乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210020 19822
mono 發表於 2009-8-24 22:42:00 |顯示全部樓層
花老帥既post人氣好似比公主搶左
推推add6icon
kerorozIL 發表於 2009-8-24 20:06

小朋友!唔係每樣野都要計嘅。各人都有自己喜好。
好似呢度,可以聚到咁多喜歡種野,又願意分享嘅人。唔易㗎!
仲乜仲要計呢。
回復

kerorozIL 發表於 2009-8-24 22:58:14 |顯示全部樓層
講下笑咋add14icon
有個o甘既地方我覺得好難得add10icon
絕對冇心計add11icon
回復

花園仔 發表於 2009-8-24 23:05:07 |顯示全部樓層

8720# gtrnismo
8721# lamolympia
8722# mono

大家好!
我地都係好朋友, 樂意同大家分享種植經驗及樂趣.
有個咁好嘅平台俾我地開開心心體度互相學習同分享,
大家要相互尊重同珍惜呀!

呢幾日天氣好反常, 大熱大雨大太陽....
初移種嘅<黃葉菜心>揾遮光網冚吓着數D嘞!
埋邊留咗位準備種<台灣小青瓜>呀
回復

kerorozIL 發表於 2009-8-24 23:09:36 |顯示全部樓層
我個遮光網琴日比風吹走左....
回復

小寶 發表於 2009-8-24 23:16:43 |顯示全部樓層
8716# cookie20002005

花老師我想問嗰包25KG紅牛鉀肥幾錢呀

===================================================
紅牛要2XX, 但係佢25KG, 好重架, 個人意見, 你一個人拎唔起架
回復

花園仔 發表於 2009-8-24 23:18:11 |顯示全部樓層
8716# cookie20002005
花老師我想問嗰包25KG紅牛鉀肥幾錢呀
========================

Ivy,
嗰袋25KG紅牛鉀肥買咗400蚊, 為$16/kg,
包装2KG嘅係$20/kg, 用得多咪買袋装化算囉!
回復

小寶 發表於 2009-8-24 23:23:25 |顯示全部樓層
8727# 花園仔

老師好, 原來紅牛係4XX, 我仲以為係2XX添
回復

花園仔 發表於 2009-8-24 23:40:18 |顯示全部樓層

8728# 小寶
老師好, 原來紅牛係4XX, 我仲以為係2XX添
==========================

小寶好, 直覺袋嘢體積好細吖馬, 咪....

我整緊南瓜雪糕呀, 不過唔會咁夜食嘅, 健康緊要D呢!

整緊....

整緊....
回復

kerorozIL 發表於 2009-8-24 23:41:33 |顯示全部樓層
i think this is yummyadd10icon
回復

花園仔 發表於 2009-8-24 23:48:24 |顯示全部樓層
8717# muitau
老師你隻熱愛多年在心藏係味唱比夕陽蜜瓜聽架? 你愛佢咁多年佢都唔生性....

熟肉骨粉唔出喇?! 我屋企仲有斤零, 睇怕要就住用, 當佢傳家之寶咁至得咯!
============================================

妹頭, 梗係唔會唱俾棵嘢聽啦! 都話你估唔到架罅!

<熟肉骨粉>唔出啫總會揾到替代品嘅!
回復

kerorozIL 發表於 2009-8-24 23:50:56 |顯示全部樓層
花園仔老師
我想問有乜野係有機鉀肥?
回復

花園仔 發表於 2009-8-24 23:59:52 |顯示全部樓層
8718# y24790725
老師早晨
我今早看到風雨蘭個球根近露出泥面的位置葉位住了很多好似米咁大粒 白色 個樣好似介殼蟲
露出泥面的位置仲有些白色枌狀 我已落了(三益)請問可以嗎?
同時點解會有這些動物呢?
係咪多水,或是不夠陽光所至?
我種的地方是係天台 一半有陰 一半無陰 我放係有陰個邊 用手拿吓個盆 好輕好輕的才淋水....
我去過球根部度搵 但無人會種到風雨蘭有蟲架
======================================================

你好!
我諗係棵嘢體陰濕唔通爽情況下引致蟲蟲集結囉, 點解唔俾陽光佢曬呢?
噴<三益>唔得咪噴<綠油油>啦, 再唔係噴<百菌清>囉 -- 又唔係食落肚嘅....
回復

kerorozIL 發表於 2009-8-25 00:13:19 |顯示全部樓層
花園仔老帥
係咪我激慺左你
你5回答我的問呢?
回復

花園仔 發表於 2009-8-25 00:17:17 |顯示全部樓層

8732# kerorozIL
花園仔老師
我想問有乜野係有機鉀肥?
==================
kerorozIL,
我而家用緊講緊嘅<紅牛牌鉀肥>係有機鉀肥其中嘅一種!

又: 開帖咁耐都冇乜人真正激過我嘅, 唔好浪費網絡資源啦!

又: 下條問題睇帖啦!
回復

kerorozIL 發表於 2009-8-25 00:20:25 |顯示全部樓層
種蘿蔔要蘿蔔令是否追鉀肥補根部?
回復

花園仔 發表於 2009-8-25 00:35:14 |顯示全部樓層
挖蕉與種蕉你睇係乜蕉呢?
回復

花園仔 發表於 2009-8-25 00:44:02 |顯示全部樓層
海南島糯米粟就黎食得, 諗住仲可以種多一轉添!
回復

花園仔 發表於 2009-8-25 00:47:55 |顯示全部樓層
想棵嘢根頭大D咪落氮磷肥囉!
回復

小寶 發表於 2009-8-25 01:00:06 |顯示全部樓層
8729# 花園仔

小寶好, 直覺袋嘢體積好細吖馬, 咪....

我整緊南瓜雪糕呀, 不過唔會咁夜食嘅, 健康緊要D呢!
==================================================
老師好衰架! post張南瓜雪糕照出來, 但又唔教人, 引c我喇~
回復

花園仔 發表於 2009-8-25 01:20:28 |顯示全部樓層
8741# 小寶
老師好衰架! post張南瓜雪糕照出來, 但又唔教人, 引c我喇~
===================================

小寶, 食就好好好嘞, 賣相及制作仍有改善空間呢, 所以....

<七彩靚椒>呢棑有起色啵, 摘極都有仲猛咁開花結椒添呀!
回復