乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210035 19822
mono 發表於 2009-8-25 01:25:54 |顯示全部樓層
8729# 花園仔
小寶好, 直覺袋嘢體積好細吖馬, 咪....
我整緊南瓜雪糕呀, 不過唔會咁夜食嘅, 健康緊要D呢!
==================================================
老師好衰架! post張南瓜雪糕照出來, 但又唔教人, ...
小寶 發表於 2009-8-25 01:00

x 2
還以為會有多幾個 step 睇下點做添。好食就得啦!
<七彩靚椒>發咗芽嘑。向田同向屋企都發咗一棵。
回復

花園仔 發表於 2009-8-25 01:39:02 |顯示全部樓層
8743# mono
x 2
==============================

唔係架, 唔求其得架, 色香味俱全吖馬!

我鍾意<七彩靚椒>就係佢色香味俱全啫!

你D<平韮二號>都種得好靚啵!

先幾日嘅<平韮二號>
回復

chayote 發表於 2009-8-25 10:21:45 |顯示全部樓層
8737# 花園仔

挖蕉與種蕉你睇係乜蕉呢?
===============
牛奶蕉?
我最近找到這個網站,是賣蕉種子的,我知你的蕉是分株的,吾知e d 種子種的蕉同分株種的蕉有咩分別?
http://www.rarepalmseeds.com/small.shtml

banana seeds, ginger seeds
& relatives         

Botanical name Common name     Qty Euro/packet
  new: Alpinia arctiflora        5.40
  Ensete glaucum Snow Banana      5.80
  new: Ensete livingstonianum (= Ensete gilletii)       16.20
  new: Etlingeria elatior Red Torch Ginger      5.30
  new: Hedychium coronarium var. coronarium White Butterfly Ginger      5.40
  new: Heliconia aemygdiana        5.60
  Heliconia bihai (Yellow Dancer)        5.90
  Heliconia densiflora (Fire Flash)        5.90
  new: Heliconia latispatha        5.60
  new: Heliconia psittacorum (Andromeda)        5.80
  new: Heliconia psittacorum (Kathy)        5.60
  Heliconia psittacorum (Sherbert)        5.90
  new: Heliconia rostrata Lobster Claw     5.60
  new: Heliconia schiedeana Hardy Lobster Claw      5.60
  new: Heliconia velloziana (Red)        5.60
  new: Musa acuminata        5.30
  Musa cheesmani Cheesman's Banana     5.40
  new: Musa coccinea Red Torch Banana      5.90
  Musa mannii Indian Dwarf Banana      5.60
  new: Musa ornata (pink flower)        5.30
  new: Musa ornata (purple flower)       5.30
  Musa sikkimensis Darjeeling Banana     sold
  Musa sikkimensis (Red Tiger) Red Tiger Banana      5.80
  Musa velutina Pink Dwarf Banana     5.30
  Musa yunnanensis Yunnan Banana     5.60
  Musella lasiocarpa Chinese Dwarf Banana      5.60
  new: Ravenala madagascariensis Madagascan Travellers Palm      5.00
  Ravenala sp. (Honkondambo) Red Travellers Palm     7.50
  Strelitzia alba       20.00
  Strelitzia juncea Leafless Bird of Paradise     10.70
  Strelitzia nicolai White Bird of Paradise     5.30
  new: Strelitzia reginae Orange Bird of Paradise     5.60
  Strelitzia reginae (Mandelas Gold) Mandelas Bird of Paradise     11.40
  Zingiber rubens Bengal Ginger      5.80
回復

小牛 發表於 2009-8-25 11:19:13 |顯示全部樓層
挖蕉與種蕉你睇係乜蕉呢?
====================
好難估喎!老師!

老師!你o個個點算係花園仔!?簡直係大山頭!
回復

muitau 發表於 2009-8-25 12:13:50 |顯示全部樓層
老師個韭田幾時都咁澎湃, 可以整好多尋日阿蘇個鹹水炸豆腐!
回復

花園仔 發表於 2009-8-25 16:30:58 |顯示全部樓層
8745# 小牛
好難估喎!老師!
===============

大蕉黎架! -- 跟據一般樹體及葉色判斷(唔係百份百準架):
深色 -- 香蕉
淺色 -- 大蕉
好淺色(主幹好似有D白粉咁) -- 牛奶蕉
回復

花園仔 發表於 2009-8-25 16:36:53 |顯示全部樓層
8746# muitau
老師個韭田幾時都咁澎湃, 可以整好多尋日阿蘇個鹹水炸豆腐!
===========================

哈哈, 冇睇啵, 哼! 呢排仲研究緊邊隻豆腐好食添!

