

chayote 發表於 2009-8-18 21:25:48 |顯示全部樓層
8622# 花園仔
alison,
我D南瓜種籽係體吉吉超市買嘅<日本南瓜>黎啫,
話日本產地喎, 我已揀D老身架罅, 食肉取核啫, 两年都係....
我諗多數出問題係種籽, 其次唔適時適地及未好好掌握栽種技術囉!
=====================================
我個廣叔朗豪坊澳洲白皮牛油南瓜收了一個瓜瓜後都冇瓜收,想剷左它集中營養比節瓜!

回復

花園仔 發表於 2009-8-18 22:11:02 |顯示全部樓層
8624# chayote
我個廣叔朗豪坊澳洲白皮牛油南瓜收了一個瓜瓜後都冇瓜收,想剷左它集中營養比節瓜!
====================================

南瓜遲D又有架唔使剷住, 睇多陣啦!
俾多D肥咪一樣!

反而<夕張蜜瓜>就唔同嘞, 話明一棵最好種一個瓜咋!
回復

chayote 發表於 2009-8-18 22:31:49 |顯示全部樓層

8625# 花園仔
南瓜遲D又有架唔使剷住, 睇多陣啦!
俾多D肥咪一樣!
反而<夕張蜜瓜>就唔同嘞, 話明一棵最好種一個瓜咋!
===============================
係呀!係好多女花,不過授粉後大左小小就xx
回復

farfeifar 發表於 2009-8-19 00:37:00 |顯示全部樓層
8617# y24790725
花老師你好
我種的蜜瓜,番薯和之前種的節瓜,它們的葉都會好似裂開咁
請問係咪唔夠氮肥或係有蟲呢?
佔用你咁多位不好意思 我下次不會了

多口搭訕, 我覺得似比雨 "dup"爛多d喎!
回復

chayote 發表於 2009-8-19 00:50:33 |顯示全部樓層
8621# 花園仔
你好!
我種呢種南瓜仲係試緊(未得過啵),
邊有條件分享經驗吖!
最好問吓alison嘞, 話曬佢都收過瓜啦! 嘻嘻!
==========================
http://www.afcd.gov.hk/tc_chi/ag ... i_pumpkin_cult.html
綠 皮 小 南 瓜 栽 培 (Cucurbita maxima cv. Stone F1)
栽 培 環 境 :  性 喜 涼 爽 的 氣 候 , 由 十 月 至 翌 年 二 月 均 適 合 種 植 , 生 長 適 溫 為 17 ~ 22 ℃ , 發 芽 適 溫 為 25 ~ 30 ℃ 。 對 土 壤 的 選 擇 不 嚴 , 但 以 排 水 良 好 的 砂 質 壤 土 或 壤 土 , 含 豐 富 有 機 質 , pH值 為 5.0 ~ 7.5 最 適 宜 。  
種 植 及 株 行 距 :  種 子 發 芽 約 需 3 ~ 5 天 ; 幼 苗 長 到 2 ~ 3 片 真 葉 時( 約 15 ~ 20 天 ) 便 可 移 植 到 田 間 ; 或 每 穴 直 播 2 ~ 3 粒 種 子 。

種 植 株 距 約 2 呎 , 行 距 4 呎 。  

施 肥 及 管 理 :  定 植 前 落 基 肥 ( 每 斗 地 施 有 機 肥 ( N: P: K: Mg = 4: 3: 3: 1) 、 花 生 麩 及 骨 粉 各 75 公 斤 ) 。 定 植 後 十 日 , 每 株 追 施 有 機 肥 及 麩 粉 各 20 克 。 以 後 每 隔 二 週 施 肥 一 次 , 共 施 三 次 。 在 生 長 期 間 可 加 噴 葉 面 肥 , 以 提 高 果 實 的 品 質 及 產 量 。

追 肥 前 進 行 中 耕 除 草 , 摘 除 病 葉 及 弱 果 。

氮 肥 過 多 或 土 壤 含 水 量 過 多 , 都 容 易 造 成 落 花 、 落 果 及 徒 長 。

( 一 斗 地 = 674 平 方 米 或 7,260 平 方 呎 )

