乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210003 19822
花園仔 發表於 2009-8-19 23:02:32 |顯示全部樓層
8637# 小牛
老師你好!
老師既新奇士檸檬好翠綠好壯,
我都有一棵檸檬,掛住幾個果子,掛住果子既枝丫 d 葉又落又黃,無掛檸檬既枝丫就生出了很多新枝葉,兩年前我買佢返黎時,請花圃幫我換左一次盆 (係盆種架),我想請教老師:
1) 我係咪係時候要幫佢換泥呢?
2) 換泥削根係咪要削到好似老師棵新奇士檸檬當初重種時咁乾淨呢? (因老師本來是要掉既)
3) 有冇話什麼季節換泥削根較好呢?
4) 幾耐要再換一次?
=======================================

你好!
我棵<新奇士檸檬>細棵嗰時係用盤種嘅, 差唔多兩年度就換一次盤(龍缸).
每次換盤(龍缸)都發覺D泥被細根纏滿, 根本索唔到水, 而且D幼根有腐死現像,
因此先會有換泥削根嘅動作啫.

咁要睇你個盤是否適合對應翻棵嘢大小囉, 棵嘢大咗個盤仔細細咪要換大D個盤(龍缸)啦.
同時睇吓D根係咪纏滿個盤令水份肥料無法浸潤了泥土, 短時間表土就乾争争呢,
或棵嘢有唔正常表象例如<掛住果子既枝丫 d 葉又落又黃>都係要換盤(龍缸)及削根換泥時候囉!

2) 換泥削根係咪要削到好似老師棵新奇士檸檬當初重種時咁乾淨呢? (因老師本來是要掉既)
睇實際情況啦! 唔使學我咁大動作嘅! -- 對泥土及腐根情況評估後先决定點做囉!

我多體摘果完畢後一個月做嘅!

4) 幾耐要再換一次?
我約两年度換一次.

注意: 我嘅回應只係我自己嘅實際經驗, 唔係專業意見喎!!
回復

花園仔 發表於 2009-8-19 23:14:59 |顯示全部樓層
8638# i4kai
咁日後再種粟米嘅話
人手將一半嘅粟米 cut 左個頂、咪可以集中留多啲養份比只有半棵嘅粟米囉!
唔知會唔會有著數呢?
要試咋至得
如果半棵所出嘅粟米、大支過其它正常嘅粟米
咁就係成功啦!?
============================

你講乜嘢亞? 敢嘅發言都有積媽咁好人回應 -- 仲係好細緻添! 祝你成功囉!
我就冇你咁好氣洛, 揾蛙蛙啦! 嘻嘻!
回復

花園仔 發表於 2009-8-19 23:25:42 |顯示全部樓層
未正式種秋冬季嘅菜心前繼續種多次<黄葉菜心>先!
回復

花園仔 發表於 2009-8-19 23:27:22 |顯示全部樓層
<金色馬齒莧>出芽囉!
回復

花園仔 發表於 2009-8-19 23:29:42 |顯示全部樓層

乜嘢黎? <馬齒莧>囉! 天然架!
回復

花園仔 發表於 2009-8-19 23:36:03 |顯示全部樓層
種定幾棵<紅梗潺菜>先, 而家嗰D就黎老嘞!
回復

chayote 發表於 2009-8-19 23:42:47 |顯示全部樓層
8647# 花園仔
種定幾棵<紅梗潺菜>先, 而家嗰D就黎老嘞!
=========================
又可以留子自用,影下d潺菜子la!
回復

花園仔 發表於 2009-8-19 23:43:51 |顯示全部樓層
<留幾枚柿子在樹上吧>
柿子就冇嘞, 楊桃啱唔啱吖!

丑樣嘅楊桃唔笠袋囉, 益吓雀雀啦!
回復

花園仔 發表於 2009-8-19 23:56:16 |顯示全部樓層
8640# chayote

花園仔同各位兄弟姊妺:
估下是甚麼la!

點估亞? 我又唔係側頭嘅! 擰翻正張相先啦!

8648# chayote

又可以留子自用,影下d潺菜子la!

成日摘佢嘅菜遠黎食點有花啵, 仲菜籽添! 呵呵!
回復

花園仔 發表於 2009-8-20 00:10:04 |顯示全部樓層

你地D<蔥蘭>唔好叫風雨蘭啦! -- 我舊年都叫錯佢個名<韮蘭>呢
好少花嘅, 梗係偷工(冇勾鬆泥土)減料(落唔夠肥)嘞

今年冇種囉!