咁好介紹請你食好好味嘅<南瓜雪糕>喇!
回復

peggykyw 發表於 2009-8-25 16:52:23 |顯示全部樓層

我地有得睇, 冇得食, 老師剩係吸引人, 又唔教人點整。

-------------------------------------------------------
老師, 你較早前送比我的桑枝已被certified.
唔知其他花友種成點呢?
回復

lamolympia 發表於 2009-8-25 21:07:06 |顯示全部樓層
花老師:南瓜雪糕好食呀!教我地整丫!
回復

mono 發表於 2009-8-25 21:52:37 |顯示全部樓層
8743# mono
x 2
==============================
唔係架, 唔求其得架, 色香味俱全吖馬!
我鍾意<七彩靚椒> ...
花園仔 發表於 2009-8-25 01:39

多謝老師讚賞!
但點都比唔上老師個韮菜田壯觀!
回復

mono 發表於 2009-8-25 21:53:38 |顯示全部樓層
花老師:南瓜雪糕好食呀!教我地整丫!
lamolympia 發表於 2009-8-25 21:07

x 2 老師開班啦!
回復

小寶 發表於 2009-8-25 22:06:34 |顯示全部樓層
8748# 花園仔

哈哈, 冇睇啵, 哼! 呢排仲研究緊邊隻豆腐好食添!

=======================
老師研究到邊隻豆腐好食的一定要話過我知呀! 街市買果D好差!
同埋我又好想食南瓜雪糕~
回復

Tammie 發表於 2009-8-25 22:57:23 |顯示全部樓層

大家好!
秋種就快黎嘞, 雖然今日好熱都出去買多兩個儲肥桶....
========================================
你好花園仔老師,
我正追緊你的貼, 現在看到385頁, 真的令我對種野重獲信心, 因以往實在太多失敗經驗,
就氮, 鉀, 磷, 都分不清是哋東東  看到現在很多問題都明白了 非常感謝你及其他同學仔分享   好想實踐吓, 現想開始做基本工作, 基肥泥, 花生麩水等
老師你買的大大個藍色膠桶在那裡買? 多少錢, 因我都想買番個
你的桑樹種得好靚, 唔知可否給我一枝樹苗, 等我可以好似你咁有桑子食又可造困沾,
直係人生一樂事
回復

花園仔 發表於 2009-8-25 23:41:37 |顯示全部樓層
8754# Tammie

你好! 已PM咗你嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-8-25 23:49:27 |顯示全部樓層
8749# peggykyw
老師, 你較早前送比我的桑枝已被certified.
唔知其他花友種成點呢?
===================

你好!
呢D咁熱嘅天氣, 我諗都係上演 -- <孫5空>打<陳夢吉>卦! 嘻嘻!
回復

花園仔 發表於 2009-8-26 00:17:19 |顯示全部樓層
愛美麗: 花老師:南瓜雪糕好食呀!教我地整丫!
Mill: x 2 老師開班啦!
小寶 : 同埋我又好想食南瓜雪糕~

大家好!
整南瓜雪糕係好容易嘅事,
但用乜嘢南瓜品種就有分別嘞,
我發覺用我嗰隻長條南瓜黎做就啱啱好洛,
因為嗰隻南瓜澱粉質同甜度都幾好,
所以咪鍾意用佢黎整雪糕囉!

而家為止暫時都冇朋友成功種到我嗰隻<長條南瓜>啵,
等吓先啦, 睇吓邊個開齋先我立刻話俾佢知係點樣整嘅!

唉! 其實我仲體度研究緊架咋!

又一個成功洛, 兄朝又會有要授粉嘅瓜瓜架!

得咗囉!

得咗囉!

睇黎两支公今日要食自己嘞!