採 收 :  當 果 實 成 熟 飽 滿 , 果 皮 暗 啞 深 綠 時 才 採 收 ( 約 90 ~ 100 天 ) 。 採 收 後 可 存 放 在 涼 爽 的 地 方 1 ~ 2 個 月 , 視 乎 市 場 的 需 求 而 推 出 銷 售 。
回復

花園仔 發表於 2009-8-19 09:22:55 |顯示全部樓層
8628# chayote

大家好!
chayote,
多謝你轉黎嘅資料,
不對呢個查尋動作個個都識喎,
唔好整到個帖花尼轆咁, 都係轉帖啦,
最多咪整條爸出黎俾人方便按入去睇囉!

嗱! 考試有時都要剖題架, 入到人地主帖都要留意人地嘅風格至得架!
人地都講咗N次洛, 都話樓主唔係老師, 個帖亦唔係教育帖喎!
目的係得閒時同大家分享吓實際嘅種植經驗同樂趣啫,
想帖子清楚企理靚靚唔過份吖馬, 對大家都好格.

當你出<雷公仔的頌詩>時有冇考慮樓主會識原作者嘅呢!

當你出<雷公仔的頌詩>時有冇考慮樓主會識原作者嘅呢!
回復

i4kai 發表於 2009-8-19 12:42:09 |顯示全部樓層
花老師好,
9号風球真係好勁,我有兩棵巳經種到成6呎高嘅粟米(未有花)
都比大風橫腰吹斷左呀!
i4kai 發表於 2009-7-20 10:13

=========================================

花老師,
我上個月咪話有兩棵粟米比風打斷左嘅!
之後我沒有時間打理,結果一周後去清理現場時,景然見到斷支上有粟米出左!

咁就比佢繼續種落去,試吓成唔成啦!
結果真係收成到正常size嘅白粟米呀

原來得半棵粟米都 OK 啊!!
回復

llaus 發表於 2009-8-19 13:17:04 |顯示全部樓層
回應 # 8630  :

是呀!  這就是種植o既樂趣啦
--可以看到植物生長之奇妙
大家可多作嘗試,在當中可得到更多經驗,更多體會啵
回復

花園仔 發表於 2009-8-19 13:47:02 |顯示全部樓層
8630# i4kai

花老師,
我上個月咪話有兩棵粟米比風打斷左嘅!
之後我沒有時間打理,結果一周後去清理現場時,景然見到斷支上有粟米出左!

咁就比佢繼續種落去,試吓成唔成啦!
結果真係收成到正常size嘅白粟米呀

原來得半棵粟米都 OK 啊!!
===============================

你好!
恭喜你囉!
請問除咗呢半棵X2嘅白粟米外仲有冇其他嘅粟正常咁生長呢?
回復

花園仔 發表於 2009-8-19 14:05:12 |顯示全部樓層
8631# llaus
回應 # 8630 :
是呀!  這就是種植o既樂趣啦
--可以看到植物生長之奇妙
大家可多作嘗試,在當中可得到更多經驗,更多體會啵

================================
蛙蛙好!
雖然詩云<誰道花無百日紅, 紫薇長放半年花>啫,
但當盤上嘅紫薇花花甩曬枝葉凋零時咪將佢地揼埋一二角啦,
點知過咗一棑佢又突然再度發育啵, 令寂寂嘅角落有翻D色彩呢!
呢D咪種植嘅樂趣囉!
回復

i4kai 發表於 2009-8-19 14:08:22 |顯示全部樓層
你好!
恭喜你囉!
請問除咗呢半棵X2嘅白粟米外仲有冇其他嘅粟正常咁生長呢?
花園仔 發表於 2009-8-19 13:47

=================================
重有3棵完整、有公花嘅,但係就冇斷左嗰兩稞咁大棵
結果全部都有收成,真係好彩   : )
回復

花園仔 發表於 2009-8-19 14:31:55 |顯示全部樓層
8634# i4kai
重有3棵完整、有公花嘅,但係就冇斷左嗰兩稞咁大棵
結果全部都有收成,真係好彩
==========================

咁咪係囉! 唔算好彩, 係正常啫! -- 好彩嘅係打風冇打斷到其餘3棵!