今年冇種囉!
回復

JicJicmom 發表於 2009-8-20 00:18:11 |顯示全部樓層

8651# 花園仔
你地D<蔥蘭>唔好叫風雨蘭啦!
======================================
老師一言驚醒 !!!!
積媽開左好多花0個盤蔥蘭 , 正是早幾星期因為花盤都比球根們撐到變左形,所以積媽倒左佢出黎分株分球 !!!
請問老師, 勾鬆泥土對球根植物開花係咪指定動作 ? 係乜野原理呢 ? 泥土鬆d水份 / 肥料會容易d吸收 ?
回復

chayote 發表於 2009-8-20 00:48:55 |顯示全部樓層
8650# 花園仔
點估亞? 我又唔係側頭嘅! 擰翻正張相先啦!
=========================
擰翻正張相la!要不要貼士?
回復

小寶 發表於 2009-8-20 00:52:15 |顯示全部樓層
8651# 花園仔

======================================
d"蔥蘭" 好靚呀! add14icon
回復

llaus 發表於 2009-8-20 10:06:08 |顯示全部樓層
老師有問題想問:

發現自己種d菜,在收割後通常好快就縮水,縮細
無在街市買到d菜咁,可存放三兩天
唔知是什麼原因呢??
回復

cookie20002005 發表於 2009-8-20 11:13:54 |顯示全部樓層
8655# llaus
========================================
老師有問題想問:

發現自己種d菜,在收割後通常好快就縮水,縮細
無在街市買到d菜咁,可存放三兩天
唔知是什麼原因呢??
========================================
我都有同一個問題呀,花老師我都想知點解會咁嘅?
回復

小牛 發表於 2009-8-20 11:26:54 |顯示全部樓層

我棵<新奇士檸檬>細棵嗰時係用盤種嘅, 差唔多兩年度就換一次盤(龍缸).
每次換盤(龍缸)都發覺D泥被細根纏滿, 根本索唔到水, 而且D幼根有腐死現像,
因此先會有換泥削根嘅動作啫.

咁要睇你個盤是否適合對應翻棵嘢大小囉, 棵嘢大咗個盤仔細細咪要換大D個盤(龍缸)啦.
同時睇吓D根係咪纏滿個盤令水份肥料無法浸潤了泥土, 短時間表土就乾争争呢,
或棵嘢有唔正常表象例如<掛住果子既枝丫 d 葉又落又黃>都係要換盤(龍缸)及削根換泥時候囉!

睇實際情況啦! 唔使學我咁大動作嘅! -- 對泥土及腐根情況評估後先决定點做囉!

我多體摘果完畢後一個月做嘅!

4) 幾耐要再換一次?
我約两年度換一次.

注意: 我嘅回應只係我自己嘅實際經驗, 唔係專業意見喎!!=======================================

老師你好!
原來 "短時間表土就乾争争" 同 "掛住果子既枝丫 d 葉又落又黃" 就係換盤換泥既時候,
真係唔該晒老師!
等我準備下,摘左 d 果之後,俾佢抖一陣,就幫佢換泥削根。

老師唔好客氣,專業意見既話,我依d 門外漢都唔係下下聽得明,
老師既分享又清楚又明白,唔該晒!
回復

muitau 發表於 2009-8-20 15:31:43 |顯示全部樓層

8651# 花園仔
老師你好!

勾鬆泥土係咪因為要比空氣進入? 其實鬆土有無話要鬆幾多? 深度大約一寸夠唔夠?
如果落肥係咪落鱗肥呢?
(前日我都有一朵白色"蔥蘭"開左花,果日又真係下雨)
唔該!
回復

花園仔 發表於 2009-8-20 18:55:52 |顯示全部樓層
8652# JicJicmom
老師一言驚醒 !!!!
積媽開左好多花0個盤蔥蘭 , 正是早幾星期因為花盤都比球根們撐到變左形,所以積媽倒左佢出黎分株分球 !!!
請問老師, 勾鬆泥土對球根植物開花係咪指定動作 ? 係乜野原理呢 ? 泥土鬆d水份 / 肥料會容易d吸收 ?
================================

積媽, 小寶及大家好!

首先講吓兩種<風雨蘭>先,
上圖嘅<蔥蘭>舊年我都UP錯叫咗做<韮蘭>,
其實<韮蘭>就係粉紅偏紅嗰隻天文台花呀!
两者分別體葉嗰度囉 -- <蔥蘭>D葉似蔥圓嘅, 而<韮蘭>D葉似韮菜扁架!

勾鬆泥土對球根植物開花係咪指定動作? 我認為對大部份植物都適用, 積媽講得啱嘅!
回復

花園仔 發表於 2009-8-20 19:06:11 |顯示全部樓層
8658# muitau
老師你好!
勾鬆泥土係咪因為要比空氣進入? 其實鬆土有無話要鬆幾多? 深度大約一寸夠唔夠?
如果落肥係咪落鱗肥呢?
(前日我都有一朵白色"蔥蘭"開左花,果日又真係下雨)
唔該!
=======================
妹頭好,
其實鬆土無話要鬆幾多嘅, 按實際情況囉,
深度大約一寸夠唔夠? 冇譜尺嘅千祈唔好抓爛個球根啵!
開花肥係鉀肥吖馬, 粒粒肥係藍色嘅!
磷肥平時都要落架啦, 整大個頭呀!
回復

kwanyeehui 發表於 2009-8-20 19:35:04 |顯示全部樓層
花園仔老師,
最近我在商務買了本園藝書, 關於果樹修剪,
說要將平行枝, 弱枝剪去,
但強枝都要剪?
何解? 好讓多發橫枝結果子同維持外形美觀?
回復