睇黎两支公今日要食自己嘞!
回復

miku 發表於 2009-8-26 00:30:07 |顯示全部樓層
8757# 花園仔

大家好!
整南瓜雪糕係好容易嘅事,
但用乜嘢南瓜品種就有分別嘞,
我發覺用我嗰隻長條南瓜黎做就啱啱好洛,
因為嗰隻南瓜澱粉質同甜度都幾好,
所以咪鍾意用佢黎整雪糕囉!

而家為止暫時都冇朋友成功種到我嗰隻<長條南瓜>啵,
等吓先啦, 睇吓邊個開齋先我立刻話俾佢知係點樣整嘅!

唉! 其實我仲體度研究緊架咋!

又一個成功洛, 兄朝又會有要授粉嘅瓜瓜架!

花老師

係咪真係種倒就教我地ka, 希望快d有人種倒啦!
我好中意食南瓜, 雪糕唔識整, 我只係識用蒜頭蒸同埋就咁用水煮ka咋, 已經好甜好好味,
長條南瓜同日本南瓜所須要種既地方有冇分別ka?
我而家種緊日本南瓜, 有2朶囡花但未開, 不過我見連你都未成功, 我都唔抱咁大期望了, 順其自然啦!
南瓜而家仲岩唔岩落種ka, 如果仲可以種,
我可唔可以要少少你既長條南瓜種子呀? thanks!
回復

花園仔 發表於 2009-8-26 01:04:01 |顯示全部樓層

8753# 小寶
老師研究到邊隻豆腐好食的一定要話過我知呀! 街市買果D好差!
==========================

小寶,
我嘅所謂<研究>係好輕鬆架咋, 我睇冇你地諗得咁....

查實呢棑茄子旺場, 有D朋友好鍾意食埋曬D剪炸(濕)熱毒嘢架,
剪饟三寶係佢地嘅至愛, 茄子辣椒自己嘢冇得揀啫, 但豆腐咁多種(牌子),
梗係試吓邊隻啱食啦! 嘻嘻, 對唔住, 又係試緊....

慢慢黎, 諗清楚好D嘅!
嗱, 我花園個洗手盤就係冇全面考慮問題, 衰咗嘞!
原先裝修時諗住個盤用黎洗吓手啫, 最多咪朋友仔黎聚會洗吓蔬果刀叉....
咪求其貪靚用瓷盤啦, 哈, 整咗先知衰, 嘩! 原來花園好多嘢洗架!
個瓷盤淺到C, 洗手洗面就OK嘅, 其他冇樣掂,
洗D硬物撞撞吓撞咗幾年仲撞穿咗添! (唔係個個都咁指細架馬!)
點呀? 乘機換星盤囉, 今日買咗部份料架罅,
唉, 咁易咩, 張雲石檯重料到C, 而家盤形又唔同, 水喉唔啱位....
要開山辟石咁, 睇見都煩呀!!

兄日郁手架罅....

兄日郁手架罅....
回復

花園仔 發表於 2009-8-26 01:18:43 |顯示全部樓層
8758# miku
花老師
係咪真係種倒就教我地ka, 希望快d有人種倒啦!
我好中意食南瓜, 雪糕唔識整, 我只係識用蒜頭蒸同埋就咁用水煮ka咋, 已經好甜好好味
長條南瓜同日本南瓜所須要種既地方有冇分別ka?
我而家種緊日本南瓜, 有2朶囡花但未開, 不過我見連你都未成功, 我都唔抱咁大期望了, 順其自然啦!
南瓜而家仲岩唔岩落種ka, 如果仲可以種,
我可唔可以要少少你既長條南瓜種子呀? thanks!
===============================

我嘅<長條南瓜>長年啱種架, 乜嘢環境都得(有圖你睇啦!),
寄D種籽俾你試吓囉!

晚安+早晨!
回復

小寶 發表於 2009-8-26 01:19:15 |顯示全部樓層
8759# 花園仔
點呀? 乘機換星盤囉, 今日買咗部份料架罅,
唉, 咁易咩, 張雲石檯重料到C, 而家盤形又唔同, 水喉唔啱位....
要開山辟石咁, 睇見都煩呀!!
===========================
老師好, 大寶同我講老師係咩野人泥架? 星盤都識換咁叻!!!
回復