由於有其餘3棵正常嘅, 開公花後D花粉飄落體半棵X2嗰D粟米鬚度,
授咗粉咪有正常嘅粟米棒你食囉!
(斷咗半棵嘢都繼續生格, 人地剪頂摘心都生啦! -- 其他種類)

嗱, 呢棵咪詢眾要求有得留底嘅<新奇士檸檬>囉,
佢而家雖然種體角落頭, 好高大嘞, 五呎左右啦, 等緊開花結果....
回復

alilovebyj 發表於 2009-8-19 14:48:59 |顯示全部樓層
老師,白色紫薇都好靚啊!
唉,我有兩棵紫薇小苗,但因為有蟲蟲,葉子都穿洞了。這些蟲蟲應該係蕃薯個度黎架!都唔知用乜殺好!
回復

小牛 發表於 2009-8-19 16:37:25 |顯示全部樓層
嗱, 呢棵咪詢眾要求有得留底嘅<新奇士檸檬>囉,
佢而家雖然種體角落頭, 好高大嘞, 五呎左右啦, 等緊開花結果....

老師你好!
老師既新奇士檸檬好翠綠好壯,
我都有一棵檸檬,掛住幾個果子,掛住果子既枝丫 d 葉又落又黃,無掛檸檬既枝丫就生出了很多新枝葉,兩年前我買佢返黎時,請花圃幫我換左一次盆 (係盆種架),我想請教老師:
1) 我係咪係時候要幫佢換泥呢?
2) 換泥削根係咪要削到好似老師棵新奇士檸檬當初重種時咁乾淨呢? (因老師本來是要掉既)
3) 有冇話什麼季節換泥削根較好呢?
4) 幾耐要再換一次?
唔好意思,太多問題了。add3icon
回復

i4kai 發表於 2009-8-19 17:31:13 |顯示全部樓層
8634# i4kai
由於有其餘3棵正常嘅, 開公花後D花粉飄落體半棵X2嗰D粟米鬚度,
授咗粉咪有正常嘅粟米棒你食囉!
花園仔 發表於 2009-8-19 14:31

咁日後再種粟米嘅話
人手將一半嘅粟米 cut 左個頂、咪可以集中留多啲養份比只有半棵嘅粟米囉!
唔知會唔會有著數呢?

要試咋至得
如果半棵所出嘅粟米、大支過其它正常嘅粟米
咁就係成功啦!?
回復

JicJicmom 發表於 2009-8-19 19:44:32 |顯示全部樓層
8638# i4kai
咁日後再種粟米嘅話
人手將一半嘅粟米 cut 左個頂、咪可以集中留多啲養份比只有半棵嘅粟米囉!
唔知會唔會有著數呢?
要試咋至得
如果半棵所出嘅粟米、大支過其它正常嘅粟米
咁就係成功啦!?
=========================================
粟米公花唔係響頂出架咩 ? cut 左佢.... 授唔到粉喎 ~
再講, 我覺得 cut 左頂0既植株, 整體健康唔平均 / 健全 , 收成未必一定好喎~ (我覺得0者...)
葉少左 , 光合作用少左, 整株植物就會生長得唔健康, 好似危左少少咁 .
我地平時種花草 , 剪頂可以促進分枝, 萬一佢d營養谷唔到去d果度, 反而多左無用0既分枝, 咁就大鑊喇 ~
回復

chayote 發表於 2009-8-19 19:47:21 |顯示全部樓層

花園仔同各位兄弟姊妺:
估下是甚麼la!

回復

花園仔 發表於 2009-8-19 22:11:18 |顯示全部樓層
8636# alilovebyj
老師,白色紫薇都好靚啊!
唉,我有兩棵紫薇小苗,但因為有蟲蟲,葉子都穿洞了。這些蟲蟲應該係蕃薯個度黎架!都唔知用乜殺好!
==========================================

alison及大家晚上好!

紫薇好惹蟲架, 最難搞係芽蟲及白粉, 我多用<三益>或<百菌清>去噴囉!
回復